9 mitova o zubima i zdravlju usne šupljine

Najčešći mitovi o zubima
22. kolovoz 2017.

Kako u svemu tako i u oralnoj higijeni postoje mitovi. A budući da je oralno zdravlje usko povezano sa svekupunim zdravljem, važno je raspoznati istinu od pukih zabluda. Evo ih čak devet! 

Kako imaš bijele zube! Sigurno su zdravi!

Nemoj ići na izbjeljivanje zubi. Ostat ćeš bez njih!

Gle kako ti zubi propadaju! Pa koliko čokolade dnevno pojedeš?

Kada je u pitanju oralno zdravlje, ponekad je stvarno teško raspoznati istinu od obične izmišljotine. Tako nam često dolazite s upalom desni i ističete kako si često perete zube. Ili dolazite s karijesom i zaklinjete se da ne jedete bombone i čokolade. 

Kad bi barem znali da ništa od toga nije povezano…

Da! - ovi mitovi zaista mogu biti trn u nozi! A budući da je znanje najbolja obrana od oralnih problema kao što su bolesti desni i propadanje zuba, odlučili smo otkriti vam 9 najčešćih mitova o oralnoj higijeni zbog kojih vaši zubi pate.

Mit #1: Što su zubi bjeliji, to su zdraviji

Iako zubi mogu izgledati biserno bijelo, bjeliji zubi nisu nužno i zdraviji. Oni još uvijek mogu skrivati neku rupicu u zubu ili infekciju između zubiju.

Zapravo, prirodna boja zuba varira od jedne do druge osobe, a netko za zdravim zubima kao dren može imati i žućkastu boju zubi

Mit #2: Izbjeljivanje uništava zube

Glavni sastojci u pastama za izbjeljivanje zubi su jake abrazivne tvari koje, ako se ne koriste umjereno, mogu oštetiti caklinu i uništiti zube. 

No, profesionalno izbjeljivanje zubi je nešto sasvim drugo. U dentalnoj ordinaciji Galeković izbjeljujemo zube potpuno sigurnom ZOOM metodom. Koristimo gel čiji je glavni sastojak vodikov peroksid, a njegovo djelovanje aktivira se ZOOM svjetlom. 

Profesionalno izbjeljivanje zubi je sasvim sigurno

Drugi način je da izbjeljujete zube kod kuće tako da izradimo posebnu masku po mjeri vaših zubi. Odete spavati, stavite masku i uz dobar noćni spavanac izbjeljujete zube

Mit #3: Šećer je glavni krivac za karijes i propadanje zubi

Nemoj jesti toliko šećera! Ostat ćeš bez zubi! - tako su nam od malena govorili bake i djedovi.

No zamislite vi ovo - količina šećera nije uopće bitna! Bitno je vrijeme, tj. kada jedete slatkiše i koliko dugo četkate zube.

Naime, šećer reagira s bakterijama u ustima i formira kiselinu koja iritira caklinu što dovodi do onih malih rupica na zubima. Pa što dulje čekate da operete zube, to će se u ustima stvarati više kiseline i zubi će više patiti, pa je svakako dobro odmah oprati zube ili staviti žvakaću gumu u usta.

Isto tako, važno je i vrijeme kada jedete slatkiše. Ako planirate pojesti cijelu čokoladu, pojedite je odmah! Da, dobro ste pročitali. Ako ćete tijekom cijelog dana jesti red po red čokolade, kiselina će uvijek biti u ustima. A ako čokoladu pojedete odmah, opet će nastati kiselina, ali ćete se je riješiti jednim pranjem zubi.

Dakle, čokolada kao međuobrok? Svakako!

Mit #4: Ako zubno meso krvari, nemojte ga ni u ludilu četkati

Krvarenje desni tijekom pranja zubi nekima može biti pravi hororski scenarij. I mnogi će zbog toga logički zaključiti da je na neko vrijeme najbolje izbjegavati četkanje zubnog mesa.

To naravno, nije točno.

Naime krvarenje desni često je znak viška plaka i potencijalno rane faze bolesti desni. A da bi uklonili plak i nakupljene bakterije važno je temeljito očistiti zubno meso - i četkicom i koncem za zube. 

Ako se krvarenje desni i dalje nastavi, svakako bi trebali posjetiti stomatologa.

Mit #5: Zubni konac nije toliko važan, ako redovito četkate zube

Uz četkanje bi trebali čistiti zube i koncem za zube

Vjerovali ili ne, zubni konac je iznimno važan. On će temeljito očistiti područje između zubi i ukloniti onih 30 posto bakterija koje četkica za zube nikako ne može očistiti.

Bakterije pronađene u ovim teško dostupnim mjestima glavni su razlog bolesti desni i propadanja zubi. 

Mit #6: Što više četkate zube, to bolje

Čestim četkanjem zapravo štetite zubima jer tako uklanjate caklinu koja štiti zube. 

Radije se držite četkanja dva puta dnevno u trajanju od 2-3 minute, a poslije jela isperite usta vodom i žvačite žvakaću gumu bez šećera. Tako ćete spriječiti nakupljivanje plaka i nastanak bolesti desni.

Mit #7: Bolest desni nije uobičajena

Možda će vam se činiti zastrašujućim, no 70 posto ljudi je barem jednom bolovalo od bolesti desni.

Najčešći oblik upale zubnog mesa je gingivitis koji nastaje zbog plaka. Često se ne primjećuje jer nije uvijek bolan, a vrlo ga je lako spriječiti redovitim stomatološkim pregledima i pravilnom oralnom higijenom

Ako vas zadesi gingivitis, budite oprezni jer se on može razviti u ozbiljniji oblik bolesti desni - parodontozu. 

Mit #8: Sokovi bez šećera su zdravi i ne mogu naštetiti zubima

Gazirana pića djeluju korozivno na zube čak i ako ne sadrže šećer, a kupovni voćni sokovi sadrže kiselinu koja oštećuje zubnu caklinu. Najsigurnija opcija? Dobra stara voda :)

Mit #9: Ako vas zubi ne bole, nema potrebe za stomatološkim pregledom

Redovito posjećujte stomatologa

Ako nije potrgano, zašto popravljati, zar ne?

Iako mislite da su to samo naše bapske priče, istina je da su redoviti stomatološki pregledi od velike važnosti za zdravlje usne šupljine.  

Čak i ako se osjećate dobro, ispod površine bi moglo vrebati niz problema, a stomatolog je onaj koji može zaviriti u one male skrivene dijelove do kojih jedva dosegnete četkicom za zube i koncem.

Stomatološki pregled preporučuje se obaviti dva puta godišnje, pa ako do sada niste bili na nijednom, pozivamo vas da nas posjetite

Rezervirajte termin

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email