Karijes

30. travanj 2012.

Često susrećem pacijente koji su uvjereni da je mala, crna točkica na zubu karijes. Suprotno laičkom mišljenju, karijes je u svojoj ranoj fazi zapravo bijele boje i kao takvog će ga najlakše uočiti stomatolog.

Karijes uzrokuju bakterije iz naših usta koje se hrane šećerima koje unosimo hranom. Hrana bogata šećerima (slatkiši, kruh, peciva) lijepi se na površinu zuba i stvara naslage koje naseljavaju bakterije. To je plak i predispozicija za nastanak karijesa. Nakuplja se na površinama zuba koje su nedostupne čišćenju zubnom četkicom, npr. između zuba ili grizne površine zuba. Bakterije u plaku probavljaju šećeru i proizvode kiseline koje nagrizaju površinu cakline kroz koju bakterije prodiru dublje u strukturu zuba.

Unutrašnjost zuba građena je od dentina koji je mekši od cakline i sadrži mnoštvo kanalića, te ga kiseline koje proizvode bakterije lakše razgrađuju nego calkinu. Zub na prvi pogled može izgledati zdravo, a zapravo postoji znatna destrukcija tkiva. Zato golim okom karijes možemo uočiti tek kada caklina više nema potporu dentina i dolazi do njenog urušavanja te na zubu vidimo šupljinu.

Razvoj karijesa

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email