3 novogodišnje odluke za zdrave zube

23. prosinac 2019.

Početak godine označava neku vrstu prekretnice. Čini se kako jednostavno možemo okrenuti prazan papir i početi ispočetka, ispraviti sve u čemu smo griješili ili što nismo radili, a trebali smo.

Tri najčešće novogodišnje odluke su smanjenje tjelesne težine, redovita tjelovježba i prestanak pušenja.

Neslavni kraj novogodišnjih odluka

Iako su sve odluke pohvalne i svakako bi u njima trebalo ustrajati, podaci pokazuju kako prvo pokleknu oni koji su se u novoj godini odrekli pušenja i to već unutar dva tjedna od početka godine. Nakon njih pokleknu oni koji su odlučili smanjiti količinu hrane koju konzumiraju, odrekli se večere ili određenih namirnica, sve kako bi smršavili. Treba im mjesec dana od početka godine i već posežu u ladicu sa slatkišima, slažu sendviče za večeru ili uživaju u gaziranim pićima.

Šampioni novogodišnjih odluka su oni koji su sami sebi obećali da će početi vježbati i biti tjelesno aktivni tijekom cijele godine. Oni ustraju u svojoj novogodišnjoj odluci čak preko mjesec dana, neki i cijela dva mjeseca.

Vježbanje u teretani

Razlog tome je što vježbanje započinju odlaskom u teretanu na individualne sate treninga ili na grupne treninge, primjerice zumbu.

Unaprijed plate prvi mjesec pa u teretanu redovito i odlaze. Drugi mjesec je prerano da odustanu i iznevjere sami sebe, ali pred kraj isteka tog mjeseca više nisu motivirani, sve rjeđe odlaze vježbati i na kraju posustaju.

Svima koji su donijeli bilo koju od ove tri odluke trebali bismo zaželjeti puno uspjeha, strpljenja i poticati ih da ustraju u svojoj odluci. Tako čine dobro za zdravlje cjelokupnog organizma.

Drugačije novogodišnje odluke

Međutim, ove godine odustanite od onih odluka za koje je malo vjerojatno da ćete ih se pridržavati. Radije probajte osvijestiti sami sebi koliko je važna tjelovježba ili pravilna prehrana pa vam neće trebati Nova godina kao prekretnica u kojoj ćete pokušati ispraviti sve ono što ste tijekom godine zabrljali. Postat će to vaš stil života.

Briga za zdravlje nema vremensko ograničenje, zahtijeva vaš stalni angažman i kada to shvatite promijenit ćete životne navike. Ne od sutra, ni od ponedjeljka, ni od prvog dana sljedećeg mjeseca ili godine. Od sutra.

Pravilna prehrana

Odluka za zdrave zube

Briga za zdravlje uključuje i brigu za zdravlje usne šupljine. Zubi, osim estetske funkcije, imaju i prevažnu ulogu u funkcioniranju cijelog organizma. Zato je jako važno da oni budu zdravi.

Koliko ste puta ove godine posjetili svog doktora dentalne medicine ?

Možda je nova godina okruglog broja, koja kroz par dana ulazi na velika vrata u naše živote, prilika da donesete dobru odluku koje ćete se zaista i pridržavati.

Učinite 2020. godinu godinom brige za vaše zdravlje. Počnite od brige za zdravlje vaših zuba. Potrebno je donijeti tek nekoliko sitnijih promjena i vidjet ćete veliku razliku.

redovno četkanje zubiju

1. Redovito četkajte zube

Pranje zuba barem tri minute, kružnim pokretima, najmanje dva puta na dan, ujutro i navečer.

To treba biti zakon i osnova vaše oralne higijene. Bilo bi dobro da zube, ako možete, perete i češće, ali nikako manje od toga.

2. Koristite zubni tuš, zubni konac i interdentalnu četkicu

Pasta za zube i četkica nisu svemogući, ma kako vi temeljito četkali svoje zube. Uvijek postoji mogućnost da je između zuba ili u džepićima koji se naprave u zubnom mesu ostao koji zalutali komadić hrane do kojeg četkica jednostavno nije mogla doći.

Koristite zubni tuš, interdentalne četkice i zubni konac kako biste uklonili skrivene ostatke hrane između zuba. Ostavite li ih, riskirate razvoj bakterija, karijes, kvarenje i bolesti zuba i zubnog mesa.

Stomatološki pregled

3. Odlazite na kontrolne preglede

Većina ljudi doktoru dentalne medicine odlazi tek kad ima problem sa zubima, odnosno kad ih oni počnu boljeti ili dožive neku traumu zuba. Tada može biti kasno kako bi se zub izliječio.

Stavite u svoj kalendar podsjetnik da se morate naručiti na stomatološki pregled i učinite to svaka tri mjeseca. Doktor dentalne medicine će vam prekontrolirati zube, premazati ih fluoridima i brinuti o tome da oni budu zdravi.

Čuvajte vaše zdravlje i u novoj godini donesite odluke koje će vam u tome pomoći.

 

Naručite se za pregled stomatologu

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email