Kako prirodno izbijeliti zube kod kuće?

Prirodno izbijelite zube kod kuće
08. svibanj 2017.

Svatko želi blistavo bijeli osmijeh. I dok redovita oralna higijena i redovite posjete stomatologu pomažu u održavanju zdravlja zubi i njihovoj prirodno bijeloj boji, ponekad je potrebno pribjeći i drugim rješenjima. Evo nekoliko prirodnih pripravaka koji će izbijeliti žućkaste zube.

“Osmijeh ne košta ništa, a djeluje čudesno…” - kaže nepoznati autor u svojoj pjesmi Osmijeh. 

No što kada skrivate svoj osmijeh? Jeste li loše volje ili samo skrivate žućkaste zube? 

Budimo realni, holivudski osmijeh i bijeli zubi san su svake osobe, a prilično je teško postići savršenu bjelinu zubi i još je k tome održavati. 

Zašto? Pa zato što gotovo sve što dodirne naša usta mijenja boju zubi. Tu su između ostalog gazirana pića, jarko obojena hrana, kava, cigarete, čaj, a moguće je da je uzrok žućkastim zubima povezan sa starenjem i s uzimanjem lijekova. 

Ukratko, mnogo je lakše požutjeti zube nego ih izbijeliti. Bez obzira želite li bijele zube zbog nadolazećeg eventa ili stvarno više ne možete doći na kraj žućkastim zubima, postoji nekoliko kućnih i brzih načina na koje možete dobiti savršen osmijeh. 

1. Soda bikarbona za bijele zube

Soda bikarbona će izbijeliti zube, no ne upotrebljavajte je često

Kad je riječ o izbjeljivanju bilo čega, prva stvar za kojom većina nas poseže je soda bikarbona. Kao što uspješno uklanja masne i tvrdokorne mrlje iz tkanine te čisti zagorene lonce, tako će očistiti mrlje i sa zubi. 

Sama tehnika je vrlo jednostavna. Namočite četkicu vodom i umočite je u sodu bikarbonu (možete je pomiješati i s pastom za zube). Četkajte zube oko 2 minute i dobro isperite usta. 

Važno je da zube sodom bikarbonom ne perete više od 2 puta tjedno jer bi mogli oštetiti caklinu, a ako osjetite žarenje ili peckanje odmah prestanite s četkanjem i dobro isperite usnu šupljinu. 

2. Jagode su ukusno i brzo rješenje za bijele zube

Jagode utrljajte prstima na zube i poslije ih slobodno pojedite

Sada će sezona jagoda, pa umjesto da ih sve iskoristite za pripremu slasnih deserata, ostavite ih nekoliko za pripremu paste za zube koju ovako i onako poslije možete pojesti smiley

Jagoda je prirodan izbjeljivač zubi jer sadrži folnu kiselinu koja čisti zube i čini ih bjelijima, a sve što trebate je izgnječiti jagode, utrljati ih na zube i nakon minute dobro oprati zube kako šećer i kiseline ne bi oštetile caklinu. 

Za još bolji rezultat, jagode možete pomiješati i sa soda bikarbonom, a ako u hladnjaku nemate jagode, možete ih zamijeniti s jabukom, kruškom, mrkvom i celerom.

3. Vodica za zube od jabučnog octa koja će izbijeliti zube

Jabučni ocat će izbijeliti zube i ubiti bakterije u usnoj šupljini

Jabučni ocat uklanja mrlje sa zubi i ubija štetne bakterije u usnoj šupljini. Sve što trebate je u čašu vode staviti žličicu octa, njime isprati usta i za kraj dobro očetkati zube

Preporučujemo da ovaj postupak ne ponavljate baš svaki dan jer bi ocat mogao oštetiti zubnu caklinu.

4. Pasta od kurkume za izbjeljivanje zubi

Kurkuma sadrži kurkumin koji sprječava bakterijske infekcije na zubima

Iako je kurkuma začin žute boje, ona neće požutjeti zube već će ih izbijeliti i za nekoliko nijansi. Kurkuma u sebi sadrži sastojak kurkumin koji pomaže u sprječavanju bakterijskih infekcija na zubima te tako sprječava krvarenje zubi. Isto tako, kurkuma sadrži abrazivno svojstvo koje izbjeljuje zube pa ovaj postupak ne bi trebali prečesto koristiti. 

Napravite pastu od kurkume tako da 1/4 žlice kurkume u prahu pomiješate s nekoliko kapi maslinovog ili kokosovog ulja. Očetkajte zube, ostavite pastu na zubima 3-5 minuta i nakon toga dobro isperite usta.

Prve rezultate možete vidjeti već i nakon tjedan dana.

5. Kora naranče, limuna ili banane za bijele zube

Utrljajte unutarnju koru naranče, limuna ili banane i izbijelite zube

Evo jednog od najjednostavnijeg načina za izbjeljivanje zubi. Unutarnjom stranom kore naranče, limuna ili banane istrljajte zube i nakon toga ih dobro operite četkicom i pastom za zube. 

Postupak možete ponoviti i nekoliko puta na dan.

Profesionalno izbjeljivanje zubi u Ordinaciji dentalne medicine Galeković

Zoom izbjeljivanje zubi u Ordinaciji dentalne medicine Galeković

Ponekad je prirodi potrebno i malo pomoći moderne tehnologije koju možete dobiti u svakoj stomatološkoj ordinaciji, pa i kod nas.

Profesionalno izbjeljivanje zuba je kozmetički tretman koji se radi pomoću gelova i otopina u čijem je glavnom sastavu hidrogen peroksid ili karbamid peroksid u različitim koncentracijama. Oni se u nizu kemijskih reakcija razgrađuju do slobodnih kisikovih radikala koji razgrađuju i rješavaju se obojenih molekula na zubima, tj.mrlja.

Postoji više metoda za profesionalno izbjeljivanje zubi, a u dentalnoj ordinaciji Galeković koristimo tehnologiju ZOOM izbjeljivanja zubi.

1. Metoda ZOOM izbjeljivanja zubi

ZOOM izbjeljivanje zubi radi se pomoću gela čiji je glavni sastojak vodikov peroksid, a njegovo djelovanje aktivira se ZOOM plavim svijetlom.

Prije bilo kakvog izbjeljivanja, obavit ćemo brzi pregled zubi i zubnog mesa kako bi bili sigurni jesu li zubi dovoljno zdravi za izbjeljivanje i da provjerimo jeste li do sada imali ikakvih stomatoloških zahvata (npr. imate li krunice ili mostove). 

Ako već dulje vremena niste obavili čišćenje zubi kod stomatologa, vjerojatno ćete ga sada obaviti jer će ZOOM izbjeljivanje zubi najbolje djelovati na temeljito očišćene zube. 

Postupak ZOOM izbjeljivanja je vrlo jednostavan. Nakon što zaštitimo oči pacijenata i meko tkivo prednjih zubi, nanosimo gel za izbjeljivanje koji se aktivira ZOOM svjetlom. Postupak izbjeljivanja zubi sastoji se od 4 sesija u trajanju od 15 minuta, pa cijeli postupak traje svega jedan sat.

Zoom izbjeljivanje zubi sastoji se od 4 sesije u trajanju od 15 minuta

Nakon svake sesije provjeravamo rezultate i odlučujemo treba li dodati više gela za izbjeljivanje ili prilagoditi svjetlost kako bi krajnji rezultat bio što bolji. Neki pacijenti su zadovoljni  s bjelinom zubi  već nakon 2 sesije, pa će trajanje izbjeljivanja ovisiti i o vama samima. 

Iako se jačina svjetlosti može prilagoditi svakom pacijentu posebno, ono ponekad zna uzrokovati osjećaj trnaca u zubima tijekom tretmana i kasniju nelagodu zuba. U nekim slučajevima zubi postanu privremeno osjetljivi na hladnoću, može doći do nelagode u desnima, upale grla ili bijelih brazdica na desnima. 

Postignuta bjelina održat će se 6 mjeseci do godine dana nakon čega je potrebno ponoviti tretman.

2. Izbjeljivanje zubi kod kuće

Za izbjeljivanje zubi kod kuće potrebno je izraditi posebnu masku po mjeri vaših zubi koja sadrži vodikov peroksid. Ona se stavlja preko noći na zube, a rezultati su vidljivi već nakon 2 tjedna.

Sve u svemu, postoje mnogi kućni savjeti za izbjeljivanje zubi kojima možete oštetiti caklinu i napraviti više štete nego koristi, a prije bilo kakvih profesionalnih zahvata izbjeljivanja, preporučujemo da se dobro informirate.

Naravno, slobodno kontaktirajte i nas smiley

Klik do savršeno bijelih zubi :)

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email