Frenulektomija - kirurško odstranjenje frenuluma

20. kolovoz 2019.

Frenulum je maleni nabor u usnoj šupljini koji ograničava pokrete, bilo jezika, bilo gornje ili donje usne. Naime, ne postoji jedan frenulum, postoje čak tri. Dva se nalaze na prednjoj strani čeljusti ispod usnice i povezuju usnicu sa zubnim mesom. Oni se nazivaju i labijalni frenulumi.

Lingvalni ili podjezični frenulum nalazi se ispod jezika i povezuje jezik sa zubnim mesom.

Frenulum pod jezikom

Frenulum koji se nalazi pod jezikom ima svoju funkciju, on ograničava pokrete jezika, ali ako je skraćen ili zadebljan može stvarati velike probleme i to posebice maloj djeci kod dojenja i kasnijeg razvoja govora. Zbog skraćenosti ili pretjerane tvrdoće onemogućava normalnu pokretljivost jezika.

Stoga se on često rješava već u najranijoj dobi kako bi se omogućio pravilan razvoj usne šupljine i govora, ali i spriječilo da dođe do povlačenja zubnog mesa s unutrašnje strane zuba.

Kod starijih ljudi može uzrokovati smetnje prilikom postavljanja i nošenja proteza. Nije neuobičajeno da se problematičan podjezični frenulum rješava u kasnijoj životnoj dobi.

Zadebljan frenulum dovodi do razmaka između prednjih zubiju

Frenulum ispod usnice

U dentalnoj medicini i za zdravlje zuba važniji od podjezičnog frenuluma jesu frenulumi smješteni ispod gornje i donje usnice.

Normalan frenulum neće uzrokovati nikakve stomatološke probleme. Ali, ako je on prečvrst ili zadebljan pa je njegov položaj takav da se nisko hvata na zubno meso, on će uzrokovati probleme. One estetske naravi jer dolazi do pojave razmaka između prednjih sjekutića koji se zove dijastema, ali i funkcionalne naravi. Takav frenulum uzrokuje povlačenje zubnog mesa uslijed čega može biti izložen i sam korijen zuba.

Učestalost i rješavanje dijasteme

Dijastema, odnosno razmak između zuba uzrokovan zadebljanim ili prečvrstim frenulumom, pojavljuje se dvostruko više na gornjoj čeljusti u odnosu na donju. Smatra se uobičajenom i normalnom pojavom kod djece, posebice u fazi mliječnih zuba, i ima tendenciju zatvaranja. No, ne kod svih.

Šest posto mlade populacije i adolescenata i dalje ima prisutnu dijastemu nakon nicanja trajnih zuba i potpunog formiranja čeljusti. U dječjoj dobi se uobičajeno spontano povlače dijasteme koje nisu šire od dva do najviše tri milimetra i to nakon nicanja mliječnih bočnih sjekutića ili kasnije trajnih očnjaka.

U kasnijoj dobi potreban je oralnokirurški zahvat odstranjenja takvog frenuluma i ortodontska terapija kako bi se zubi približili.

Frenulektomija

Bilo da se radi o estetskom problemu ili zadebljan i čvrst frenulum uzrokuje zdravstvene probleme, dobro ga je odstraniti. Taj zahvat naziva se frenulektomija.

Riječ je o vrlo kratkom i jednostavnom zahvatu koji se obavlja u lokalnoj anesteziji pa je za pacijenta, osim uboda igle s anestetikom, potpuno bezbolan. Skalpelom se odstranjuje višak frenuluma, a radi boljeg zarastanja to se mjesto sašije kirurškim koncem.

Frenulektomija je jedan od najčešćih oralnokirurških zahvata

Oporavak nakon frenulektomije

Šavovi se nakon zahvata u pravilu vade po proteku tjedan dana, a za to vrijeme treba održavati uobičajenu oralnu higijenu i sve što ona uključuje, četkanje zuba, konac za zube ili interdentalne četkice te ispiranje usta, a posebno treba paziti na operirano mjesto kako ne bi došlo do krvarenja.

Oralnokirurška frenulektomija nije kompliciran zahvat i nakon njega se pacijent brzo oporavlja.

Zubno meso povlači se na normalnu visinu i ako je potrebno vrši se ortodontska terapija kako bi se prednji zubi približili i uklonila dijastema. Mala je vjerojatnost da će se nakon provedene ortodontske terapije zubi ponovo razdvojiti.

Laserska frenulektomija

Za djecu frenulektomija može biti stresan zahvat, a kasniji oporavak teži. Zato je suvremena dentalna stomatologija u praksu uvela frenulektomiju laserom koja je potpuno bezbolna, preciznija od skalpela i nakon koje je oporavak još brži i lakši.

Laser omogućuje trenutno zgrušavanje krvi pa nema krvarenja i nema šivanja. Cijeljenje je lakše pa takav zahvat djeca prebrode uz manje trauma.

 

Kontaktirajte nas za više informacija

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email