Kada je potrebno uključiti antibiotike u stomatološku terapiju?

I stomoatolozi propisuju anitibitoike
25. kolovoz 2020.

Bušilica i kliješta nisu jedino oruđe modernih stomatologa. Veoma često se u plan stomatološke terapije uključuju i antibiotici bilo u svrhu prevencije ili liječenja upala vezanih uz oralno facijalnu regiju.

Mnoge osobe na prvu pojavu simptoma kao što su pulsirajuća bol, oticanje i pretjerana osjetljivost na podražaje u usnoj šupljini posežu za lijekovima i pripravcima protiv bolova.

Iako su analgetici često dio dentalne terapije, u slučaju ranije navedenih simptoma ne bi trebali biti i jedini.

Infekcija odnosno apsces zuba

Apsces zuba je infekcija zuba, odnosno šupljina ispunjena gnojem koja se uglavnom nalazi na samom vršku korijena zuba. Uzrok apscesa je bakterijska infekcija u unutrašnjem dijelu zuba, zubnoj pulpi, koja se potom širi na vršak korijena zuba koji je usađen u čeljust.

Bakterije se prirodno ne nalaze u unutrašnjem dijelu zuba, no tamo mogu dospjeti ako na caklini i dentinu postoje oštećenja kao što je karijes.

Pod djelovanjem bakterija oštećenja se povećavaju i omogućeno je duboko prodiranje novih bakterija sve do samog vrška korijena zuba. Bakterije utječu na raspadanje tkiva i javlja se šupljina ispunjena gnojem - apsces. 

Prije uključivanja anitbiotika potrebno je očistiti apsces

Apsces je potrebno dijagnosticirati što ranije, jer je tada i terapija jednostavnija - u početnim fazama dovoljno je otvoriti zub i ukloniti gnoj. 

Ako se na simptome apscesa kao što je pulsirajuća bol, pojava povećanih limfnih čvorova, oteklina i povišena tjelesna temperatura ne reagira dovoljno rano, doktor dentalne medicine u terapiju će uključiti antibiotike. 

Kada uzimati antibiotik

Antibiotike u svrhu stomatološke terapije potrebno je koristiti samo kada ih stomatolog prepiše i to prema uputama stomatologa i proizvođača antibiotika. 

Upala zuba nije jedini slučaj u kojem se prepisuje korištenje antibiotika u terapeutske svrhe - često je potrebno posegnuti za njima i nakon oralnokirurških zahvata

Iako se oralnokirurški postupci izvode sa steriliziranom opremom, usna šupljina nije sterilna i prilikom procedure bakterije mogu dospjeti do tretiranog područja te uzrokovati upalu.

U pravilu, antibiotici bi se trebali koristiti u slučaju:

  • širenja upale,
  • visoke tjelesne temperature ili pojave groznice, 
  • natečenosti područja zahvaćenog upalom ili
  • pojave alveolitis sica - upalne rane koja nastaje nakon vađenja zuba.

Osim eliminacije uzročnika upale, antibiotici se u stomatologiji koriste i kako bi prevenirali upale. 

Preventivno propisivanje antibiotika događa se samo kod pacijenata koji imaju veoma oslabljeni imunološki sustav i pojava upale može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Samo stomatolog može procijeniti koji tip terapije odgovara pacijentu

Osobe sa srčanim problemima, vlasnici umjetnih kukova, osobe koje boluju od dijabetesa ili hemofilije te onkološki bolesnici spadaju u tu, rizičnu skupinu i njima je potrebno prilagoditi stomatološku terapiju kako ne bi došlo do pogoršanja općeg stanja.

Tipovi antibiotika u dentalnoj medicini 

Od otkrivanja prvog antibiotika - penicilina prošle su već 92 godine što je rezultiralo velikim brojem različitih tipova spojeva koji se bore protiv bakterija. 

Antibiotici se protiv bakterija bore na dva načina - jedni uništavaju bakterijske stanice (baktericidi), dok drugi zaustavljaju njihov rast i razvoj, a finalno uklanjanje prepuštaju organizmu (bakteriostatici). 

Danas postoje antibiotici sa širokim spektrom djelovanja (oni djeluju na više različitih vrsta bakterija), te s uskim spektrom djelovanja (specijalizirani su za određene bakterije).

U samom početku stomatološke terapije često se koriste antibiotici širokog spektra djelovanja, do kada se ne otkrije točan tip bakterije koja je uzrokovala upalu. 

Antibiotici se u stomatologiji koriste u specifičnim slučajevima

Najčešće propisivani antibiotici širokog spektra djelovanja spadaju u skupinu penicilina i cefalosporina. 

Koji god tip antibiotika doktor dentalne medicine propiše, kako bi on optimalno djelovao potrebno je da je kroz određeno vrijeme prisutan u organizmu u konstantnoj koncentraciji. Iz tog se razloga trebaju poštivati vremenski razmaci uzimanja doze antibiotika i potrošiti cijela propisana doza.

Koliko vremena treba da antibiotik počne djelovati?

Vrijeme djelovanja antibiotika, odnosno uočavanja poboljšanja je veoma subjektivno i ovisi od pacijenta do pacijenta.

Ako je terapija pogođena, poboljšanje kod upale trebalo bi biti vidljivo već nakon nekoliko dana od početka terapije. 

Poboljšanje koje pacijenti primijete kod pravilnog uzimanja antibiotika često registriraju kao ozdravljenje. Neki pojedinci tada na svoju ruku prekidaju antibiotsku terapiju što u nekim slučajevima može uzrokovati dodatne komplikacije. Za uspješno izlječenje potrebno je slijediti upute stomatologa i dovršiti propisanu terapiju kako bi što prije postigla ravnoteža u usnoj šupljini.

Moguće nuspojave antibiotske terapije

Samostalno prekidanje terapije ili nepravilna provedba može rezultirati vraćanjem upale zuba, u većini slučajeva još jače nego što je bila prvotna. Razlog tome je otpornost koje bakterije razviju kada su u kratkom doticaju s antibioticima. 

Alergijske reakcije na antibiotike su moguće

Osim vraćanja upala, neki antibiotici mogu uzrokovati probavne smetnje, alergijske reakcije, promjene u krvnom tlaku, glavobolju, vrućicu, promjene u radu bubrega, osip. 

Veoma je bitno stomatologu napomenuti ako postoji alergija ili osjetljivost na bilo koji tip antibiotika. Jedino tako se može smanjiti rizik od potencijalnih nuspojava i osigurati uspješnost terapije.

 

Iako postoje brojni “uradi sam” recepti za ublažavanje simptoma dentalnih upala, oni rade samo to - ublažavaju simptome te u većini slučajeva nisu dovoljni da eliminiraju uzročnike upala. 

Samo profesionalno određena stomatološka terapija može biti garancija ozdravljenja stoga na prve znakove podignite telefon ili rezervirajte termin online kod svog stomatologa. 

 

Rezervirajte termin i zaboravite na bol

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email