Alveolitis sica, suha rana nakon vađenja zuba

12. studeni 2019.

Uz sve napore stomatologa i vašu brigu za zdravlje zuba ponekad je potrebno napraviti ono najradikalnije, izvaditi bolestan zub. Nažalost, nakon takvog zahvata moguće su komplikacije.

Najčešći razlozi zašto dolazi do vađenja zuba su:

  • klimavost zuba,
  • zubne traume,
  • upalni procesi na korijenu zuba,
  • zubne ciste.

Mnogi pacijenti zbog neizdrživih bolova jedva čekaju da im stomatolog izvadi bolestan zub jer u tome vide spas i kraj svojih patnji.

Nažalost, ponekad to nije kraj. Svaki oralnokirurški zahvat nosi određene rizike.

Rizici oralnokirurških zahvata

Najčešći oralnokirurški zahvat jest upravo ekstrakcija zuba, odnosno vađenje zuba i zubnih korjenova pomoću kliješta i drugih instrumenata.

Iako se taj postupak radi uz lokalnu anesteziju i time je on za pacijente potpuno bezbolan, nakon što popusti djelovanje lokalne anestezije javlja se bol i moguća je oteklina u području obraza.

Svaki oralnokirurški zahvat nosi određene rizike

Stomatolozi u liječenju boli nakon vađenja zuba prepisuju analgetike koji imaju brzo djelovanje i učinkovito pomažu pacijentima da prebrode to vrijeme koje ne bi smjelo potrajati više od nekoliko dana.

U prvim danima nakon vađenja zuba normalan je osjet boli umjerenog do jačeg intenziteta, ali već protekom dva dana intenzitet boli morao bi se početi smanjivati.

Bitno je znati da ta bol nikako ne bi smjela biti dugotrajna, oštra ili probadajuća.

Alveolitis sica

Intenzivna i dugotrajna bol nakon vađenja zuba ukazuje na nastanak nekog drugog, opasnijeg stanja.

Alveolitis sica, odnosno upalna rana koja nastaje nakon vađenja zuba najčešća je komplikacija koja se javlja nakon takvog oralnokirurškog zahvata i to u dva posto slučajeva.

Primijećeno je da se češće javlja nakon vađenja zuba u gornjoj čeljusti, premda se ne zna razlog zašto je tome tako.

Riječ je o poremećaju zarastanja rane zbog nemogućnosti formiranja kvalitetnog krvnog ugruška koji bi ranu zatvorio.

Alveolitis je iznimno bolno stanje pa se njegovo liječenje odvija pod djelovanjem lokalne anestezije

Nakon vađenja zuba, najčešće onih koji su bili zahvaćeni nekim oblikom teške upale, ne stvori se zdrav koagulum, odnosno krvni ugrušak koji je potreban da bi rana uspješno zarasla.

Ugrušak koji nije zdrav raspada se, izlazi iz rane i tako omogućuje slobodan prolaz bakterijama koje uzrokuju infekciju zubne čašice.

Odmah po slabljenju djelovanja anestezije ili tek nakon nekoliko dana kod pacijenta se javlja oštra bol, a može se javiti i povećana tjelesna temperatura viša od 38 °C.

Liječenje alveolitisa

U tom slučaju pacijent bi bez odgode trebao posjetiti svog stomatologa koji će čišćenjem raspadnutog ugruška i takozvanim kohleiranjem rane pokušati dovesti do novog krvarenja kako bi se omogućilo stvaranje zdravog ugruška i formiranje rane, odnosno njeno pravilno zarastanje.

Prije nego se pristupi bilo kakvoj intervenciji u usnoj šupljini u nastojanju da se izliječi alveolitis, potrebno je aplicirati lokalnu anesteziju jer je područje koje je zahvatio alveolitis iznimno bolno.

Ujedno, u slučaju pojave alveolitisa rana se može tretirati i lijekovima koji ublažavaju bol i stimuliraju zarastanje rane.

Stomatolog se prvenstveno mora uvjeriti da nije riječ o boli koja se javlja zbog upale živca nekog od okolnih zuba već da je riječ o alveolitisu.

On će se lako dijagnosticirati po prisutnosti raspadnutog krvnog ugruška koji se može instrumentom raskomadati na manje dijelove, izrazito neugodnog mirisa i karakteristične sive boje.

Alveolitis zahtjeva žurni odlazak stomatologu

Tijek liječenja alveolitisa

Cilj liječenja alveolitisa je stvaranje zdravog i kompaktnog ugruška, odnosno koaguluma koji treba u potpunosti ispunjavati ranu nastalu nakon vađenja zuba i dovesti do uklanjanja osjeta boli kod pacijenta.

Kod liječenja alveolitisa treba biti strpljiv jer je ponekad potrebno i nekoliko posjeta stomatologu u razmacima od dan ili dva kako bi se riješio problem.

Primijetite li navedene simptome, bez odgode se javite stomatologu.

 

Rezervirajte svoj termin

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email