Novogodišnje odluke za zdrav osmijeh

25. prosinac 2018.

Kakav bi to ulazak u Novu Godinu bio bez donošenja novogodišnjih odluka? Imamo nekoliko prijedloga za odluke kojih se lako držati i koje će rezultirati sretnijim, zdravijim osmijehom!

Kraj godine idealno je vrijeme za napuštanje starih, loših navika te uvođenje novih i zdravijih.

Jedna od najpopularnijih tema na popisu svakako je ona vezana uz zdravlje: piti ću više vode, smršavit ću, počet ću hodati u teretanu, hranit ću se zdravije…

No rijetko tko na popis stavi “Pobrinut ću se za zdravlje svojih zubi”, a već i snježne sove na Sjevernom polu znaju da stanje naših zubi ustvari utječe i na naše opće zdravlje.

Kao i obrnuto, bolesni zubi mogu biti izvor brojnih drugih zdravstvenih problema. Zato je osobito važno održavati dobru oralnu higijenu.

Ove Nove godine, odlučite paziti više na svoje zube! Imate samo jedan originalan komplet. 

Mi vam donosimo nekoliko savjeta kako biste se čim lakše držali te odluke.

Jedite voće i povrće

Dobra prehrana pomaže u poboljšanju cijelog imunološkog sustava, a osim toga pomaže u borbi protiv uobičajenih oralnih bolesti, kao na primjer bolesti desni. Antioksidansi i ostale hranjive tvari koje se nalaze u voću, povrću, mahunarkama i orasima poboljšavaju sposobnost vašeg tijela da se bori protiv bakterija i upala, istovremeno pomažući u zaštiti vaših zubi i desni.

Crveno voće i sirovo povrće poput jabuka, mrkve i celera također pomažu očistiti zubni plak i osvježiti dah.

Ograničite unos pića kao što su...

Kava, razni čajevi, gazirana pića, crno vino, aromatizirana voda.. ovi nepcu privlačni napici, nemaju baš prijateljski odnos s vašim zubima. Ti napici ne samo da mogu potamniti vaše zube za nekoliko nijansi, već ih mogu i uništiti.

Često pijenje ili duže držanje tih napitaka u ustima prije gutanja povećava rizik od erozije zuba.

Da, uvijek možete dogovoriti izbjeljivanje zuba kod stomatologa, čiji je postupak danas kratak, bezbolan i donosi odlične rezultate, ali ako ćete i dalje konzumirati namirnice koje mogu potamniti vaše zube, brže će vam se vratiti stara boja.

Povećajte unos vode.

Povećajte unos vode

Na početku smo ovu odluku spomenuli kao jednu od najčešćih novogodišnjih odluka. To nije slučajno, jer svi znamo kolike prednosti imamo od obične vode. Uz kisik, voda je jedan od najvažnijih elemenata za održavanje života na zemlji. Što god ljudsko tijelo čini, za to mu je potrebna voda.

Voda nam daje energiju i čisti naše tijelo od toksina. Ne sadrži kalorije i za razliku od štetnih napitaka, pomaže u sprečavanju propadanja ispiranjem zubi od hrane i pića koje unosimo.

Četkajte zube

I to samo one koje želite zadržati! Zube perite dva puta dnevno (ujutro i navečer), a četkanje neka traje dvije do tri minute. Zube nije potrebno prati više puta na dan ili nakon svakog obroka jer si time možete nanijeti više štete nego koristi.

Ako su vaši zubi zdravi, odaberite četkicu od umjetnih vlakana srednje tvrdoće. Ako su vaši zubi osjetljivi i desni su vam sklone krvarenju, odaberite četkicu s mekšim vlaknima, tako nećete dodatno nadražiti desni.

Ne četkate li svoje zube redovito time omogućujete zubnom plaku da se udobno smjesti na vaše zube i polako razbija caklinu.

Četkajte zube dva puta dnevno.

Koristite zubni konac

Čišćenje zubnim koncem jednako je važno za oralno zdravlje kao i četkanje.

Kada plak duže vremena stoji na zubima, na njega djeluju minerala iz sline, a kao rezultat toga pojavljuje se zubni kamenac.

Pravilnim korištenjem pravih alata kao što su četkica za zube i konac za zube, karijes i upala desni neće se samo tako pojaviti!

Javite se vašem stomatologu najmanje dva puta godišnje

Ne samo da bi ga pitali kako je, iako je i to lijepo moramo priznati, već da i dogovorite pregled. Ako idete redovito na preglede, možete spriječiti brojne probleme prije nego vam počnu uzrokovati nelagodu ili zahtijevati neki ozbiljniji tretman.

A kada ste već tamo, obavite i čišćenje kamenca koji se nakupio jer niste redovito koristili zubni konac.

Nemojte odgađati liječenje

Mala crna točkica, koja se na vrijeme ne ukloni, može lako dovesti do zubnog apscesa koji je izrazito bolan te može izazvati oticanje zubnog mesa uz zahvaćeni zub (apsces desni).

Pravovremeno liječenje zuba znači da će biti potrebni manji i manje invazivni tretmani.

To pomaže u održavanju strukture i stabilnosti ostalih zuba, a da ne spominjemo niže troškove liječenja.

Ako se zub ne liječi na vrijeme, propadanje se može proširiti i na druge zube i može uzrokovati razne probleme u općem zdravlju.

 

Želimo Vam sretne blagdane, te uspješno držanje zdravih novogodišnjih odluka!

 

Dogovorite pregled još ove godine

 

 

 

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email