Mali vodič za ispadanje mliječnih zubi i priča o Zubić vili, dobroj prijateljici Djeda Božićnjaka

Kada djeci počinju padati mliječni zubi, vrijeme je za dolazak zubić vile
15. prosinac 2017.

Gubitak mliječnih zubi za svako dijete je osjetljivo razdoblje. U to vrijeme roditelji doista trebaju pripaziti na oralnu higijenu djece, a u pomoć dolazi i Zubić vila. 

Kada ti padne zubić samo ga stavi ispod jastuka. Uzet će ga zubić vila i ostavit će ti poklončić”.

Ako ste roditelji sigurni smo da ste ovu lijepu laž sigurno već rekli svom djetetu kojem ispadaju mliječni zubi. 

Ispadanje mliječnih zubi nije strašno, ali klincima je često traumatično iskustvo. Oni ionako ne vole nikakve promjene, a kamoli promjene koje uključuju bol i krv i to u ustima. 

U tim situacijama zato uvijek roditeljima dobro dođe pomoć. Baš kao što prije Božića Djed Božićnjak koristi za nekakve ucjene i pregovore… tako je Zubić vila prva pomoć iz mašte kod ispadanja mliječnih zubi. 

A tko je zapravo ta Zubić vila, osim što je dobra prijateljica Djeda Božićnjaka?

Ako imate nešto više od 30 godina možda se sjećate da vam u posjet nije dolazila Zubić vila nego zubni mišić. A možda vam uopće nije dolazila nikakva vila. 

Tko je Zubić vila i odakle dolazi?

Zubić vila doletjela nam je na krilima globalizacije i jakog američkog utjecaja koji u naše domove dopire putem malih ekrana. 

Ono što o njoj sigurno znate je da ostavlja poklončiće za otpale zube. No ono što o njoj sigurno ne znate je kako je počela obilaziti malu djecu. 

Zubić vila bila je najmlađa od tri sestre vile koje su živjele u oblacima, a za razliku od starijih sestara nije baš bila dobra u vještinama vilenjačke čarolije. Nju su više zanimala djeca koja su živjela u nekom drugom svijetu. 

Kada je to priznala svojoj mami, mama vila je za nju našla poseban posao. I dok je najstarija sestra vila bila zadužena za organiziranje Mjeseca i zvijezda, srednja za stvaranje ljubavi našoj Zubić vili dodijeljeno je lebdenje iznad malih djevojčica i dječaka kojima ispadaju mliječni zubi. Ona će im u zamjenu za ispale zubiće donijeti smijeh i darove, a zubiće će dati svojoj najstarijoj sestri kako bi ih pretvorila u zvijezde. 

Ta simpatična priča prvi put je objavljena početkom 20. stoljeća u SAD-u, a 1927. ta je priča postavljena na kazališne daske. 

Priča o Zubić vili vrlo se brzo proširila među roditeljima, a dodatni polet dobila je šezdesetih godina prošlog stoljeća kada ju je jedan američki radijski voditelj ispričao. Radio je još uvijek tada bio najmoćniji medij 

Sve ostalo je povijest… A baš kao što smo i spomenuli, Zubić vila u naše je krajeve doletjela prije nekih 20 godina. 

Ispadanje mliječnih zuba i ostale legende

Prije dolaska Zubić vile u našim krajevima postojao je zubni mišić, a on je podrijetlom iz Francuske. 

Dolazi iz bajke “La Bonne Petite Souris” iz 18. stoljeća  u kojem se vila pretvori u miša kako bi dobroj kraljici pomogla pobijediti zlog kralja. Miš se tada sakrije u jastuk i kažnjava ga udarcem u zube. 

Zubić vila prvi je spas kod ispadanja mliječnih zuba

No djeci se diljem svijeta pokušava ublažiti trauma ispadanja zubića različitim pričama. 

Jedan od najčešćih rituala diljem zemaljske kugle je davanje izgubljenog zuba mišu ili štakoru kako bi novi dječji zubi narasli jaki i snažni kao oni u glodavca. 

Priča o Zubić vili doista vam može poslužiti kao pripomoć kada počinju ispadati mliječni zubi. No u trenutku kada se mliječni zubi počinju mijenjati trajnima ništa nije važnije od oralne higijene. 

Mali vodič za roditelje: ispadanje mliječnih zubi

Razvoj zubi

Jeste li znali da se trajni zubi u čeljusti počinju razvijati vrlo brzo nakon rođenja?

No oni su spremni preuzeti svoju ulogu tek oko šestog rođendana djeteta. U razdoblju od 6 do 12 godina djeca u čeljusti zapravo imaju nešto mliječnih, a nešto trajnih zuba, u različitim omjerima. Sve naravno osim umnjaka koji počinju izbijati nakon 18. godine. 

Promjena mliječnih zubi u trajne kod svakog djeteta događa se u drugačije doba no obično djeci kojoj su ranije izbili mliječni zubi ranije oni počinju i ispadati. 

Tijekom ispadanja zubi djeci je uvijek malo teže jesti. Često mliječni zubi padnu zajedno pa prvašići završe sa smiješnim vampirskim osmijehom. U tom razdoblju sigurno će im biti teže jesti, no to ne znači da ne trebaju jesto zdravo. 

Također, to je vrijeme kada bi trebalo smanjiti slatkiše kako im se ne bi pokvarili mliječni zubi koji su im ostali - a da bi imali i dobar start s trajnim zubima. 

Kako i kada vaditi mliječne zube koji trebaju ispasti? 

Mliječni zubi trebali bi otpasti sami od sebe. Nakon klimanja kada dijete nešto žvače... Prirodno rješenje uvijek je najbolje, djeca sama jezikom rasklimavaju zube i tada je to ispadanje bezbolno, tek uz malo krvi. 

Nemojte se oslanjati na stara rješenja koja uključuju konac oko zuba i njegovo naglo potezanje. Ako pokušate potegnuti mliječni zub prije nego što je on spreman, on može puknuti što je djetetu bolno, a može uzrokovati i infekciju

U vrijeme ispadanja mliječnih zubi posjetite i stomatološku ordinaciju kako bi utvrdili odvija li se ispadanje kako bi trebalo. 

Mliječni zubi nisu ispali nakon rasta trajnih
Foto: Flickr.com/drmama

Mi stomatolozi nikako ne volimo vaditi zube (ni trajne ni mliječne) no to je potrebno u sljedećim slučajevima

  • Mliječne zube treba vaditi u vrijeme kada nema mjesta za izbijanje trajnih zubi ili oni počinju rasti ispred ili iza mliječnih zubi.
  • Mliječni zub ne želi otpasti ni nakon dva do tri mjeseca nakon što se počeo klimati. 

Pravilno četkanje zubi još je važnije 

Od malena treba stvoriti dobru naviku četkanja zubi. I nema izgovora da nisu očetkali zube zato što imaju mliječne zube. 

Ipak, tijekom ispadanja zubi potrebno je još više obratiti pozornost na četkanje:

  • Stojite ili sjedite iza djeteta. Perite zube djetetu ispred ogledala kako bi dijete vidjelo što se događa.
  • Prislonite četkicu za zube prema desnima. Lagano je mičite u laganim krugovima kako bi očistili unutarnju stranu zuba i desni. Podignite djetetove usne kako bi četkali zadnju stranu zubi i liniju desni. 
  • Potezima naprijed-natrag očetkajte žvačne površine zubi.
  • Lagano očistite djetetov jezik.
  • Pokušajte djetetu objasniti kako bi trebalo ispljunuti ostatke zubne paste. 

Pokušajte što bolje djetetu očetkati zube tijekom tog razdoblja. S vremenom će samo moći sve pravilno napraviti ako od početka budete uporni. 

Koristite i četkicu za zube koja je mekana i koja ima različite dužine vlakna, a nakon korištenja uvijek provjerite je li dijete ispralo četkicu za zube. 

Kako izabrati pastu za zube za dijete nakon 6. godine?

Djeca nakon šeste godine mogu početi upotrebljavati pastu s fluorom. To je mineral koji pomaže pri izgradnji čvrstih zubi i kosti i sprječava razvoj karijesa

No s fluorom treba biti oprezan jer previše fluora stvara bijele oznake na zubima. 

Posjete stomatologu 

U doba ispadanja mliječnih zuba već ste trebali kod djeteta stvoriti naviku odlaska stomatologu, ona se stvara u periodu kada je sve u redu sa zubićima.

No čak i ako niste, sada je krajnje vrijeme da počnete s djetetom dolaziti na preventivne preglede. 

A mi u Ordinaciji Galeković jako smo dobri prema najmlađima, čak smo i u dosluhu sa Zubić vilom 

Dogovorite pregled za mališana 

 


 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email