Koliko često je potrebno pjeskariti zube?

Pjeskarenje je metoda profesionalnog čišćenja zubi
28. svibanj 2019.

Pjeskarenje je metoda čišćenja zubi. Njime se profesionalno uklanjanju meke površinske naslage na zubima koje se ne mogu odstraniti redovnom higijenom zuba kod kuće. To su zapravo naslage plaka te žute i tamne mrlje koje su posljedica konzumiranja tamno obojenih pića, cigareta, kave, čajeva i slično.

Pjeskarenje se obavlja aparatom koji visokotlačnim mlazom vode uz pomoć čestica praha kalcij karbonata uklanja naslage i mrlje, a provodi se u kombinaciji s čišćenjem zubnog kamenca i to uvijek nakon njega, u jednom posjetu stomatologu.

Kamenac i plak obično nastaju u isto vrijeme pa ih je dobro istovremeno i ukloniti. Pijesku se mogu dodati  ukusne arome kao što su čokolada, mentol te razne voćne arome. Time je i tretman ugodniji.

Sam tretman pjeskarenja je neinvazivan i bezbolan postupak, siguran je i kratko traje. Obično je cijela procedura gotova za otprilike 15 - 30 minuta. Nakon tretmana dva do tri sata ne smije se pušiti i konzumirati obojenu hranu i pića.

Koje su prednosti pjeskarenja

Prednosti samog postupka su njegova jednostavnost, kratko trajanje i činjenica da je proces relativno bezbolan. Ne koriste se sedativi, kao ni toplina, tlak ili vibracije. Ne oštećuje se površina zuba i zato je pjeskarenje idealan postupak za ljude kojima je čišćenje zubi češće potrebno.

Nakon pjeskarenja zubi su zdraviji – uklonjene su naslage plaka koje zapravo pridonose lijepljenju bakterija na zube, a one uzrokuju probleme s desnima. Time se također sprečava nastajanje upale zubnog mesa tj. gingivitisa i parodontoze, a smanjuje se i nastanak karijesa.

Ispjeskareni zubi su manje skloni ponovnom nakupljanju plaka. Ipak, potrebno je povremeno ponoviti postupak. Zubi su i bjeliji, a nakon pjeskarenja može se napraviti još i tretman izbjeljivanja zubi.

Najvažnije je da se pjeskarenjem smanjuje rizik od propadanja zuba čime produljujete njihov vijek trajanja i čuvate osmijeh.

Važnost redovite kontrole

Preporučljivo je podvrgnuti se pjeskarenju uz obavezno čišćenje kamenca najmanje jednom godišnje, a najmanje dva puta ako ste pušač ili često konzumirate tamno obojenu hranu i piće. No, potreba za pjeskarenjem je zapravo individualna i ovisi o tome koliko brzo se stvara plak ili pojavljuje obojenost zuba.

Važno je redovito odlaziti na kontrolne preglede gdje će stomatolog utvrditi kada je potrebno pjeskariti. Budući da se ne oštećuje površina zuba, pjeskarenje se može ponoviti i više puta godišnje.

 

Saznajte više

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email