Karijes na mliječnim zubima: kada je vrijeme za brigu

Karijes na mliječnim zubima
28. veljača 2017.

Zašto popravljati mliječne zube ako će oni ovako i onako ispasti? Trebaju li mliječni zubi plombu? Odgovor je da! Jer zdravi mliječni zubi znače i lijep dječji osmijeh :) Zbog karijesa nastaju male rupice na zubima koje su znak njegova propadanja, a nastala infekcija može imati trajne posljedice i poslije ispadanja mliječnih zubića.

Mliječni zubi nisu trajni! Ovako i onako će ubrzo ispasti, pa čemu panika za tih par bijelih mrljica na zubima?

Kratkotrajnost mliječnih zubića izgovor je mnogih roditelja koji namjerno odugovlače s prvim četkanjem zubi i prvim posjetom stomatologu. Razlog leži u tome što je malo tko upoznat s važnošću mliječnih zuba.

Važnost prvih zubića

Prvi zubići počinju viriti van u dobi između 5. i 7. mjeseca života i tako sve do 3. godine života.

Osim što djeci pomažu kod žvakanja i učenju prvih riječi, mliječni zubići čuvaju mjesto u usnoj šupljini za dolazak trajnih zuba. Ako mliječni zubić prerano ispadne, veliki su izgledi da će prvi trajni zubi otežati pravilan rast drugim trajnim zubima. 

Karijes i mliječni zubići

Karijes šteti mliječnim i trajnim zubima

Prema statistikama, gotovo polovica djece u dobi od 2 do 11 godina ima karijes. U današnje vrijeme taj se broj sve više povećava jer se slatkiši, gazirani sokovi i brza hrana sve češće koriste kao vrsta nagrade za mališane. A budimo iskreni, rijetko kada ćemo mališanima zabraniti čokoladicu nakon kelja za ručak :)

Pa što se događa kada mališani imaju karijes? Trebate li stvarno otići do stomatologa ili ipak možete zažmiriti na jedno oko?

Kao prvo, trebate znati da je karijes sam po sebi infekcija. Ako dopustite da se širi, mališan će trebati ozbiljniji tretman u odnosu na bezbolno stavljanje plombe. 

Što točno radi plomba?

Plombama (ili stručnije rečeno - ispunima) spašavamo živac zuba. Prije stavljanja plombe, trebamo očistiti zubiće od karijesa i tek tada novonastalu šupljinu možemo nadopuniti ispunom. 

Tako sprječavamo širenje infekcije i omogućujemo pravilan rast trajnim zubima.  Zbog pravilnog rasta, mališan neće imati poteškoća u govoru, moći će pravilno žvakati, a pritom neće osjećati ikakve bolove u usnoj šupljini. Naime, kod dubokog karijesa bol se obično javlja kad mališan jede kiselu, toplu ili slatku hranu, a ta se hrana još dulje zadržava u šupljinama na zubu i sve više boli.

Je li plomba jedino rješenje za karijes?

Ponekad se na pokvareni zub ne mora stavljati plomba

Prije stavljanja plombe, trebamo razmotriti dvije osnovne stvari: kolike će koristi mališan imati od plombe i koliko je velika šupljina na zubu.

Idemo prvo pričati o koristi plombe. Važno je kojeg zubića karijes zahvaća. Tako će karijes na kutnjacima biti veći problem od onog na sjekutićima. Ako se sjekutić već neko vrijeme klima i brojite sekunde da ispadne, tada mališan neće imati prevelikih koristi od plombe.

Drugi glavni faktor je razmotriti koliko je velika rupica na zubu. Iako stomatolozi preporučuju liječenje karijesa u ranoj fazi (kad se radi o malim rupicama), ponekad rupice mogu biti toliko male da se mogu same sebe popraviti. Ali samo pod pravim okolnostima.

O čemu se točno radi? Zub u kontaktu s kiselinama uvijek gubi određenu količinu minerala, a taj gubitak se može nadomjestiti mineralima iz sline u procesu koji se naziva remineralizacija. Znači, u normalnim uvjetima, na površini svakog zuba izmjenjuju se procesi demineralizacije i remineralizacije i ako su u ravnoteži tada ne nastaje oštećenje zuba.

A da bakterije u usnoj šupljini ne bi proizvodile previše kiseline, bitna je pravilna prehrana i higijena zubi.

Kako spriječiti stvaranje karijesa?

Pravilnom oralnom higijenom, zubići će uvijek biti zdravi

  • Izbjegavajte šećer. Izbjegavajte slatke ljepljive namirnice kao što su tvrdi slatkiši i bomboni.
  • Tijekom hranjenja, ne isprobavajte hranu istim priborom kojim hranite mališana. Ovo je najčešći put prijenosa bakterija odgovornih za razvoj ranog dječjeg karijesa.
  • Dječja hrana je većinom bogata jednostavnim ugljikohidratima (šećerima) koji pogoduju nastanku karijesa. Nakon zadnjeg obroka, mališanu temeljito očistite zube. 
  • Najčešća pogreška roditelja je uspavljivanje mališana zaslađenim čajevima ili davanje slatkih napitaka i mlijeka tijekom noći. Tijekom spavanja se znatno smanjuje lučenje sline koja štiti zubnu caklinu, a zaslađena pića pogoduju razmnožavanju bakterija.
  • Zubne paste s fluoridima ojačavaju zubnu caklinu i smanjuju osjetljivost na djelovanje bakterijskih kiselina. Redovito posjećujte stomatologa (barem svakih 6 mjeseci) radi fluoridacije mliječnih zubi.

Imajte na umu da bez zdrave prehrane i pravilne oralne higijene nema zdravih zubića.

Ako mislite da nećete moći promijeniti navike u djetetovoj prehrani tada preporučujemo posjet stomatologu kako bi što prije popravio pokvareni mliječni zub.

Iako vaše dijete nema problema sa zubićima, savjetujemo da ga što prije odvedete na prvi posjet stomatologu. Čak i u predškolskoj dobi! Čuvajte te male zubiće kako mališani ne bi imali kasnijih problema s usnom šupljinom. 

Dogovorite prvi pregled :)

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email