Koja je razlika između fiksnog i mobilnog aparatića?

11. ožujak 2019.

Malo je sretnika koji se mogu pohvaliti savršenim zubima, a da im nije bila potrebna ortodontska terapija. Ako i vi već duže vremena želite popraviti svoj osmijeh, vaš ortodont preporučit će vam terapiju koja će najbolje riješiti vaš problem. Ortodontska terapija može učiniti veliku razliku za vaš osmijeh, kao i za osmijeh vašeg djeteta.

Sve se veći broj pacijenata odlučuje na ortodontsku terapiju, najčešće iz estetskih razloga ili jače izraženih poremećaja oralne funkcije.

Osjećaju straha koji se često povezuje s nošenjem aparatića za zube danas uistinu nema mjesta. Potrebno je samo malo strpljenja i držati se uputa koje vam je vaš ortodont dao. 

Kada je u pitanju aparatić za zube, onaj fiksni i dalje je najčešći izbor za ispravljanje nepravilnih zubi. Razlog za to je njegova pouzdanost i učinkovitost. No, mobilni aparatići za zube također mogu odlično odraditi posao.

Različiti problemi javljaju se kod nepravilnog položaja zubi i ortodontske anomalije:

• narušena estetska komponenta

• poremećaj oralne funkcije (žvakanje, gutanje i govor)

• povećana sklonost nastanku traume zuba, parodontne bolesti i karijesa

Poznato je da osmijeh bitno utječe na samopouzdanje osobe (osobito u doba adolescencije), pa se tako većina pacijenata javlja ortodontu upravo iz estetskih razloga.

Osmjeh bitno utječe na samopouzdanje osobe.

Razlikujemo različite vrste aparatića za zube. Na temelju podataka dobivenih kliničkom obradom pacijenta ortodont postavlja dijagnozu, te se pacijentu preporučuje vrsta ortodontske terapije.

Tradicionalni fiksni aparatić za zube

Fiksna ortodontska terapija najučinkovitiji je način ispravljanja ortodontskih anomalija. Tradicionalni aparatići za zube su napredovali od ranih dana i sada su lakši po težini i strukturi nego što su nekad bili. Izrađeni su od visokokvalitetnog nehrđajućeg čelika i imaju metalne nosače koji su pričvršćeni na svaki zub pomoću vrste cementa. Nosači su međusobno povezani tankom žicom, što vrši pritisak na zube kako bi se polako pomaknuli u ispravan položaj.

Osnovni dijelovi fiksnog aparatića su:

  • bravice
  • prstenovi ili tube (cjevčice)
  • žičani luk

Žičani luk prolazi kroz utor na bravicama i tako pomiče zube prema pravilno oblikovanom zubnom luku i preoblikuje koštano tkivo u kojem se zub nalazi. Bravice mogu biti metalne ili estetske. Od estetskih razlikujemo:

  • keramičke monokristalne
  • keramičke polikristalne
  • plastične bijele bravice

Zubima i čeljusti potrebno je oko dvije godine da na prirodan način promijene svoj položaj i fiksiraju se na novoj poziciji.

Mi koristimo smarttech tehnologiju nove generacije te radimo s visokokvalitetnim sustavima samoligirajućih bravica Damon i Inovation C te folija Invisalign.

Fiksna ortodontska terapija najučinkovitiji je način ispravljanja ortodontskih anomalija.

Prozirni aparatić za zube Invisalign

Invisalign je patentirana folija tvrtke Aligntech koja ima sjedište na Floridi. Ta folija se u mnogočemu razlikuje od drugih folija drugih tvrtki koje nisu toliko učinkovite kao Invisalign pa mu je i cijena proporcionalna kvaliteti.

Prozirne folije se mijenjaju kroz ortodontski tretman u pravilu svakih tjedan dana. Ortodont prati stanje pacijenta i prema napredovanju zubi u željeni položaj kompjuterski izrađuje nove udlage.

Nakon što prođe period prilagodbe, prozirni aparatići ugodni su za nošenje. Nakon svake nove folije osjeti se lagano zatezanje čeljusti, no većini pacijenta to ne predstavlja problem.

Tijekom nošenja mogu se jednostavno skinuti za vrijeme jela, a tijekom pranja zubi, operu se i folije, lagano četkicom za zube i malo paste za zube. Ova vrsta aparatića također se preporučuje za stalnu uporabu nakon završetka ortodontske terapije. Također pomaže u održavanju željenih rezultata dok se vaši zubi ne smire i završe se kretati.

Ovisno o tome kakvo je stanje pacijenta, ali i tome koliko se pacijent pridržava uputa ortodonta, tretman prozirnim aparatićem za zube Invisalign traje od 10 mjeseci do dvije godine.

Mobilni aparatić za zube

Kod djece, kojima zubi još nisu u potpunosti iznikli, preporučuje se mobilni aparatić. Kod manje djece ova vrsta terapije može spriječiti nastanak ozbiljnijih anomalija, ali ne garantira da dijete kroz nekoliko godina neće trebati nositi fiksni aparatić, no vrlo vjerojatno će se skratiti period nošenja fiksnog aparatića.

Nošenje mobilnog aparatića za zube djelotvorno je kada je kroz dan vrijeme nošenja duže od nenošenja. Mobilni aparatić za zube može djelovati na jednu ili na obje čeljusti. Kako bi ga što radije nosili, maleni pacijenti mogu si odabrati i omiljenu boju za aparatić, a kada je materijal u pitanju, aparatić može biti plastični ili gumeni.

Ova vrsta aparatića nije namijenjena za odrasle pacijente. Naime, mobilnim ortodontskim aparatićem kod pacijenta kojima je završio rast čeljusti i zuba, ne mogu se postići učinkoviti rezultati.

Kod djece, kojima zubi još nisu u potpunosti iznikli, preporučuje se mobilni aparatić.

Retencija i recidiv

Recidiv je pojava kada zubi mogu pokazati težnju vraćanja u svoje prvobitno, ishodišno stanje, a retencija podrazumijeva postterapijski period u kojem ortodont nastoji zadržati postignuti učinak terapije, odnosno spriječiti recidiv.

Iz tog razloga, nošenje retencijskog aparata nakon završene ortodontske terapije vrlo je važno, bez obzira da li se terapija provodila fiksnim ili mobilnim aparatićem.

Retencijski aparat također može biti mobilni ili fiksni.  Retencijska faza je doživotna. Provodi se tako da pacijent dobije zičicu zaljepljenu s unutarnje strane zuba i pasivnu foliju koju nosi po noći. Ona zadržava zube u novoj poziciji. Pacijent u tom trenutku preuzima odgovornost o zadržavanju zuba u novoj poziciji.

 

Dogovorite termin za pregled
 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email