Zubi i kemoterapija - kako održati oralno zdravlje?

23. lipanj 2020.

Rano otkrivanje i brza reakcija bitna je kod svih bolesti, a naročito kod onkoloških bolesnika. Osobama koje saznaju da im slijedi terapija zračenjem i kemoterapijom zdravlje zubi često je na zadnjem mjestu, no ne bi trebalo biti.

Zubna šupljina osjetljiv je sustav, a u većini slučajeva se posljedice liječenja malignih bolesti primijete upravo u usnoj šupljini. 

Osobe koje započinju svoju terapiju i imaju zdrave zube slabije će osjetiti posljedice kemoterapije i zračenja, no čak i zdravi zubi nisu garancija da će reakcija izostati.

Kako zubi reagiraju na kemoterapiju?

Većina kemoterapija malignih bolesti odvija se pomoću citostatika, sredstava koji agresivno djeluju na stanice tumora. No, citostatici nisu selektivni, odnosno ne djeluju samo na mutirane stanice već i na normalne. Oralna sluznica osobito je osjetljiva na njihov učinak te se vrlo brzo mogu razviti oralni problemi. 

Oni mogu biti poprilično neugodni, a ako se na vrijeme ne saniraju, mogu prerasti u ozbiljna stanja. Učinci kemoterapije i zračenja na oralno zdravlje mogu trajati samo za vrijeme terapije, ali i godinama nakon nje. 

Maligne bolesti narušavaju kvalitetu života, ali simptomi se mogu ublažiti zajedničkim trudom.

Jedna od najčešćih reakcija usne šupljine na terapiju je kserostomija ili poremećaj u radu žlijezda slinovnica. Ova prilično neugodna pojava može biti prisutna tijekom terapije, ali i kasnije. Smanjena produkcija sline i promjena njezinog sastava čine usnu šupljinu odličnom podlogom za rad bakterija i razvoj daljnjih tegoba te ovaj simptom nipošto ne valja zanemarivati. 

Osim kserostomije, često se javlja i mukozitis (upalna i ulcerozna promjena sluznice usne šupljine), trizmus (gubitak elasticiteta žvačnih mišića), sekundarne infekcije (bakterijske, virusne i gljivične infekcije kao posljedica mukozitisa i kserostomije), disfunkcija usne šupljine, promjena osjeta okusa, poremećaji prehrane, radijacijski karijes (nastaje kao posljedica suhoće usta) i ostalo.

Zašto je bitno posjetiti stomatologa prije kemoterapije?

Posjet stomatologu prije početka kemoterapije može uvelike promijeniti tijek liječenja i smanjiti rizik od komplikacija.

Onkolozi bi trebali uputiti sve bolesnike da se jave svom stomatologu i predložiti zahvate koje smatraju da je potrebno izvesti prije početka terapije.

Komplicirane dentalne zahvate potrebno je obaviti tri tjedna prije kemoterapije.

Stomatolog će detaljno procijeniti situaciju, no preporučuje se vađenje zubi koji su zahvaćeni velikim karijesnim lezijama, upalnim procesima, oni koji su već sada pomični te oni koji su parodontno komprimirani (kada je parodontni džep dublji od 6 mm).

Također, prije početka terapije potrebno je sanirati manje karijese i pulpne lezije i ukloniti zubni kamenac, a stomatolog i onkolog moraju raditi zajedno kako bi se pacijentu pružila najbolja moguća skrb.

Stomatološki tretmani tijekom i nakon kemoterapije

U nekim je slučajevima potrebno što hitnije započeti kemoterapiju, pa stomatološki zahvati prije početka terapije nisu mogući. 

U tom slučaju potrebno je detaljno pratiti stanje u usnoj šupljini i zahvate obaviti u vremenskom intervalu između dva ciklusa kemoterapije. 

Ako onkolog i stomatolog procijene da je pacijentu potreban kirurški zahvat, on se može izvesti otprilike tjedan dana prije početka sljedećeg ciklusa terapije, dok se jednostavniji postupci mogu izvesti i do tri dana prije početka novog ciklusa kemoterapije. 

Stomatolozi i onkolozi zadjeno brinu o usnoj šupljini onkološkog pacijenta.

Promjene u usnoj šupljini uzrokovane protezom potrebno je što prije prijaviti i stomatologu i onkologu i prestati s nošenjem nakon dogovora s liječničkim timom.

Nakon završetka kemoterapije ne može se odmah u rješavanje svih stomatoloških tegoba - za kompleksnije dentalne zahvate potrebno je počekati da se krvna slika pacijenta normalizira i dobi odobrenje onkologa za stomatološku sanaciju.

Kako brinuti o zubima tijekom kemoterapije?

Nježni pokreti i četkice s mekanim vlaknima veoma su bitni u njezi usne šupljine onkoloških pacijenata. Naravno, ne treba zaboraviti ni na zubni konac, koji se također mora oprezno upotrebljavati i usne vodice za dezinfekciju usne šupljine.

Svima koji osjete suhoću usta kao posljedicu lijekova i zračenja, stomatolog će preporučiti ispiranje usne šupljine umjetnom slinom ili otopinama koje normaliziraju pH vrijednost usne šupljine.

Redoviti posjeti stomatologu bitni su za praćenje promjena

Lučenje sline mogu potaknuti i kiseli napici (no potrebno ih je isprati vodom kako ne bi oštetili caklinu) te žvakaće gume bez šećera. 

Desni mogu reagirati pretjeranom osjetljivošću pa svakodnevne radnje kao što su pranje zubi i žvakanje mogu biti bolne. U tom se slučaju prije četkanja ili obroka na desni se može nanijeti lokalni anestetik u gelu.

Bol ili nelagodu u usnoj šupljini potrebno je što ranije prijaviti liječničkom timu i odlaziti na redovite kontrole svom stomatologu. Zajedno možemo ublažiti simptome i olakšati nelagodu, no samo ako se pacijent javi što ranije.

 

Ovdje zakažite svoj termin

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email