Isplati li se uložiti u dentalni tuš ili ne?

Isplativost dentalnog tuša
23. listopad 2018.

Dentalni tuš veoma je koristan oralni uređaj koji ne dobiva dovoljno pažnje, a plak uklanja učinkovitije od četkice i zubnog konca.

Vjerojatno ste se do sada susreli s izrazom zubni tuš i poznanikom koji se kune u njegovu superiornost nad ostalim dentalnim “alatima” za kućnu njegu.

Uz četkicu, konac za zube, pastu za zube, interdentalne četkice, strugač jezika, vodicu za ispiranje usne šupljine, treba li vam uistinu još jedan uređaj koji će produžiti oralnu higijenu i zauzeti mjesto u kupaonici?
Mi kažemo: definitivno da!

Što je to oralni, zubni ili dentalni tuš?

Dentalni tuš je relativno nov proizvod za oralnu higijenu, ako ga uspoređujemo s četkicom za zube koja je ljudima poznata već nekoliko tisućljeća.

To je električni aparat koji koristi vodu za uklanjanje teško dostupnih nečistoća u usnoj šupljini te u potpunosti zamjenjuje zubni konac. 

Oralni dentalni tuševi

Na tržištu postoje razne vrste dentalnih tuševa, a razlikuju se u napajanju pa tako postoje tuševi na baterije i na struju, prema spremniku vode pa razlikujemo tuševe sa spremnikom u dršci tuša i s odvojenim spremnikom, u jačini mlaza vode, dostupnim nastavcima i slično.

Zašto je dentalni tuš superiorniji?

Glavna prednost dentalnog tuša je izuzetno temeljito čišćenje zubi na teško dostupnim mjestima koje ne uključuje samo interdentalni prostor.

Voda pod pritiskom može ukloniti sve ostatke i nakupine hrane i bakterija te uklanja plak mnogo učinkovitije od četkice.

Dopiranje na teško dostupna mjesta omogućuje temeljito čišćenje bez nadraživanja desni, što se može dogoditi kod nespretnog korištenja konca za zube.

S obzirom na to da nema nadraživanja desni, već se one tušem temeljito čiste i pritom masiraju, smanjuje se rizik od pojave bolesti desni kao što su gingivitis i parodontoza. 

Osobe koje nose fiksni aparatić imaju najviše koristi od korištenja dentalnog tuša jer jednim uređajem mogu zamijeniti interdentalne četkice i zubni superkonac za bravice. 

Klasičan oralni tuš

Dentalni tuš ne može oštetiti elemente fiksnog aparatića, no može doprijeti do svih kutaka u ustima i čak skratiti vrijeme oralne higijene.

Osim za čišćenje fiksnog aparatića, dentalni tuš odličan je i za higijenu keramičkih krunica i mostova jer dopire do svih spojeva, pa čak i onih gdje ne može doprijeti zubni konac

Cijena je jedna od glavnih prepreka nabavke tuša

Glavni nedostatak dentalnih tuševa je njihova cijena. Na hrvatskom tržištu za kvalitetniji uređaj potrebno je izdvojiti od petsto do tisuću kuna i to nije zanemariv trošak.

Pozitivno je što jedan oralni tuš može koristi cijela obitelj (svaki član obitelji s vlastitim nastavkom), a jedan tuš trajat će dugi niz godina pa se na kupnju može gledati i kao na ulaganje.

Osim toga, oralni tuševi s odvojenim spremnikom malo su veći od obične četkice za zube i zahtijevaju mnogo mjesta u kupaonici pa je prije kupnje potrebno razmisliti o poziciji tuša.

Nitko ne želi uložiti u uređaj koji nema gdje staviti, pa ga neće koristiti. No, zato su tu baterijski dentalni tuševi koji zauzimaju puno manje mjesta od klasičnih tuševa.

Bežićni dentalni tuš

Klasične tuševe također je teško ponijeti sa sobom na putovanje, naročito kada ste ograničeni prtljažnim prostorom.

Naravno, uvijek možete preživjeti nekoliko dana bez dentalnog tuša ili ponijeti bežični (baterijski) tuš sa sobom.

Kako se koristi dentalni tuš?

Pripremite se da će prvo korištenje dentalnog tuša biti prilično neuredno i da će voda završiti po cijeloj kupaonici. 

Na vodu pod pritiskom u usnoj šupljini treba se naviknuti, no nakon prvog korištenja većini je jasno kako treba koristiti tuš.

Dentalni tuš se obavezno koristi iznad umivaonika i to tako da se dugi vrat tuša stavi u usta i usmjeri prema zubima kako bi voda uklonila sve nečistoće.

Usta je potrebno blago zatvoriti kako voda ne bi previše špricala, ali kako bi mogla slobodno istjecati.

Vrat se polako pomiče od zuba do zuba do dok se ne prijeđe cijela čeljust s prednje i bočne strane. Preporučuje se početi s jedne strane bočnih zubi i napredovati prema drugoj strani.

Za taj je postupak potrebna svega jedna minuta, a rezultat su čisti i bijeli zubi.

Što odabrati: zubni konac ili tuš?

Zubni tuš je učinkovitiji od zubnog konca, no cijena često prevagne u korist zubnog konca.

Konac treba znati koristiti

Osim cijene, zubni konac je lakše spremiti jer zauzima manje mjesta i lako je prenosiv pa ga možete bez teškoća ponijeti i na putovanje.

No, ako imate teškoća s korištenjem zubnog konca i spremni ste uložiti više novaca, toplo vam preporučujemo dentalni tuš. 

Posjetite nas u novoj ordinaciji

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email