Koje su moguće komplikacije kod ugradnje dentalnih implantata?

Kod implantanta su moguće kompikacije
24. rujan 2019.

Implantologija je do sada spasila brojne pacijente kojima je nedostajao jedan ili nekoliko zuba. Jedna je to od najbrže rastućih grana stomatologije. Ipak, kao i drugi oralnokirurški zahvati, ugradnja implantata može nositi određene rizike i komplikacije.

Iako većina ugradnji implantata prolazi uspješno, u rijetkim se slučajevima može dogoditi da ugradnja ne prođe kao što je bilo planirano. 

Više od 90% implantata “preživi”

Implantat je titanski vijak koji se pomoću oralnokirurškog zahvata ugrađuje u čeljusnu kost. On služi kao potpora keramičkim krunicama, mostovima ili protezama koji zajedno tvore takozvane “umjetne zube”. 

Idealni su u slučajevima kada je potrebno zamijeniti jedan zub jer bi u suprotnom bilo potrebno izbrusiti dva susjedna zuba i napraviti tročlani keramički most da se zamijeni jedan zub.

Nažalost, nisu sve osobe idealni kandidati za ugradnju implantata. Osobama koje pate od kroničnih, srčanih, krvnih i infektivnih bolesti, dijabetesa i osteoporoze, te svim mlađima od 18 godina zubi koji nedostaju nadomjestit će se nekom drugom metodom.

Implantatne trebaju ugrađivati stručnjaci

Izostanak navedenih ograničenja ne garantira uspješnost ugradnje implantata. Kako bi implantant imao dugačak vijek trajanja potrebna je pravilna oralna higijena i redovite kontrole kod doktora dentalne medicine.

Koje su komplikacije kod ugradnje implantata?

Ugradnja implantata kompleksan je i relativno dugotrajan postupak. Prilikom ugradnje implantata, a češće nakon, može doći do raznih komplikacija. Osobito u slučaju neadekvatne oralne higijene. Postavljanje implantata zahtijeva implantokirurške radnje pa je krvarenje jedna od prvih komplikacija u tom postupku.

Prilikom postavljanja implantanta postoji rizik od povrede okolnih mekih i tvrdih tkiva, te je potrebno redovito pratiti sam implantat i područje oko njega. 

Pravilno postavljanje smanjit će rizik od povrede živca ili poteškoća sa sinusima. Zato je od velike važnosti da taj postupak provodi iskusan liječnik dentalne medicine.

Bilo koja ugradnja implantata koja uzrokuje njegovo vađenje je neuspješna. Vađenje implantata podrazumijeva i dodatno liječenje okolnih mekih i tvrdih tkiva. Liječenje može uključivati saniranje infekcije te povećanje alveolarnog grebena i podizanje dna maksilarnog sinusa u gornjoj čeljusti.

Najčešće se javljuju sljedeći implantološki neuspjesi:

  • Estetski neuspjesi
  • Periimplantatne infekcije
  • Dezintegrirani implantati

Estetski neuspjesi u implantologiji

Estetski neuspjesi jedni su od najčešćih komplikacija povezanih s ugradnjom implantata. Moguće ih je primijetiti već prilikom same ugradnje ili nedugo nakon ugradnje gdje je vidljiva recesija mekog tkiva (desni) pa sam implantat postaje vidljiv. 

Implantat može postatai vidljiv

Do toga dolazi zbog nepravilnog pozicioniranja samog implantata ili zbog tankog biotipa sluznice u čeljusti. Problemi se javljaju kada implantati nisu pozicionirani ravno (primjerice, pozicionirani su suviše bukalno ili labijalno), kada se ne poštuje pravilan razmak (meziodistalan smjer) i kada je implantat postavljen nedovoljno duboko ili koronarno.

Sve te nepovoljne pozicije uzrokuju vidljivost implantata.

Periimplantitis

Periimplantitis je upala periimplantatne kosti nastala širenjem netretirane upale mekog tkiva, a najčešće zbog nepravilne ili neredovite higijene.

Upala mekog tkiva naziva se periimplantatni mukozitis, a uzrokuje je biofilm koji se nalazi na implantatu. Svrha biofilma je lakše prihvaćanje implantata , no ako je on izložen usnoj šupljini predstavlja odlično stanište za razvoj bakterija. 

Periimplantatni mukozitis lakše je tretirati nego liječiti periimplantitis koji nastaje kao njegova posljedica, te je poželjno da se on što ranije dijagnosticira.
Kasna reakcija dovodi do širenja infekcije čime se može izgubiti periimplantatna kost, a naknadno i sam implantat. 

Dezintegrirani implantati

Dezintegracija implantata jedna je od rjeđih komplikacija i većinom se događa nakon dugog niza godina poslije ugradnje implantata. Pacijentima ovo nije ni najmanje ugodna komplikacija jer implantat iznenada postane pomičan pa imaju osjećaj da može ispasti. 

Implantatni mogu i ispasti

Takvi implantati postaju labavi bez znakova periimplantatne infekcije, ali je na rentgenskim snimkama moguće vidjeti osteolizu na njihovoj površini. 

Glavni razlog dezintegracije implantata je dugogodišnje okluzijsko preopterećenje pa su najrizičniji pacijenti koji pate od bruksizma. Prirodan zub osjetljiviji je na bol i opterećenje od implantatnog nadomjestka pa će pacijenti lakše i brže reagirati na znakove okluzijskog opterećenja. 

Dugotrajno djelovanje prejake žvačne sile na implantat uzrokuje njegovo pomicanje, a može doći i do pucanja implantata. Ako pak osoba ima ugrađene implantate točno jedan iznad drugoga, rizik od pojave dezintegracije još je veći.

Ne postoji identična zamjena za prirodne zube, ali su se implantati pokazali kao najidealnije rješenje u slučaju da nedostaje jedan ili više zuba. O njima je potrebno pravilno brinuti i održavati oralnu higijenu te izbjegavati pušenje. Tako će dentalni implantati trajati što je duže moguće bez ikakvih komplikacija. Za sva pitanja i nedoumice možete se obratiti našem timu iskusnih stručnjaka s dugogodišnjom praksom u implantologiji.

 

Kontaktirajte nas i vratite svoj osmijeh
 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email