Fiksni aparatići i pranje zubi: par savjeta za savršenu oralnu higijenu

Kako čistiti fiksne zubne aparatiće?
04. rujan 2017.

Fiksni aparatić za zube odlična je stvar! Ispravlja zagriz i nepravilni položaj zubi čime se ne dolazi samo do ljepšeg osmijeha već se zubima garantira i zdrava budućnost. Tijekom ortodontskog tretmana pranje zubi je otežano, ali nije nemoguće.

Imate fiksni aparatić za zube? Dobra odluka. Ortodontskim tretmanom rješavate problem nepravilnih zubi što ne dovodi samo do ljepših već i do zdravih zubi.

Naime, zube koje su nepravilni puno je teže čistiti i na njima puno češće dolazi do pojave karijesa

Sada kada ste stavili aparatić za zube imate čudan osjećaj u ustima. Neprestano jezikom prolazite preko bravica i gumica i svaki put kada jedete morate misliti na to kako ćete gristi. 

Taj čudan osjećaj “nečeg stranog” u ustima prati i zanimljiv osjećaj zatezanja čeljusti. Brzo ćete se naviknuti, bez brige. 

Ipak, pitanje koje vam se nameće svakog jutra i večeri je: kako dobro oprati zube i brinuti se o dentalnoj higijeni. 

Higijena s fiksnim aparatićem za zube: kritična mjesta

Fiksni aparatići za zube su poput klopke za hranu. Žice su lagano odvojene od površine zube a u taj “zrakoprazni prostor” najviše se voli zalijepiti komadić salate. 

Teško je očistiti i rub između desni i zuba, to je klasično mjesto na kojem se stvaraju upale. Opasnost vreba i u međuzubnim prostorima i oko bravica fiksnog aparatića. To su teško dostupna mjesta iz kojih je teško fizički očistiti naslage hrane i bakterije pa može doći do razvoja karijesa.

Karijes nikad nije poželjna stvar, a pogotovo tijekom ortodontskog tretmana u kojem njegovo uklanjanje može uključivati i micanje bravica i žica. 

Čišćenje fiksnog aparatića: dodatna oprema

Kada ste već krenuli u avanturu zvanu ortodontski tretman obična četkica za zube neće vam više biti dovoljna kako bi se i dalje svakog jutra i svake večeri dobro brinuli za oralnu higijenu. 

Za pravilno čišćenje zubi i aparatića treba vam sljedeća oprema:

  • mekana četkica za zube
  • interdentalna četkica 
  • snopičasta četkica 
  • dentalni superkonac 
  • zubni tuš
  • vodica za ispiranje usta.

Potpuno čišćenje zuba i fiksnog aparatića: po koracima

1. Mekana četkica za zube

Mekana četkica pranje zubi aparatić Ako ste do sada upotrebljavali četkice srednje tvrdoće ili tvrde četkice, bacite ih. Čvrsta vlakna mogu zapeti između bravica i žica, a možete i strgati koju gumicu.
Mekanim četkicama kružnim laganim pokretima možete očistiti zube i bravice ortodontskog aparatića.

 

 

 

2. Snopičasta četkica

Snopičastoim četkicom treba očistiti područja oko bravica, ispod i iznad žice. Taj dio teško čistite pa se upravo tamo vrlo lako može pojaviti karijes.

 

 

 

 

3. Interdentalne četkice

Fiksni aparatić za zube interdnentalna četkicaInterdentalne četkice dolaze na kraju. One se ne koriste samo za čišćenje prostora između zubi (pojedini ortodontski tretmani zahtijevaju i vađenje zuba radi nedostatka prostora u čeljusti) već i za čišćenje prostora ispod žice koje je vrlo teško očistiti običnom četkicom. 

 

 

 

4. Dentalni superkonac 

Dentalni superkonac za čišćenje fiksnih aparatićaDentalni superkonac puno je deblji od običnog zubnog konca, izrađen je od većeg broja isprepletenih niti i mogli bi reći kako aparatiću i zubima daje završni sjaj. Naime, djeluje poput male krpe za poliranje kritičnih područja. 

Njime se efikasno uklanjaju naslage oko bravica i oko žice

5. Zubni tuš

Zubni ili oralni tuš je aparat koji koristi vodu ili drugu otopinu pod pritiskom za - tuširanje zubi ili desni. Idealan je za čišćenje prostora između zuba, zuba i desni, oko bravica, između žica... Njime doista možete sami očistiti sve nedostupne dijelove. 

6. Vodica za ispiranje usta

“Isperi ispljuni”. To je jedna od najčešćih rečenica kod stomatologa. A s tom jednostavnom radnjom možete i zaključiti svoj ne tako jednostavan postupak pranja zubiju s fiksnim aparatićem. Vodice za ispiranje imaju antibakterijska svojstva pa bućkanjem uklanjate zaostale bakterije na teško dostupnim mjestima. Ako možete, koristite i vodice s povećanom koncentracijom fluora. 
Vodicu za ispiranje usta koristite ako nemate zubni tuš  Zubni tuš, pa još vodica za ispiranje - to bi ipak bilo pretjerano. 

Sve ovo vam se čini jako napornim? Pokušajte barem svaku večer provesti takvo detaljno čišćenje zubiju i fiksnog aparatića. 

Nekoliko savjeta za kraj: 

  • Ne odgađajte kontrole kod ortodonta jer će tako tretman dulje trajati.
  • Ako ste čest gost kod ortodonta, ne znači da bi trebali preskakati kontrole kod stomatologa. Odlazite češće jer je uz fiksni aparatić pojava karijesa izglednija. 

Imate kakvih pitanja?

Javite nam se 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email