Keramičke ljuskice - rješenje za skladan i blistav osmijeh

Kreamičke kunice uljepšavaju osmijeh
23. travanj 2020.

Svi žele blistavi hollywoodski osmijeh, a on se najčešće postiže postavljanjem keramičkih ljuskica. U zapadnim zemljama poznate su pod nazivom Veneers.

Ljepota i zdravlje zubi često su usko povezani. No, zubi mogu biti zdravi usprkos narušenom izgledu.

Promjena boje zuba s godinama, razmak između gornjih jedinica, blaga nakošenost zubi, erozija i otkrhnuća, sve su to slučajevi koji mogu umanjiti samopouzdanje pojedinca.

Brzo i dugotrajno rješenje dolazi iz suvremene estetske stomatologije - zubne ljuskice.

Što su to keramičke ljuskice

Keramičke ljuskice spajaju dvije grane stomatologije: estetsku stomatologiju i protetiku.

Keramičke ljuskice su tanke porculanske navlake koje se fiksiraju na prednju površinu zuba kako bi se ispravio oblik, veličina, položaj ili boja jednog ili više zuba. 

Ljuskice su u potpunosti personalizirani protetski rad i jedinstvene su za svakog pacijenta.

Ljuskice su tanki sloj keramike

Ubrajaju se u najmanje invazivne protetske nadomjestke jer je za njihovo postavljanje potrebno minimalno brušenje prednje površine zuba, samo do 0,5 milimetara, ovisno o stanju zuba. 

Glavni materijal ljuskica je porculan odnosno keramika jer je ona najsličnija prirodnim zubima. Zubna keramika je biokompatibilna te joj estetska svojstava omogućuju da replicira translucenciju, transparenciju i refleksiju svjetlosti prirodnog zuba.

U dentalnom se laboratoriju keramika može bojati prema želji pacijenta tako da se ljuskicama može dobiti blistavo bijeli osmijeh.

Još jedna prednost keramike je što ona ne upija boju pića i hrane koja se konzumira, tako da je njezina boja konstantna kroz cijeli vijek trajanja ljuskice.

Keramičke ljuskice izrađuju se u dentalnom laboratoriju

Osim keramičkih, postoje i kompozitne ljuskice koje kvalitetom ne odgovaraju keramičkima, ali su zato povoljnije. One se s vremenom troše i mijenjaju boju te nemaju tako dugi vijek trajanja kao što to imaju keramičke ljuskice.

Ljuskice se mogu postaviti samo na zdrave zube

Glavni preduvjet za postavljanje ljuskica je zdravlje zubi. Savršeni kandidat za postavljanje ljuskica je osoba koja želi ispraviti neki od estetskih oralnih problema te ima zdrave i ne previše oštećene zube. 

Ljuskice se neće moći postaviti:

Pacijent koji ima zdrave, neliječene zube, zdrave desni i ne prevelike kompozitne ispune i ima realna očekivanja, ljuskicama može ispraviti razliku u nijansama zuba, nepravilne razmake, otkrhnuti zub, napuknuće cakline i ujednačiti zube različite duljine ili nepravilnog položaja.

Ljuskice se postavljaju na zdrave zube

No, ako nepravilan položaj zuba onemogućuje normalno funkcioniranje žvačnog aparata, rješenje ipak treba potražiti u ortodonciji. 

Ljuskice se mogu postaviti na sve prednje zube, na nekoliko zubi ili samo na jedan zub kako bi se izjednačio s ostalima. 

Za Hollywoodski osmijeh potrebno je nekoliko posjeta stomatologu

Odluka o postavljanju keramičkih ljuskica trebala bi biti pomno promišljena. Stomatolog će prilikom prvog posjeta objasniti kompletan postupak, razgovarati s pacijentom o očekivanjima, prednostima i nedostacima postupka te o daljnjim koracima koji će osigurati dugotrajnost ovog protetskog rada

Sam proces dizajniranja osmijeha (takozvani Smile design) i sama izrada ljuskica kompleksni su zadaci koji uključuju brojna znanja stomatologa i dentalnih tehničara. 

Proces formiranja novog osmijeha sastoji se od nekoliko faza:

  1. pregled zubi
  2. brušenje zubi
  3. uzimanje otiska
  4. dizajniranje osmjeha
  5. proba ljuskica 
  6. trajno postavljanje ljuskica

Nakon razgovora i detaljnog pregleda cijele usne šupljine stomatolog kratko brusi površinu zuba na koje će se postavljati ljuskice i uzima otisak čeljusti koji služi za modeliranje ljuskica.

Nijansa keramičkih ljuskica određuje se po ostalim zubima

Pacijent dobiva zamjenske ljuskice koje će štititi izbrušene zube do finalne ugradnje, a ujedno dobiva uvid u krajnji rezultat postupka. 

Zamjenske ljuskice pomažu u dizajniranju osmijeha i odlična su podloga za komentiranje i procjenu simetrije, položaja zubi i izgleda zubnog mesa.

Prilikom sljedećeg posjeta stomatologu, odnosno nakon izrade ljuskica one se isprobavaju i komentiraju, a po potrebi se šalju na doradu. 

Nakon dorade ljuskice se trajno fiksiraju na zub cementiranjem i uz pravilnu njegu mogu potrajati dugi niz godina.

Pravilna njega ljuskica za zube osigurava trajnost

Pravilno postavljene i kvalitetno izrađene ljuskice izgledaju kao pravi zubi i većina pacijenata ne uočava razliku u osjećaju nakon početnog privikavanja. 

Pranje pastom i četkicom je glavna metoda održavanja ljuskica

Održavanje ljuskica ne razlikuje se puno od održavanja prirodnih zubi. Potrebno ih je redovito i temeljito četkati četkicom s mekim vlaknima i pastom za zube te koncem ili dentalnim tušem.

Poželjno je barem jednom godišnje keramičke ljuskice profesionalno očistiti i pjeskariti kod stomatologa kako bi se skinuo plak.

Iako keramika od koje su izrađene ljuskice ima svojstva slična caklini, ipak nije toliko čvrsta, te bi u svrhu očuvanja ljuskica trebalo smanjiti ili eliminirati navike kao što su grickanje noktiju, stiskanje čeljusti  ili otvaranje pakiranja zubima.

U slučaju škrgutanja zubima ili bruksizma potrebno je nabaviti udlagu jer konstantno trenje može oslabiti cement koji spaja ljuskicu i zub te utjecati na pomicanje same ljuskice. 

Skladan osmijeh potiče samopouzdanje

Prosječno trajanje keramičkih ljuskica je između pet i deset godina, no mogu trajati i duže uz temeljitu njegu i redovite posjete stomatologu. Nakon toga potrebno ih je zamijeniti novima. 

Ljuskice mogu predstaviti pravo ulaganje, ovisno o broju ljuskica i materijalu koji pacijent želi ugraditi. No, ulaganje u sebe i vlastito samopouzdanje višestruko se isplati
 

Dizajnirajmo zajedno vaš novi osmijeh

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email