Mali vodič: nicanje prvih zubića i njihovo održavanje

odič za održavanje prvih zubića
29. svibanj 2018.

Prvi zubići mogu se pojaviti oko bebinog četvrtog mjeseca, a do treće godine mališan ima svih 20 mliječnih zubića. Od prvog dana brinite za njihovu higijenu, a nakon trećeg rođendana dovedite mališana na prvi pregled.

Prvi, mliječni zubi kod nekih beba mogu niknuti bezbolno no to je većinom izazovan proces i za roditelje i za djecu. 

Kada niču prvi zubi?

Većina beba se nalazi u prosjeku te nicanje prvih zuba možete očekivati već oko četvrtog mjeseca bebinog života. 

Naravno, postoje iznimke te se prvi zubići mogu javiti prije četvrtog mjeseca, a postoje i bebe koje do prve godine života uopće nemaju zube. 

Zubi se pojavljuju u parovima te paralelno rastu u gornjoj i donjoj čeljusti.

Nakon prvih 18 mjeseci vaša beba trebala bi imati skoro kompletno formirano zubalo, a do treće godine vaš mališan trebao bi imati svih 20 mliječnih zubića.

Raspored nicanja zubi kod bebe

Prva dva zuba u donjoj čeljusti - jedinice izbijaju u paru i većina beba ih dobiva između četvrtog i sedmog mjeseca života.

Nakon njih slijede gornje jedinice, također u paru koje izbijaju između osmog i 12. mjeseca.

Gornje i donje dvojke na redu su između devetog i 16. mjeseca bebina života.

Prvi zubi izbijaju u parovima

Prvi gornji kutnjaci javljaju se između 13. i 19. mjeseca te za ostvarivanje svoje glavne funkcije čekaju nicanje donjih kutnjaka. 

Prvi donji kutnjaci izbijaju između 14. i 18. mjeseca te s gornjima služe za usitnjavanje hrane.

Nakon kutnjaka slijede očnjaci koji se pojavljuju između 16. i 22. mjeseca u gornjoj čeljusti, a između 17. i 23. mjeseca niču i donji očnjaci.

Posljednji izbijaju stražnji kutnjaci i to između druge i treće godine života vašeg mališana. Prvo izbijaju u donjoj čeljusti nakon čega slijede kutnjaci u gornjoj čeljusti.

Kako prepoznati simptome nicanja zubi?

Pojačano slinjenje jedan je od glavnih signala majkama da njihovoj bebi počinju rasti prvi zubi. No, žlijezde slinovnice počinju raditi u trećem mjesecu djetetova života pa to ne treba miješati s pojačanim slinjenjem koje uzrokuje pojava mliječnih zubiju koje počinje otprilike od četvrtog mjeseca.

Pojačano slinjenje u brojnim slučajevima može uzrokovati i osip na bradi i licu bebe te je to područje potrebno posebno njegovati. 

Izbijanje zubi čini bebu razdražljivom

Nicanje zubi može biti bolno jer desni natiču i osjetljive su a oštri zubići sve su bliže površini. Primijetit ćete da je vaša beba razdražljiva, plačljiva a iritacija može utjecati i na kvalitetu sna.

Odbijanje hrane također može biti povezano s iritacijom desni i novim nepoznatim osjećajem u ustima bebe. 

Dok neke bebe odbijaju hranu, druge će stavljati sve u usta kako bi masirala nadražene desni. Kao bi im olakšali, možete im ponuditi posebne gumene ili silikonske igračke koje masiraju desni.

U nekim slučajevima prilikom izbijanja zubi može doći i do povišene tjelesne temperature, no ona ne bi trebala prelaziti 38 stupnjeva. Ako je temperatura viša, obratite se svom pedijatru.

Pojačano slinjenje, odbijanje hrane i grickanje svega što bebi dođe u dohvat ruke može uzrokovati proljev te je i on jedan od simptoma nicanja zubića.

Higijena prvih zubića

Čak i ako vaša beba još nema zube, higijena usne šupljine važna je od prvog dana.

Meka gaza umočena u vodu masirat će desni i naviknuti bebu na čišćenje. Preporučujemo čišćenje vodom iz slavine jer sadrži fluorid koji sudjeluje u izgradnji zuba.

Prije prve prave četkice svojem djetetu možete dati silikonsku ili gumenu četkicu za masažu desni koje će ono rado “gristi” i tako stjecati naviku korištenja četkice

Pravu četkicu s mekanim nitima možete uvesti od djetetove prve godine i obavezno je mijenjati svaka 3 mjeseca. Četkanje 2 puta dnevno vodom za mališane bit će dovoljno jer još ne znaju svjesno ispljunuti pastu za zube.

Bebe nakon jedne godine mogu dobiti pravu četkicu

S dvije godine to se mijenja te možete u higijenu uključivati blagu pastu za zube za djecu i temeljito četkati mliječne zubiće kako biste izbjegli pojavu karijesa.

Veoma je važno što ranije naviknuti vašu bebu na posjete stomatologu pa je na prvi pregled možete dovesti već nakon nicanja prvog zubića.

Stjecanje zdravih navika o njezi zubiju i upoznavanje sa stomatološkom ordinacijom i tetom zubarkom smanjit će strah vašeg djeteta od pregleda i ordinacija. 
 

Ugovorite prvi pregled

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email