Bolesti zubnog mesa

10. rujan 2019.

Odrasla osoba se tijekom života najmanje jednom susretne s lakšim oblikom bolesti zubnog mesa, a pretpostavlja se da čak 98 posto populacije treće životne dobi pati od nekog oblika kronične upale zubnog mesa.

Glavni krivac za bolest zubnog mesa je loša oralna higijena, u to nema sumnje. Međutim, nije isključivi krivac. Bolesti zubnog mesa mogu biti rezultat određenih genetskih predispozicija, narušenog imuniteta i lošeg općeg stanja organizma, problema s hormonima ili postojeće bolesti poput dijabetesa.

Dvije su najčešće bolesti zubnog mesa, gingivitis i parodontitis.

Gingivitis

Gingivitis je blaži oblik upale zubnog mesa. Simptomi gingivitisa su natečenost i crvenilo zubnog mesa, ponekad se javlja i krvarenje, ali je uglavnom još uvijek riječ o bezbolnoj upali. Radi se o najranijoj fazi bolesti zubnog mesa koja se uglavnom uspješno liječi.

Uzrok gingivitisu može biti i zaostali komadić hrane među zubima, slina te bakterije koje se razmnožavaju u slini.

Neadekvatna oralna higijena dovodi do nastajanja zubnih naslaga, a toksini koje proizvode bakterije u usnoj šupljini uzrokuju infekcije i razaraju vezivno tkivo pa se zubno meso povlači. Tako zubne naslage dospijevaju ispod ruba zubnog mesa gdje se nastavlja upalni proces.

U prostoru između zuba i u tkivu oko zuba naslage tvore džepove koji se novom konzumacijom hrane pune i pospješuju umnožavanje bakterija i razvoj upalnog procesa.

Bolesti zubnog mesa mogu biti iznimno bolne

Na nastanak gingivitisa ponekad utječu i one okolnosti na koje stomatolog može utjecati, kao što je to nepravilan zagriz, noćno škrgutanje zubima, most ili kruna koja ne sjedi pravilno u odnosu na zubno meso ( gingivu ) .

Neliječen gingivitis brzo može prijeći iz blažeg oblika infekcije u ozbiljniju bolest s dugotrajnim posljedicama.

Parodontitis

Teži oblik bolesti zubnog mesa je parodontitis, među populacijom poznatiji pod nazivom parodontoza.

Parodontitis je zapravo propadanje parodonta ( vezivnog tkiva zuba ). Nastanak sve većeg parodontalnog džepa u području između zuba i okolnog tkiva omogućuje širenje bakterija, razvoj zubnog kamenca, nakupljanje zubnih naslaga i u konačnici može dovesti do povlačenja tkiva, klimanja i labavosti zuba te, u posljednjem stadiju, njihovog ispadanja.

Radi se o teškoj bolesti zubnog mesa koju se ne shvaća dovoljno ozbiljno dok ne učini nepovratnu štetu. Osim što utječu na zdravlje zuba, najteži oblici parodontitisa povezani su s nastajanjem ili progresijom niza drugih bolesti, poput srčanih oboljenja ili dijabetesa.

Podložnost razvoju bolesti zubnog mesa

Pušači imaju povećan rizik razvoja bolesti zubnog mesa. U posebno rizičnu skupinu spadaju i trudnice koje moraju posvetiti pojačanu pažnju oralnoj higijeni i brizi za zdravlje usne šupljine jer su višestruko podložne razvoju bolesti zubnog mesa.

Hormonske promjene u tijelu pogoduju razmnožavanju određenih vrsta bakterija čija velika koncentracija u usnoj šupljini dovodi do parodontitisa.

Zbog toga su, osim trudnica, razvoju bolesti zubnog mesa sklone i žene koje koriste kontracepcijske lijekove i svi oni koji uzimaju preparate na bazi hormona, uključujući i pojedine lijekove za liječenje najtežih bolesti poput karcinoma.

Pravilna prehrana primarni je uvjet zdravlja

Kako spriječiti ili liječiti bolesti zubnog mesa

Primarni uvjet zdravlja cijele usne šupljine, tako i zubnog mesa, ali i ostatka organizma jest pravilna prehrana bogata vlaknima i svim vitaminima i mineralima koje tijelo treba za pravilno funkcioniranje.

Redovna oralna higijena, pravilno četkanje zuba, korištenje vodice za ispiranje usta, zubnog konca, interdentalnih četkica i zubnog tuša smanjuje rizik od nastanka bolesti zubnog mesa, čak i kada imate genetske predispozicije za njih.

Ako se primijeti otečenost zubnog mesa, crvenilo, bolovi ili krvarenja zubnog mesa, potrebno je odmah posjetiti svog stomatologa koji će postaviti točnu dijagnozu.

Ukoliko se radi o gingivitisu ili parodontitisu potrebno je ukloniti zubne naslage i kamenac, a kod težih oblika bolesti ponekad je potrebno i kirurškim putem odstraniti oštećeno tkivo i očistiti parodontalne džepiće.

Pravovremena reakcija i odlazak stomatologu može presresti bolest zubnog mesa u samim začecima i osigurati stopostotno izlječenje. Vodite brigu o svom zdravlju.

 

Kontaktirajte nas za više informacija

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email