Apsces zuba - što je i kako se liječi?

22. listopad 2019.

Apsces zuba je upala zuba, odnosno šupljina ispunjena gnojem koja se uglavnom nalazi na samom vršku korijena zuba. Uzrokovana je bakterijskom infekcijom u unutrašnjem dijelu zuba, zubnoj pulpi, koja se potom širi na vršak korijena zuba koji je usađen u čeljust.

Apsces zuba nikada se neće pojaviti na zubu koji je zdrav. Pretpostavka pojave apscesa je neliječena trauma ili bolest zuba, kao što je to karijes ili puknuće zuba, gdje bakterije mogu nesmetano naći put do unutrašnjosti i korijena zuba.

Takva upala uvijek je posljedica nedovoljne brige o zdravlju zuba koji su bolesni i koji propadaju.

Apsces nije nimalo bezazlen, osim velikih bolova koje trpe pacijenti s razvijenim apscesom, u nekim slučajevima može dovesti i do ozbiljnih problema, proširenja infekcije cijelim krvotokom i općeg trovanja organizma.

Kako nastaje apsces

Na pokvarenom ili oštećenom zubu na kojem je već započeo proces propadanja postoje sitne rupice i pukotine kroz koje, zbog zadržavanja ostataka hrane u usnoj šupljini, ulaze bakterije.

Pod djelovanjem bakterija malene pukotine još se jače šire i omogućuju da bakterije dospiju duboko u unutrašnjost zuba pa sve do samog vrška korijena zuba gdje apsces nastaje u vidu šupljine ispunjene gnojem.

Za razliku od pokvarenog zuba koji je bio podloga razvoju apscesa i koji ne mora boljeti, apsces redovno uzrokuje jaku bol u zubu.

Ponekad apsces dovodi do potrebe za vađenjem zuba

Simptomi apscesa

Osim uporne, konstantne boli u zubu, ostali simptomi apscesa mogu biti:

  • bol pri žvakanju hrane ili pri bilo kojem drugom pritisku na zub,
  • osjećaj pulsirajuće boli koji se javlja kod korijena zuba,
  • pojava limfnih čvorova ispod donje čeljusti ili u području vrata,
  • pojava otekline u predjelu lica gdje se nalazi zub na kojem je razvijen apsces,
  • povišena tjelesna temperatura i opća slabost organizma popraćena drhtavicom,
  • u slučaju da dođe do pucanja apscesa i izlijevanja gnojnog sadržaja u usnu šupljinu primjetan je i neugodan zadah.

Na početne simptome apscesa treba odmah reagirati

Simptomi apscesa u većini slučajeva ne nastaju naglo, oni se postepeno razvijaju pa ih je moguće na vrijeme prepoznati i spriječiti daljnji razvoj bolesti.

U slučaju da dođe do povišene tjelesne temperature ili drhtavice, radi se već o uznapredovalom stadiju bolesti koji ne dopušta odlaganje liječenja i zahtijeva da se odmah uputite doktoru dentalne medicine.

Brzina reakcije na takve simptome bitna je jer apsces može dovesti i do stanja koja su opasna po život. Bakterije kroz čeljust koja je dobro prokrvljena lako mogu dospjeti i u krvotok i proširiti se čitavim organizmom. Najveći rizik u ovom slučaju je pojava sepse.

Liječenje apscesa

Način na koji će se apsces liječiti ovisi o stupnju progresije bolesti.

U slučaju blage upale kada ne postoji rizik od širenja infekcije, doktor dentalne medicine će otvoriti zub i omogućiti da se iscijedi gnoj. Bol i pritisak koji je apsces stvarao tada popuštaju u trenutku.

U slučaju jakog apscesa potrebno je prepisati antibiotike

Na zub se stavlja privremeni ispun sve dok se infekcija ne povuče i zub se trajno ne sanira. U određenom broju slučajeva infekcija ne prolazi, a apsces se zadržava kao mala trajno inficirana šupljina.

U tom slučaju potrebno je napraviti apikotomiju, odnosno oralnokirurški zahvat kojim se odstranjuje vrh korijena zuba i inficirano tkivo oko vrha korijena, te se ispunjava kanal korijena zuba.

Ako se apsces proširio sa zuba na kojem je nastao na okolne zube i ostatak čeljusti, doktor dentalne medicine će morati prepisati antibiotike kako bi spriječio daljnje širenje bolesti, a potom pristupiti ispunjavanju kanala korijena zuba.

U malenom broju slučajeva, zub nije moguće izliječiti i potrebno ga je izvaditi.

Apsces se nikad neće razviti na zdravim zubima. Zato, vodite brigu o njihovom zdravlju i redovno posjećujte doktora dentalne medicine.

 

Kontaktirajte nas za sva pitanja

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email