Retaineri sprečavaju pomicanje zuba nakon nošenja aparatića

06. kolovoz 2019.

Jedva ste čekali da skinete aparatić za zube, zadovoljni ste postignutim rezultatima i uvjereni da je vaš novi osmijeh bio vrijedan svog tog truda i vremena. Vjerujete da ste konačno gotovi s ortodontskom terapijom, u  krivu ste.

Zubi su cijelog života podložni pomicanju i kako starimo mijenjaju položaj. Zbog opasnosti od ponovnog pomicanja zuba, ortodontska terapija ne završava skidanjem aparatića za zube. Kako bi ih se zadržalo u željenom položaju, nakon nošenja fiksnog aparatića provodi se retencija s ciljem osiguravanja da zubi ostanu na svom mjestu. Bila bi velika šteta podcijeniti važnost retencije, opustiti se i dovesti u situaciju da se zubi vrate u onaj položaj iz kojeg ste ih možda i godinama ispravljali.

Što je to retencija?

Retencija ili postupak očuvanja rezultata ortodontske terapije neizostavni je dio svake ortodontske terapije. Faza retencije obuhvaća razdoblje nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata, a svrha joj je zadržati zube u željenom položaju, onom do kojeg ih je dovela ortodontska terapija.

Retencija je postupak koji se provodi nakon skidanja aparatića za zube

Ovisno o tome je li tijekom ortodontske terapije bilo većeg ili manjeg pomicanja položaja zuba, a i ovisno o genetskim predispozicijama, pojedini pacijenti imaju veće šanse da će im se zubi nakon ortodontske terapije pomaknuti. Kako bi spriječili vraćanje zuba u prvobitno stanje, u ovoj fazi ključno je pridržavati se uputa ortodonta vezanih uz nošenje retainera.

RETENCIJA JE DOŽIVOTNA jer zubi tijekom čitavog života mijenjaju položaj. Trajno očuvanje rezultata terapije zahtijeva disciplinu pacijenta i njegovu suradnju s ortodontom.

Što je to retainer?

Retainer je naprava koja ima funkciju da zadržava zube u postojećem položaju, ona ne djeluje nikakvom ortodontskom silom na zube kao što to čini aparat za zube, već ih učvršćuje u određenom položaju. Oni će se svakako, nakon nošenja aparatića, pokušati vratiti na ono mjesto na kojem su bili prije terapije. Retainer ih u tome sprečava.

Budući da mora biti prilagođen konkretnom pacijentu, stanju njegovih zubiju i anatomiji čeljusti, retainer se izrađuje individualno za svakog pacijenta. Osnovno što treba postići kod izrade retainera, osim da čvrsto drži zube da ne dođe do njihovog pomicanja, jest da bude svojim oblikom i smještajem u najvećoj mjeri prilagođen kako kod pacijenta ne bi uzrokovao smetnje prilikom govora, žvakanja ili održavanja oralne higijene.

Retainer se nosi doživotno !

Pregled kod stomatologa

Vrste retainera

Retaineri mogu biti fiksni žičani i/ili mobilni plastični.

Fiksni retainer

Fiksni retainer je tanka žica koja se pomoću materijala za bijele ispune zalijepi s unutarnje strane zuba, i to uglavnom na prednja šest zuba donje čeljusti. Na gornju čeljust se lijepi samo ako ne smeta kontaktu gornjih i donjih zuba. Fiksni žičani retainer nije vidljiv kod govora ili smijeha, ne smeta pri jelu, ugodan je i praktičan.

Prednosti fiksnog retainera:

  • potpuno nevidljiv jer se postavlja s unutarnje strane zuba,
  • ne možete ga zaboraviti nositi kao što je to čest slučaj s mobilnim retainerom,
  • nakon nekoliko dana privikavanja, zaboravit ćete da ga imate.

Češće se stavlja kod odraslih osoba kod kojih je postojala kompresija sjekutića ili razmaci koji su se terapijom zatvorili. Mana fiksnog retainera je otežana oralna higijena.

Mobilni retainer

Mobilni retainer napravljen je od prozirne, tanke plastike. Nakon završetka ortodontske terapije uzima se otisak čeljusti pacijenta i prema njemu se radi mobilni retainer. Da bi imao svoju svrhu, mora tijesno prianjati uz zube.

Prednosti mobilnog retainera:

  • diskretan je i jednostavan za korištenje,
  • sprečava škripanje zubima noću,
  • lako se vadi što olakšava provođenje oralne higijene.

Da bi terapija bila uspješna, nosi se 24 sata na dan ( non stop ) prva 2 mjeseca. Nakon toga se postepeno smanjuje nošenje na 1-2 sata dnevno i cijelu noć još 2 mjeseca, zatim se nosi samo po noći. Po noći treba nositi retainere tako dugo dok želite imati ravne zube. Ukoliko ih ne nosite po noći zubi se mogu vratiti u staru poziciju. Retencija je doživotna !

Mana mobilnog retainera je u tome što se, noseći ga, ne bi smjelo konzumirati vruća ili obojena pića, kao ni jesti ni pušiti. Ujedno, pacijenti ga često zaboravljaju staviti i tako se dovode u opasnost da im se pomaknu zubi. S obzirom da ga skidaju prilikom jela, događa se da nepažnjom završava u košu za smeće, a pacijenti ga znaju i neoprezno odlagati pa oštetiti. Proziran je i nije dovoljno dobro vidljiv kada je odložen na stoliću ili kupaonskoj polici.

Fiksni retainer čisti se prilikom redovnog četkanja zubiju

Održavanje retainera

Kao i kod aparatića za zube, iznimno je bitno pravilno održavati retainer. Fiksni retainer čisti se redovitim četkanjem uz preporuku korištenja dentalnog tuša kako bi čišćenje retainera bilo djelotvornije, dok se za mobilni retainer preporučuje čišćenje običnom vodom

Retainer držite u kutijici predviđenoj za njega, dok nije u ustima, ne smije se držati u vodi zbog nakupljanja kamenca. Pere se u toploj ili hladnoj vodi sa četkicom i malo paste ili sapuna. Obavezno se skida dok se jede, pije, puši ili dok se peru zubi. Retainer se uvijek stavlja na čiste zube !

 

Kontaktirajte nas za sve nedoumice

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email