Učinkovito rješavanje bora botoxom i hijaluronskom kiselinom

09. srpanj 2019.

Već u dvadesetim godinama koža počinje gubiti elastičnost i pokazuje znakove starenja, a u tridesetima gubi i svoj prirodni sastojak hijaluronsku kiselinu, elastin i potkožno masno tkivo, ostavljajući kožu vašeg lica bez sjaja i beživotnu.

Estetski tretmani lica već odavno nisu rezervirani samo za žene starije životne dobi. Suvremeni neinvazivni estetski tretmani lica postali su pravi hit u svijetu, uglavnom među ženskom populacijom, ali se i muškarci sve češće odlučuju na takve zahvate.

S obzirom da su stomatolozi izvrsni poznavatelji anatomije lica i da njihov posao zahtijeva iznimnu preciznost u radu, ne čudi da su postali vodeći stručnjaci za estetske tretmane lica. Ponajprije riječ je o tretmanima botoxom i hijaluronskom kiselinom, neinvazivnim i potpuno sigurnim tretmanima od kojih neki momentalno, a neki u svega nekoliko dana po tretmanu vraćaju koži mladolik izgled i elastičnost.

Cjenovno prihvatljivi i bezbolni tretmani učinkovito brišu bore na čelu, oko usana i očiju, zaglađuju i zatežu lice, a u odnosu na nekadašnje invazivne metode uklanjanja bora kod estetskog kirurga, ne iziskuju dugotrajni oporavak.

Vaš će vam stomatolog pomoći u odabiru najprikladnije vrste estetskog tretmana,ovisno o tome što želite postići.

Fileri hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina potpuno je prirodna molekula koja se nalazi u vašim stanicama i zaslužna je za mladenački izgled i svježinu vaše kože. Hidratizira ju i zadržava njenu vlažnost. S vremenom se broj molekula hijaluronske kiseline prirodno prisutnih u koži smanjuje. Rezultat su vidljive promjene u konturi lica.

Budući da je riječ o molekuli koju tijelo prirodno proizvodi, ne izaziva alergijske reakcije, ne iziskuje prethodno testiranje na pacijentu, a njeno apliciranje smatra se jednim od najsigurnijih estetskih zahvata.

Hijaluironska kiselina potpuno je prirodna molekula

Za što se koristi

Fileri hijaluronske kiseline koriste se za korekciju kontura i vraćanje volumena usana, za korekciju podočnjaka, bora na cijelom licu, posebno na području oko očiju, vrata i na području dekoltea. Daje odlične rezultate u vraćanju volumena kože i mladenačkog izgleda. Preporuka je paralelno tretiranje kože lica, vrata i područja dekoltea jer se u protivnom s vremenom vidi razlika u čvrstoći tretirane i netretirane kože.

Postupak apliciranja filera hijaluronske kiseline

Odmah po apliciranju filera hijaluronske kiseline možete se vratiti svim svojim svakodnevnim aktivnostima. Ako se javi manja oteklina na mjestu apliciranja filera, ona prolazi u kratkom vremenu ( par minuta ). Uglavnom je riječ o potpuno bezbolnom tretmanu. Iznimno osjetljivi pacijenti osjećaju bol manjeg intenziteta i to u području oko usana.

Prije apliciranja filera stavlja se anestetska krema koja smanjuje nelagodan osjećaj uboda injekcije. Preporučuje se izbjegavanje izlaganja direktnom suncu sljedećih nekoliko dana nakon tretmana.

Dobna ograničenja

Sve češće se pacijenti, i prije prvih znakova bora, odlučuju na tretmane filerima hijaluronske kiseline radi preveniranja nastanka bora. Nema dobnog ograničenja vezano uz njeno korištenje. Kod pacijenata s genetskim predispozicijama za nastanak većih bora, preporučuje se s tretmanima krenuti što ranije kako bi se poticalo kožu na proizvodnju kolagena i nadoknađivao nedostatak hijaluronske kiseline. Razlika između mlade i već zrele kože samo je u količini hijaluronske kiseline koja se aplicira.

Trajnost tretmana

Fileri se s vremenom razgrađuju u organizmu pa ih je potrebno osvježavati. Trajnost ovisi o samoj strukturi kože, ali preporučuje se ponoviti tretman svakih šest do devet mjeseci. Na taj se način osigurava konstantna vlažnost kože pa je potrebno i aplicirati manju količinu filera.

Botox se aplicira direktno u mišić

Botox

Botox je protein koji nastaje pomoću bakterije clostridum botulinum i koristi se u neinvazivnim estetskim tretmanima. Potpuno je prirodan i bezopasan. Radi se o jednom od najpoznatijih i najraširenijih tretmana u uklanjanju bora, a ima jači učinak od hijaluronske kiseline. U estetskoj medicini koristi se preko dva desetljeća.

Kroz godine, mišići koje pokrećemo mimikom lica stvaraju duboke i vidljive bore na čelu, oko vanjskog ruba očiju i između obrva. Njih se najučinkovitije uklanja baš botoxom koji sprečava aktivaciju pojedinih mišića lica i tako uklanja bore.

Na koji način djeluje

Botox blokira živčane impulse mišića i tako utječe na uklanjanje nastalih bora. Injekcije botoxa apliciraju se ispod kože ili direktno u mišić i zato je jako važno da taj tretman izvodi stručna osoba. Postupak je uglavnom bezbolan, ali se, kao i u slučaju hijaluronske kiseline, prije zahvata može nanijeti anestetska krema koja će ublažiti bol uboda igle.

Prethodno se precizno označe točke unutar samih bora u koje se apliciraju injekcije. Moguće je da se javi oteklina na mjestu aplikacije botoxa, ali hladan oblog riješiti će problem u kratkom vremenu.

Efekti tretmana nisu odmah vidljivi, potrebno je i do nekoliko dana da se vide potpuni rezultati.

Prije aplikacije botoxa moraju se iscrtati točke gdje će se aplicirati

Trajnost tretmana

Tretman nije trajan, njega je, kao i u slučaju tretmana hijaluronskom kiselinom potrebno ponavljati. Utrnuće mišića traje oko šest mjeseci nakon čega opet dolazi do opuštanja kože lica i vidljivosti bora. Nema ograničenja u broju tretmana koji se mogu napraviti, ali je potrebno održavati dovoljan vremenski razmak između tretmana, najmanje četiri mjeseca.

Ujedno, za razliku od tretmana hijaluronskom kiselinom, preporučuje se izbjegavati koristiti botox kod osoba mlađih od 35 godina.

 

Kontaktirajte nas za savjet u odabiru estetskog tretmana

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email