Ispravite krivi zagriz: sve što bi trebali znati o aparatićima za zube

Aparatić za zube
04. travanj 2017.

Kad čujete aparatić za zube, prva pomisao su vam tinejdžeri sa što šarenijim metalnim "pločicama" na zubima? Ako je tako, vrijeme je da u glavi promijenite ovu sliku. Naime, danas sve više odraslih osoba poseže za aparatićima za zube jer žele imati osmijeh kakvog su oduvijek željeli. A zahvaljujući razvoju tehnologije, aparatići su gotovo nevidljivi.

Shvatili smo da mnogo naših pacijenata dolaze s hrpom pitanja na umu. Pogotovo kada se radi o ispravljanju krivog zagriza, tj. o nošenju aparatića za zube.

Stomatologija i ortodoncija su se u posljednjih nekoliko desetljeća razvile velikom brzinom, a noviteti se samo sipaju iz rukava. Ono što se danas koristi za aparatiće za zube nema veze s vezom od prije desetak godina. Danas su aparatići mnogo udobniji, suptilniji i mnogo učinkovitiji od onih tradicionalnih metalnih proteza. 

Pa da bi imali barem okvirnu ideju što sve danas moderna ortodoncija može učiniti za vas osmijeh, pokušat ćemo vam objasniti sam princip pregleda i sve vrste tretmana ispravljanja krivih zuba koje nudimo u Ordinaciji dentalne medicine Galeković smiley

Za početak: što je točno ortodoncija?

Ortodoncija je grana stomatologije koja se specijalizirano bavi ispravljanjem nepravilnog zagriza, tj. ispravljanjem međusobnog odnosa gornje i donje čeljusti, te međuosobnog odnosa zubi i čeljusti.

Ortodontski pregled

Ako kod kuće imate mališana, idealno vrijeme za prvi ortodontski pregled je sa sedam godina jer se u toj dobi na vrijeme mogu vidjeti neke nepravilnosti kao što su zbijenost zuba, krivi zagriz i slično.

Iako u toj dobi ortodontska terapija nije potrebna, može se odrediti daljnji tijek kontrolnih pregleda. Ako ipak postoji problem, kod nas se koriste mobilni aparatići u jednom komadu, a mogu se upotrijebiti samo kod djece koja još rastu, tj. do puberteta. 

 Na prvom pregledu stomatolog će uzeti otisak čeljusti i ortopantomogramom napraviti sliku cijele čeljusti kako bi vidjeli u kojem su stanju zubi i čeljust. 

Na drugom pregledu pregledava vas ortodont koji vas, ako je potrebno, šalje na slikanje glave i radi set intraoralnih i ekstraoralnih fotografija profila, lica i osmijeha. 

Nakon svih dijagnostičkih metoda radi se plan terapije i odabiru adekvatni aparatići za zube.

Fiksni aparatići (samovezujući sustavi)

Fiksni aparatići su najčešći izbor kod naših pacijenata. Sastoje se od  bravica i žice koja povezuje bravice i koja lagano radi tenziju pomičući zube prema željenoj poziciji.

Bravice su zapravo male pločice koje se lijepe na zub i u njih se stavlja žica. Mogu biti metalne, keramičke i ,najpopularnije, estetske koje su kristalno čiste i prozirne te ne dolaze toliko do izražaja. 

Metalsne i estetske bravice za fiksni aparatić
Estetske bravice (gore) i metalne bravice (dolje)


Postavljanje fiksnog aparatića je gotovo u jednoj posjeti, a žice se mijenjaju ovisno o stanju zubi, najčešće svakih 4-6 tjedana. 

Iako ova terapija nije bolna, na početku zna biti zaista neugodna. Prosječno trajanje ove terapije je godinu i pol, a za vrijeme nošenja aparatića je vrlo važno pravilno održavati oralnu higijenu jer se hrana lako skuplja oko žice i bravica. 

Damon Clear fiksni aparatić za zube

Damon Clear sustav kombinira tri ključne komponente koje zajedno omogućuju:

  • brže ispravljanje zubi,
  • veću udobnost nošenja aparatića jer su bravice izrazito zaobljene i malih dimenzija te 
  • manje sastanaka kod stomatologa.

Naime, kod ostalih aparatića žicu treba više puta aktivirati, a Damon Clear ima visokoelastične žičane lukove koje nije potrebno svako malo kontrolirati. 

Damon aparatić za zube

 

Damon Clear je praktički nevidljiv i koristi lingvalne bravice koje nije potrebno zatezati, pa su blage prema zubima i zubnom mesu.  Taj mehanizam se naziva "pasivni" klizni mehanizam koji drži žicu unutar bravica, a samim žicama omogućeno je slobodno kretanje. Tako su zubi manje osjetljiviji i izostaje jaka bol tijekom nošenja zbog korištenja malih sila pri pomaku zuba. 

Damon bravice

Vrijeme terapije ovisi od pacijenta do pacijenta, no generalno govoreći, Damon tretman traje kraće i do 6 mjeseci od običnih aparatića.

Lingvalni aparatić za zube

Lingvalni aparatić za zube idealan je za odrasle koji žele u kratko vrijeme poravnati blago nepravilne prednje zube u pravilan luk. Ovom terapijom cilj je ravnanje šest do osam prednjih zubi koji se najviše vide pri govoru i osmijehu i nije primjenjiva za ostale zube. 

Prije samog postupka fiksiranja bravica potrebno je dobro očistiti zube ultrazvučnim čistačima, pjeskarenjem ili pastama za poliranje kako bi se uklonio plak. Aparatić se postavlja na unutarnju stranu gornjih zuba i potpuno je nevidljiv izvana. Zato se često i zove nevidljivim aparatićem. 

Lingvalni aparatić za zube
Lingvalni aparatić za zube stavlja se na unutarnju stranu zubi

 

Iako su zbog zaobljenih bravica iritacije jezika i mekog tkiva svedene na minimum, pacijentima je potrebno nekoliko dana za prilagodbu tijekom koje dolaze do manjih smetnji u govoru. 

Moramo istaknuti da je rad s lingvalnim bravicama zahtjevniji nego s vanjskim bravicama jer zahtijevaju iznimnu preciznost ortodonta i češće kontrole. Nakon skidanja aparatića, važno je nositi mobilni retainer koja sprječava vraćanje zubi u početni položaj. U početku se nosi 24 sata, a kasnije samo po noći. 

Terapija prozirnim folijama (INVISALIGN)

Prozirne folije nisu kao aparatići za zube.

Aparatići za zube sastoje se od bravica povezanih sa žicom koja pritiskom ispravlja položaj zubi, dok prozirne folije ravnaju samo manje nepravilnosti zuba tako da se folija (kalup) zalijepi za zube.

Terapija prozirnim folijama
Kod manjih nepravilnosti zuba, može se koristiti i prozirna folija, tj. prozirni kalup za zube

 

Za svakog je pacijenta potrebno napraviti poseban kalup, pa je ova vrsta terapije najbolja za odrasle i tinejdžere kojima su se zubi već formirali. Na početku tretmana će ortodont izraditi početni kalup, a tijekom tretmana ćete svakih nekoliko tjedana izmijeniti nekoliko njegovih verzija koje će malo po malo micati zube u pravilan položaj. 

Prozirne folije izrađene su od plastike i čvrsto stoje na zubima, no mogu se skinuti kod četkanja zubi ili obroka. 

Trajanje ovog tretmana ovisi o stanju zubi, tj. što imate nepravilniji zagriz, to će dulje trajati. No, općenito govoreći, tretman traje otprilike 10 do 24 mjeseci. Ako ste kao mali nosili aparatić za zube, a zubi su se lagano pomaknuli tijekom godina, veliki su izgledi da ćete nevidljivu foliju trebati nositi samo nekoliko mjeseci.

Ortodontska retencija

I za sam kraj dolazi retencija. Retencija je sastavni dio svake ortodontske terapije u kojoj se zubi zadržavaju u položaju dobivenom ortodontskom terapijom. 

Da bi zubi ostali u ravnom položaju, retenciju je potrebno nositi najmanje godinu dana, a mogu biti mobilne i fiksne.

  • Mobilni retainer. Individualne udlage za gornju i donju čeljust koje se rade prema otisku uzetom nakon skidanja fiksnog aparata. Udlaga je napravljena od tanke, prozirne plastike, a održava se pranjem četkicom i pastom u hladnoj vodi. Pacijent je dobi u roku 24 sata nakon skidanja aparatića. 

Mobilni retainer

  • Fiksni retainer. Fiksni retainer je tanka žica koja se zalijepi na unutarnju stranu prednjih zuba, neposredno prije skidanja fiksnog aparatića. 

Fiksni retainer

U našoj Ordinaciji dentalne medicine Galeković, možemo vam pružiti osmijeh kakav ste oduvijek željeli.

A ako na vrijeme dođete k nama, aparatić neće biti potreban smiley

Pokrenite se i dogovorite pregled

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email