Izbjeljivanje avitalnih zuba

11. prosinac 2018.

Stanje vaših zuba može negativno utjecati na vaše samopouzdanje. Tamni zubi mogu dovesti do toga da se prestanete smijati, zbunjeni onim što drugi misle o vašim nepravilnostima. 

Isprobali ste sve - trudite se održavati oralnu higijenu zubnim pastama, električnim četkicama, interdentalnim četkicama , vodicom za ispiranje usne šupljine, isprobali ste razna sredstva za izbjeljivanje… no ništa od toga ne pomaže.

Svjesni ste da je izgled zubi važan faktor u određivanju atraktivnosti lica. Prvo što će mnogi primijetiti na vama vaš je osmijeh, odnosno nedostatak istog.

Ako imate lijepe zube, samouvjereniji ste, što pridonosi boljoj komunikaciji s drugima.

Ako niste zadovoljni svojim osmjehom, vrijeme je da razmislite o profesionalnom izbjeljivanju zuba.

Što je avitalan zub?

Avitalan zub (mrtav zub) je onaj u kojem nema krvi, odnosno bioloških procesa.

Svaki zub sastoji se od tri osnovna dijela: krune, vrata i korijena. Unutrašnjost zuba ispunjava zubna pulpa, meko tkivo prožeto živčanim vlaknima. Nju okružuje unutarnji sloj zuba, dentin, a na dentin se nastavlja caklina, površinski sloj zuba.

Kad umru živci unutar pulpe, tijelo prestaje zubu davati svježu krv. Zbog tog nedostatka protoka krvi, dentin, koji čini najveći dio zuba, počinje mijenjati boju. U najvećem broju slučajeva, avitalan zub trajno promijeni boju.

Živac može odumrijeti zbog traume (udarca), zbog karijesa, te zbog parodontoze ili jakog stiskanja zubi (bruksizma). Najčešće, živac odumire kroz duži period.

Mrtav zub može biti asimptomatski, što znači da uopće ni ne znamo da ga imamo jer ne boli. To može biti prava tempirana bomba, za koju nikad ne znamo kada će se aktivirati.

Nužno je liječiti takav zub, kako raspadnuto tkivo ne bi uzrokovalo infekciju (granulom, apsces).

Prije nego što izbjeljivanje može započeti, potrebno je obaviti postupak čišćenja korijenskog kanala.

Dijagnoza tamnog zuba

Prvi korak u procesu izbjeljivanja traumatiziranog zuba je temeljit pregled kako bi saznali što je uzrok tamne boje - i jedna od prvih stvari koje će odrediti je li zubna pulpa vitalna, odnosno živa. To se lako otkrije rendgenskom snimkom.

Ako je zub još uvijek vitalan, vanjsko izbjeljivanje često može dati zadovoljavajuće rezultate - čak i ako je u pitanju samo jedan zub kojeg treba izbijeliti

U mnogim slučajevima diskoloracija traumatiziranog zuba je samo pokazatelj da su živci unutar pulpe odumrli, odnosno da nema protoka krvi.

U tom slučaju, prije nego što izbjeljivanje može započeti, potrebno je obaviti postupak čišćenja korijenskog kanala, kako bi se uklonilo mrtvo tkivo.

Opcije izbjeljivanja avitalnih zubi

Opcija 1: Endodontsko izbjeljivanje

S unutarnjim izbjeljivanjem zub se izbjeljuje iznutra prema van.

Avitalni zubi su najčešće tamni zbog zaostale krvi ili sekreta u dentinskim tubulusima pa se na njima radi unutarnje izbjeljivanje, jer površinsko (vanjsko) neće dati željene rezultate.

Kada je unutarnje izbjeljivanje najbolja opcija za vas, onda to znači da će se na avitalnom zubu prvo izvesti terapija korijenskog kanala (ako terapija još nije izvedena, što može biti slučaj kada je u pitanju bila trauma).

Nakon provedene terapije, u liječeni zub se stavi uložak hidrogena, odnosno vodikovog peroksida i na taj način se zub izbjeljuje iznutra - vodikov peroksid se u kemijskoj reakciji oksidacije raspada na kisik i vodu, a molekule kisika kao aktivna tvar prodiru u zubnu strukturu te izbjeljuju zub.

Nakon nekoliko dana postupak se ponavlja (ponavlja se sve dok zub ne dostigne boju s kojom je pacijent zadovoljan). Kada se postigne željena boja, zub se zatvara.

Opcija 2: Keramička ljuskica

Ljuskice za zube su keramičke navlake i izvrsna su opcija za zube koji su promijenili boju, a izbjeljivanje neće pomoći.

Tanke keramičke ljuskice se lijepe, odnosno cementiraju na prednju površinu zuba te učinkovito mijenjaju njegovu boju, a po potrebi i oblik.

Ljuskice su vrlo tanke i nemoguće ih je razlikovati od prirodnog zuba.

Ljuskice za zube izvrsna su opcija za zube koji su promijenili boju, a izbjeljivanje neće pomoći.

Stomatologija je toliko napredovala posljednjih nekoliko desetljeća, da je čak i one najteže slučajeve lako ispraviti. 

Zašto vaš osmijeh ne bi bio savršen?

Ako želite saznati više o izbjeljivanju avitalnih zuba, slobodno nam se javite.

Možemo dogovoriti termin na kojem ćemo obaviti pregled i vidjeti koje rješenje je najbolje za vas.

Dogovorite termin za pregled

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email