Anestezija u oralnoj kirurgiji

27. studeni 2018.

Gotovo svi zahvati oralne kirurgije rade se u lokalnoj anesteziji te su u potpunosti bezbolni, no unatoč tome mnogi pacijenti osjećaju nervozu prije oralno kirurške operacije.

Mjesta nervozi prilikom posjete stomatologu uistinu ne bi trebalo biti, jer stomatologija je napredovala do točke gdje je bol stvar prošlosti. Snažni lijekovi koji olakšavaju bolove, ne samo da pomažu pacijentu da ne osjećaju nelagodu tijekom postupka, već i nakon zahvata.

Pod najčešće oralno kirurške zahvate spadaju uobičajeno i komplicirano vađenje zuba, neizraslih i retiniranih umnjaka, vađenje zaostalih i slomljenih korijena zuba, punjenje korijenskog kanala, implantologija i rekonstrukcija estetskih i funkcionalnih poremećaja usne šupljine.

Anestezija u oralnoj kirurgiji

Primjena anestezije je neizostavan dio suvremene stomatologije koja pacijentu osigurava bezbolnost, a stomatologu pruža mogućnost nesmetanog a time i kvalitetnijeg obavljanja zahvata.

Razlikujemo nekoliko metoda anestezije. Metoda anestezije ovisi o prirodi kirurškog zahvata, procjeni kirurga i tek onda o preferenciji pacijenta.

Zbog utjecaja različitih faktora, djelovanje lokalne anestezije neće uvijek biti odgovarajuće jačine.

Razlikujemo topikalnu, provodnu i infiltracijsku anesteziju.

Anestezija stomatologu pruža mogućnost neometanog i kvalitetnijeg obavljanja zahvata.

Topikalna anestezija

Topikalna anestezija je anestezija u spreju ili gelu, koja se aplicira na mjesto uboda.

To je površinska anestezija koja se postiže izravnom primjenom anestezirajućeg sredstva na kožu ili sluznicu.

Također se koristi za pripremu područja za injekciju anestetika.

Provodna anestezija

Provodna anestezija se daje injekcijom u blizini većeg živca i umrtvi cijelu granu živca, dok u donjoj čeljusti umrtvi cijela strana obraza, jezik i usnice. 

Infiltracijska anestezija

Infiltracijska anestezija se primjenjuje na mjestu koje želimo da utrne, a trne tako da se anestetik infiltrira u okolno tkivo i tako ga umrtvljuje. Traje kraće od provodne anestezije jer kod infiltracije krvotok brže "ispire" anestetik.

Svjesna sedacija

Sve popularnija vrsta sedativa je dušični oksidul, poznat kao “plin za smijanje”. Pacijent se opušta, gubi strah od zahvata i nema percepciju trajanja, pa se time skraćuje vrijeme trajanja samog zahvata.

Opća anestezija u oralnoj kirurgiji

Primjena opće anestezije potrebna je pri opsežnijim zahvatima oralne kirurgije. Takvi zahvati izvode se u kliničkim centrima uz obavezan nadzor anesteziologa.

Opća anestezija koristi se kod uistinu teških slučajeva kod pacijenata koji ne žele surađivati sa stomatologom, odnosno kod pacijenata s posebnim potrebama koji ne mogu razumjeti svrhu zahvata.

Primjena opće anestezije potrebna je pri opsežnijim zahvatima oralne kirurgije.

Opasnost od komplikacija

Iako su anestetici koji se koriste u oralnoj kirurgiji sigurni lijekovi ako se upotrebljavaju prema preporukama, a nuspojave jako rijetke, uvijek postoji opasnost od komplikacija i neželjenih reakcija.

Kako bi stomatolog ili oralni kirurg znao kako se postaviti prema pacijentu, prilikom dogovora za operativni zahvat, pacijent je obavezan obavijestiti o:

  • alergijama na lijekove i anestetike
  • kroničnim bolestima
  • zaraznim bolestima
  • terapiji bilo kojim lijekovima (npr. antikoagulantnoj terapiji)

 

Svaka od metoda anestezije ima svoje prednosti i nedostatke. Odabir odgovarajućeg oblika anestezije ovisi o kompleksnosti zahvata te o procjeni oralnog kirurga. Bez obzira na oblik anestezije, kirurg će dati sve od sebe da iskustvo bude što sigurnije i ugodnije za svakog pacijenta.

 

Kada je zdravlje vaših zubi u pitanju, u obzir dolaze samo kirurški zahvati obavljeni u profesionalnoj i kvalitetnoj ordinaciji.

 

Obratite nam se s punim povjerenjem.

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email