Gingivoplastika - rješenje za gummy smile

22. siječanj 2019.

Nije da svaka osoba s “gummy smile” osmijehom smatra da joj takav osmijeh predstavlja smetnju, niti utječe na njihovu samouvjerenost ili uživanje u životu. Međutim, ako se nerado smiješite, razgovarajte sa svojim stomatologom koji će procijeniti koje je najbolje rješenje za vas.

Mislite li da pokazujete previše zubnog mesa kada se smijete? Gummy smile može biti blag do napredan, a prepoznavanje uzroka pretjerane vidljivosti gingive je prvi korak, kako bi se prema tome prilagodila terapija.

Iako nisu univerzalno smatrani neugodnim, onima koji imaju gummy smile često nedostaje samopouzdanja i manje se osmjehuju. Koliko je vidljiva gingiva kada se smijete ovisi o četiri faktora, a to su:

  • koliko je tkiva desni prikazano
  • veličina i oblik zuba
  • dužina i kretanje gornje usne
  • vertikalni položaj gornje čeljusti i zuba u lubanji

Kad se nasmiješite, obično usna sjedi odmah iznad zuba i vidljiva je samo vrlo mala količina zubnog mesa. U nekim slučajevima u pitanju je nesrazmjerna količina zubnog mesa kada se smije i iako to mnogima ne predstavlja nikakav problem, mnogi traže način kako to ispraviti.

Estetski lijepim smatra se do 2 mm vidljive gingive prilikom širokog osmijeha. Gummy smile karakterizira vidljivost gingive od 3 ili više mm. Može biti da su u pitanju premale krune prednjih zubi, iako to ne mora biti pravilo jer u pojedinaca s pretjerano vidljivom gingivom veličina i oblik zubi te rub gingive mogu biti normalni.

Postoje mnoga rješenja za ispravljanje gummy smilea i mogućnosti liječenja ovisit će o prirodi vašeg stanja koje može uključivati čeljust, desni, zube ili kombinaciju tih struktura. Vaš stomatolog će s vama razgovarati o dijagnostičkim nalazima i preporučiti odgovarajući tretman.

Ovisno o stanju, to može biti:

  • oblikovanje zubnog mesa laserskim tretmanom
  • kirurško repozicioniranje usana
  • repozicioniranje kostiju čeljusti putem maksilofacijalne kirurgije (u težim slučajevima)

Postoje mnoga rješenja za ispravljanje gumastog osmijeha .

Gingivoplastika i gingivektomija

Neke operacije ispravljanja gummy smilea su invazivnije od drugih, a preporuke za liječenje ovisit će o ozbiljnosti i vrsti gummy smilea. Također je uobičajeno kombinirati tretmane kako bi se postigao najbolji rezultat.

Gingivoplastika je kirurško preoblikovanje zubnog mesa oko zuba. Često se radi jednostavno iz razloga kako bi desni bolje izgledale ako su neobičnog oblika ili nisu pravilno formirane. Uzroci mogu biti genetski, bolest ili trauma. Gingivoplastikom se preoblikuju desni kako bi izgledale prirodnije. Srećom, ovaj postupak je uglavnom bezbolan i koristi se samo lokalni anestetik. Često se radi zasebno, ali može biti učinjen tijekom ili nakon gingivektomije.

Razlika između gingivoplastike i gingivektomije

Dok gingivektomija i gingivoplastika uključuju kirurško izrezivanje zubnog mesa, gingivektomija uklanja i obnavlja bolesno zubno meso ili druge gingivalne nakupine - između zuba i desni mogu nastati džepovi u kojima se nakupljaju hrana i bakterije, što otežava održavanje higijene usne šupljine.  U težim slučajevima višak zubnog mesa može otežavati govor i žvakanje hrane.

Gingivoplastika se izvodi kako bi se preoblikovalo zdravo tkivo gingive kojim je okružen zub, iz prvenstveno estetskih razloga. Ponekad se izvodi prije ili nakon gingivektomije, ali najčešće neovisno o njoj. Ovim kirurškim zahvatom moguće je ispraviti malformacije i asimetriju uzrokovane genetskim faktorima.

Kako izgleda postupak gingivoplastike?

Neposredno prije zahvata pacijentovi se zubi čiste od kamenca koji se nalazi u postojećim džepovima. Pacijentu se daje lokalna anestezija. Trajanje zahvata ovisi o količini tkiva kojeg je potrebno odstraniti.

Gingivoplastika se najčešće obavlja skalpelom, ali i elektrokirurškim uređajima, laserima ili dijamantnim svrdlima. Također postoje i instrumenti koji su posebno izrađeni za taj kirurški zahvat.

Nakon obavljenog zahvata gingivoplastike, na zubno meso stavljaju se periodontalni zavoji, koje pacijent nosi između tjedan do deset dana.  Ako je potrebno, stomatolog prepisuje lijek za smanjenje bolova, a hijaluronska kiselina u obliku gela pospješit će cijeljenje tkiva.

Treba biti oprezan sa četkicom za zube, preporuka je kirurška četkica za zube. Potrebno je izbjegavati hrskavu ili začinjenu hranu.

Nakon zahvata, važno je održavati higijenu usne šupljine.

Gingivoplastikom se preoblikuje zdravo tkivo gingive kojim je okružen zub.

Ostali kirurški zahvati za rješavanje gummy smilea

Osim gingivoplastike, koja najčešće rješava problem gummy smilea, postoji još nekoliko kirurških zahvata:

Frenulektomija

Riječ je o veoma kratkom i jednostavnom zahvatu koji može učiniti veliku razliku. Ako podignete gornju usnu primijetit ćete da postoji produžetak tkiva koji pričvršćuje unutrašnjost gornje usne za desni, odnosno frenulum.

Rezanjem i oslobađanjem ili produženjem ovog tkiva gornja usna može popraviti izgled osmijeha. Ovaj zahvat je potpuno bezbolan jer se radi u lokalnoj anesteziji. Oporavak je vrlo brz, oprez je potreban prvih nekoliko dana da se prilikom četkanja operirano područje ne ozlijedi.

Repozicioniranje usana

Uključuje izradu malog reza duž zubnog mesa kako bi se odvojila unutrašnjost gornje usne od mjesta gdje se susreće s linijom desni i premještanjem. To će ograničiti pomicanje usne i omogućiti joj da zauzme niži položaj iznad zubnog mesa i drži se bliže zubima kada se nasmiješite.

To je trajni postupak s brzim zacjeljivanjem i minimalnom nelagodom nakon zahvata. Postupak snižavanja odnosno premještanja usana obavlja se u situaciji kada su zubi normalne veličine ali usna se povuče previsoko i prikazuje prekomjernu količinu tkiva desni, zbog čega dolazi do gummy smilea.

Postupak repozicioniranja usana smanjuje stupanj povlačenja usana i smanjuje izloženost tkiva gingive, dopuštajući normalniji, ugodniji osmijeh.

Postupak repozicioniranja usana smanjuje stupanj povlačenja usana i smanjuje izloženost tkiva gingive.

Operacija čeljusti

Zubni dio čeljusti naziva se alveolarna kost. Kada alveolarna kost gornje čeljusti (maksila) prekomjerno raste, nosi zube i desni u položaj više naprijed nego što je normalno. To rezultira stanjem koje se naziva vertikalni maksilarni višak, koji osim što uzrokuje gummy smile, izdužuje lice što dovodi do alternativnog termina "sindrom dugog lica".

Operacija čeljusti je jedini način da se to ispravi. Rezultirajuća promjena izgleda lica nadilazi samo ispravljanje gummy smilea, jer će skratiti lice i smanjiti izbočenja čeljusti i zuba.

Mnogi ljudi to pogrešno protumače kao ortodontski problem i traže ortodontsko liječenje kako bi vratili prednje zube unatrag. Ortodontska terapija može smanjiti količinu protruzije zuba, ali ne može promijeniti položaj kostiju čeljusti.

U takvim slučajevima najbolje rješenje je operacija čeljusti kako bi se gornja čeljust pomaknula prema gore i unatrag. Operacija će biti "operacija dvostruke čeljusti" jer će i donja čeljust trebati operaciju kako bi se uskladila s novim položajem gornje čeljusti. Postoperativno, ortodoncija je potrebna za fino podešavanje položaja i poravnanje zuba. To obično traje oko 1,5 do 2 godine.

Nekirurški zahvati

Botox injekcije - jednostavna i privremena korekcija koja je neinvazivna i omogućuje vam da vidite rezultate prije pokušaja kirurškog zahvata. Injekcije će oslabiti, odnosno paralizirati mišiće gornje usne kako bi kontrolirali količinu retrakcije usana, tako da je više zubnog mesa pokriveno prilikom govora i smijanja. Količina injekcija ovisi o jačini mišića, a ponekad je mišić suviše jak ili gummy smile prevelik za bilo kakve učinkovite rezultate.

Ova korekcija je samo privremena i mora se ponavljati svakih 3-9 mjeseci kako bi se održao novi osmijeh.

 

Osmijeh je ipak najbolji modni dodatak, a također pomlađuje. Javite nam se za pregled i vratite samouvjerenost.

 

Dogovorite pregled

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email