Kako naučiti dijete na pranje zubića?

Pranje zuba kod djece
08. kolovoz 2017.

Svjesni smo da djeca nisu poznata po strpljenju koje je glavni dio procesa kroz kojeg će se mališani naučiti četkati zube na pravi način. Ovih 7 savjeta ne samo da će vam pomoći da naučite mališane na četkanje zubića, već ćete se prilikom toga i dobro zabaviti :) 

Od kada je vašem mališanu izbio prvi zubić, brinete o njegovim zubićima kao da su blago.

Počeli ste četkati jednog zubića, pa drugog, pa trećeg i malo po malo, bijeli zubići prekrili su skoro cijela usta. I što sada? Sada je došlo vrijeme da se mališanu proslijedite četkicu u njegove ruke kako bi postao sam svoj gazda :)

Pravilno četkanje zubića kod djece od velike je važnosti za daljnji rast trajnih zubića. A uzmemo li u obzir da sve više prvašića dolazi s karijesom na zubićima, možemo zaključiti kako oralna higijena i nije baš na zavidnoj razini.

No kako naučiti mališana da sam pere zubiće? I to pravilno? Naime, jedna od stvari koje roditelji smatraju najzahtjevnijim je učenje mališana pravilnom četkanju zubića.

I potpuno su u pravu. Djeca smatraju čišćenje zubića kao još jedan od zamornih kućanskih poslova. Ako malo bolje razmislite, mališani se jedva natjeraju i na večernje tuširanje, a kamoli da će još očetkati zubiće. 

Budući da učenje djece čišćenju zubića može biti prilično težak zadatak, evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći pretvoriti mališane u prave male čistunce.

1. Započnite s učenjem četkanja što prije

S čišćenjem usne šupljine mališana trebali bi započeti što prije. Počnite s nježnim brisanjem djetetovih desni i prvih zubića mekom krpom ili gazom nakon svakog obroka. 

Kako će izbijati sve više zubića, tako polako možete započeti s uvođenjem četkice za zube. Očetkajte zubiće ujutro poslije doručka i navečer poslije večere, a tijekom dana ih nastavite brisati gazom.

Čim se mališani nauče primati i držati stvari u rukama, slobodno im dajte četkicu za zube. Neka sami pokušaju očetkati zubiće.

Djeca bi se trebala što prije naučiti držati četkicu u rukama

Naravno, to neće biti ni približno dobro očetkano, pa ćete zubiće na kraju morati vi detaljnije očistiti. Samo je bitno da stvore naviku držanja četkice u rukama jer što ćete prije započeti s oblikovanjem navika to će se mališan lakše naučiti na samostalno čišćenje zubića.

2. Odvedite dijete u shopping i neka sam izabere četkicu i pastu za zube

S vremenom je mališan vjerojatno usvojio rutinu čišćenja zubi. Vidio je kako močite četkicu pod mlazom vode, vidio je koliko paste za zube istisnete i čak je naučio ispljunuti pastu za zube (barem većinu vremena :)). 

U ovom trenutku, trebate biti spremni napraviti sljedeći korak i mališanu predati odgovornost četkanja.

Da bi mališan dobio želju za četkanjem, odvedite ga u trgovinu i dopustite mu da sam izabere vlastitu četkicu za zube. Budući da sam može nešto odlučiti, odmah će se osjećati odraslije, a time i odgovornije.

Naravno, pripremite se na kupovinu četkica sa superherojima, Miki Mouseom, Malcima ili likovima iz crtića Frozen. Možda vas ovi likovi ne nadahnjuju, no oni mogu igrati veliku ulogu u tome da će vaš mališan ustrajati na čišćenju zubi.

Isto tako, dopustite mu da sam odabere okus paste za zube. Na primjer, jagodu, malinu, bananu ili  jabuku. I budite bez brige, iako su paste slatkastog okusa, u potpunosti su bez šećera. 

3. Zajedno perite zube! Tko će prvi biti gotov?

Napravite od četkanja zabavnu obiteljsku aktivnost! Mala djeca vole oponašati svoje roditelje. Baš kao što se vole oblačiti u vašu odjeću i oponašati vas za stolom, oponašat će vas i dok perete zube. Iskoristite to! :)

Pokažite mališanu kako se pravilno četkaju zubi i koristi konac za zube. Pustite ga da sam pokuša. Možda će čišćenje zubi potrajati malo dulje, no urodit će plodom.

Da bi djeci četkanje zubi bilo što zabavnije (da, i to je moguće) napravite od četkanja pravo malo natjecanje. Natječite se tko će prvi oprati svaki zub ili tko će u roku dvije minute imati čišće zube. Što će biti za nagradu? Budući da čokolada poslije pranja zubi ne dolazi u obzir, produljite mališanu vrijeme odlaska u krevet za barem 20 minuta ili mu dopustite da pogleda crtić prije spavanja. 

To će mu sigurno biti ispunjenje snova! 

4. Izmjenjujte se s četkanjem! Ujutro mališan, navečer vi

Neka si ujutro mališani sami operu zube, a navečer vi

Ako ste zabrinuti da mališan ne čisti ispravno zube, pokušajte se izmjenjivati. Ujutro ga pustite da sam očetka zube, a navečer vi prionite na posao. Tako će mališan samostalno vježbati pranje zubi ujutro, ali će također dobiti naviku četkanja uvečer.

Isto tako, večer je savršeno vrijeme da mališana počnete učiti na zubni konac, pa preporučujemo da to i učinite.

5. Napravite zabavu od četkanja! Pustite mu najdražu pjesmicu

Četkanje je dosadno! Pa i vama je dosadno četkati zube, a kamoli malom djetetu koji ne može niti sekunde biti na istom mjestu. 

Zato mu tijekom četkanja do kraja navinite omiljenu pjesmicu i sve do kad traje neka četka zubiće. Tako će uz četkanje u ritmu pjesme moći malo zaplesati guzom i tapkati nogicama po podu. 

6. Koristite crtiće, slikovnice i zabavne aplikacije

Djeca će često prije poslušati nekog drugog, nego roditelje koji im non stop nešto “kvocaju” nad glavom. Zato kupite slikovnice koje govore o važnosti pravilnog čišćenja zubića i pustite im crtiće iste tematike. 

Isto tako, danas ima mnogo mobilnih aplikacija koje kroz igru i zabavne zadatke uče djecu kako pravilno četkati zubiće.

Vjerujte, to će prije uroditi plodom, a vi ćete uštedjeti na glasnicama i živcima ;)

7. Pronađite saveznika

I na kraju, pronađite dobrog saveznika. Zamolite stomatologa da pohvali mališana što tako dobro pere zubiće. Pohvala od nekoga s bijelom kutom, potaknut će mališana da i dalje pere zubiće. 

Otiđite s djecom do stomatologa

Ako tražite svog saveznika ili želite mališana odvesti na pregled, slobodno nam se javite!

Ove dvije tete u bijelim kutama sigurno ga neće uplašiti

Je li vaš mališan spreman za pregled?

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email