Sve što trebate znati o popravku zuba kada nosite fiksni aparatić

Zubi se mogu popravljati čak ako pacijent ima fiksni aparatić
02. listopad 2018.

Ispravljanje zuba fiksnim aparatićem dugotrajan je proces, no vrijedi svakog trenutka provedenom u stomatološkoj ordinaciji i pred zrcalom s četkicom u ruci.

No, moguće je da dosadan karijes napadne i zube na kojima su bravice
 

Fiksni aparatić jedan je od najkorisnijih izuma u modernoj stomatologiji, a ortodoncija je mnogo više od estetike.

Upravo fiksni aparatići, odnosno zloglasne bravice i žica još su uvijek glavni izbor ortodonata za ispravljanje tvrdoglavih zubi.

Ortodontska terapija traje otprilike dvije godine jer je toliko potrebno zubima i čeljusti da na prirodan način promijene svoj položaj i fiksiraju se na novoj poziciji.

Vremenski interval nošenja aparatića ovisi o dobi pacijenta, stanju zubi (njihovom položaju), brizi o aparatiću i oralnoj higijeni.

Svatko tko nosi aparatić zna da zube obavezno mora prati nakon svakog obroka.

No, što kada se propusti koje četkanje i dosadni karijes ipak dospije na jedan od zuba?

Liječenje karijesa na zubima s aparatićem

Karijes je najčešći dentalni problem a predstavlja raspadanje ili truljenje zuba. 

Karijes je posljedica kiseline koje izlučuju bakterije unutar zubnog plaka (naslaga od ostatka hrane, sluzi, epitela i bakterija koja se razvija na površini zuba 24 sata nakon pranja zubi).

Kiseline nagrizaju caklinu čime nastaje rupa kroz koju bakterije dalje napreduju, a kada stignu do centralnog dijela zuba, pulpe, osjeća se bol i osjetljivost na toplo, hladno, kiselo i slatko.

Karijes se u pravilu liječi odstranjivanjem, odnosno brušenjem i ispunjavanjem šupljine amalgamom ili bijelim kompozitom.

Nakon popravka slijedi ispuna

U početnim stadijima karijesa on se može remineralizirati čišćenjem i višestrukim nanošenjem fluorida.

Kod sanacije karijesa kod pacijenta s fiksnim aparatićem postupak je isti kao i kod pacijenta bez aparatića ako se karijes nalazi na dijelu zuba na kojem nema bravice.

Ako je karijes blizu bravice, ona se u našoj ordinaciji skida, zub se sanira i bravica se vraća na mjesto tako da nema straha od produljivanja ortodontske terapije.

No, ako je vaš ortodont udaljen od vašeg stomatologa prvo je potrebno posjetiti ortodonta kako bi on maknuo žicu i skinuo bravicu pa nakon toga do stomatologa na sanaciju karijesa i ponovno do ortodonta na vraćanje žice i bravice.

Postupak je puno brži ako stomatolog i ortodont rade u istoj ordinaciji.

Vađenje umnjaka uz fiksni aparatić

Bol koju mnogi ljudi povezuju s umnjacima nije nešto što itko želi osjetiti, naročito kada je u sve još uključen i fiksni aparatić.

No, dobra vijest je ta da unatoč aparatiću bez ikakvih problema možete izvaditi umnjak. 

Iako mnogima ta vijest nije najsretnija, umnjak je poželjno izvaditi što ranije jer će to ustvari povećati vjerojatnost uspjeha ortodontske terapije.

i umnjaci se mogu vaditi pacijentima s fiksnim aparatićem

Zubi će se brže i pravilnije izravnati ako iz iznutra ne gura tvrdoglavi umnjak.

Vađenjem umnjaka smanjit će se pritisak i zubi će imati više mjesta za poravnavanje, a ujedno će se smanjiti rizik od upale desni. 

Opravak kod vađenja umnjaka kod pacijenta sa aparatićem traje isto koliko kod pacijenata bez aparatića tako da pripremite hladne obloge i laganu hranu i ne zaboravite na redovitu higijenu.

Čišćenje kamenca na zubima s aparatićem

Kamenac na zubima odlično je stanište za bakterije koje uzrokuju karijes i poželjno ga je ukloniti.

Kamenac je ustvari mineralizirani plak i ne može ga se jednostavno ukloniti četkanjem već se mora “slomiti” ultrazvučnim aparatom u ordinaciji.

Često je žućkaste boje pa ga pacijenti većinom uklanjaju iz estetskih razloga, no uklanjanje kamenca je predstavlja odličnu prevenciju karijesa.

I da, uklanjanje kamenca može se bez problema odraditi na zubima na kojima se nalaze bravice, bez straha da će se smanjiti učinkovitost aparatića.

kamera za zube

Jedina razlika je da se uklanja kamenac oko bravica, jer se on ionako ne može nataložiti ispod nje jer je spojena s površinom zuba.

Isti slučaj je i s postupkom pjeskarenja, ono se bez problema može odraditi oko bravice bez bilo kakve potrebe za skidanjem aparatića.

Izbjeljivanje zubi s fiksnim aparatićem

Ako tijekom ortodontske terapije dođe do diskoloracije zubi, oni se mogu izbijeliti u ordinaciji čak i ako pacijent nosi fiksni aparatić.

No, većina stomatologa ipak preporučuje da se s izbjeljivanjem pričeka do kraja ortodontske terapije.

Jedan od razloga je taj što postupak izbjeljivanja može kod nekih pacijenata zube učiniti osjetljivima na hladno, toplo, slatko, pa i na četkanje.

Osim toga, moguće je da se nijansa ploče zuba koja je izbijeljena neće poklapati s nijansom zuba koji je bio ispod bravice.

Ujednačavanje nijansi je u tom slučaju zahtjevno i zahtijeva posjete stomatologu, pa se preporučuje pričekati s izbjeljivanjem.

 

Zubi s aparatićem nisu uvelike drugačiji od zubi bez aparatića te se mogu normalno oporavljati i liječiti, pa čak i uljepšavati bez komplikacija.

Čak i ako je za zahvat potrebno skinuti dio aparatića za vas ćemo u našoj ordinaciji to učiniti odmah bez produljivanja zahvata ili ortopedske terapije.

Ako vas zanima još nešto o aparatićima, slobodno nas kontaktirajte na info@galekovic-dental.eu.

Želim aparatić
 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email