Kako održavati oralnu higijenu nakon ugradnje implantata

08. listopad 2019.

Zdravlje zuba, osim određenih genetskih faktora i nepredvidivih trauma zuba, ponajprije ovisi o pravilnom održavanju oralne higijene i redovitom odlasku doktoru dentalne medicine.

Četkanjem zuba prema preporuci doktora dentalne medicine barem dva puta dnevno kružnim pokretima, korištenjem zubnog tuša, zubnog konca, interdentalnih četkica i po potrebi vodica za ispiranje usta, te redovitim odlascima na kontrolne preglede osigurat ćete zdravlje svojih zuba i cijele usne šupljine. Ili ćete barem učiniti sve da spriječite bolesti zuba ili ih na vrijeme izliječite.

Zdravlje dentalnih implantata

Oralna higijena u slučaju ugradnje implantata ili gotovog protetskog rada na implantat, primjerice krunice ili mosta, uključuje sve navedeno. Ona se ne razlikuje značajno od oralne higijene inače i svih onih postupaka koje za njeno pravilno održavanje morate svakodnevno provoditi.

Međutim, kako se ipak radi o protetskom nadomjestku, on zahtijeva pojačanu brigu kako ne bi došlo do upale zubnog mesa ili kosti oko implantata, što može dovesti i do periimplantitisa.

Riječ je o uznapredovaloj bolesti koja dovodi do rasklimavanja i ispadanja implantata. Oko ugrađenog implantat postoji više pukotina, prostora i rupica gdje se mogu zavući bakterije koje omogućuju brži razvoj upalnih procesa.

Svakako je najvažnije redovito posjećivati doktora dentalne medicine, brinuti o uklanjanju nakupljenog plaka i zdravlju zubnog mesa.

Nakon ugradnje implantata potrebno je održavati pojačanu oralnu higijenu

Ugrađeni implantat neće napasti karijes, ali ako ne dođe do kvalitetnog i čvrstog srastanja implantata s kosti, ugroženo je okolno tkivo. Kod stručne ugradnje i pravilnog održavanja oralne higijene nakon ugradnje implantata, on može na mjestu ostati doživotno.

Higijena mosta ili krunice na implantatu

Ako se radi o postavljanju gotovog protetskog rada na implantat, bilo da se radi o krunici ili mostu kao profesionalnim protetskim nadomjescima, ipak je potrebna pojačana briga u odnosu na implantat.

Most koji se postavlja na implantat bolje je rješenje od onog kad se on postavlja na prirodne zube jer je u tom slučaju potrebno izbrusiti dva susjedna zuba na koja se most postavlja, posebno ako se radi o dva ili više zuba koja nedostaju.

Takvi protetski radovi,most ili krunica, podložni su pucanjima, kvarenjima i oštećenjima. Ispod njih se može razviti karijes i potrebno ih je s vremenom promijeniti. Iako njihova trajnost ovisi o raznim čimbenicima, primjerice materijalima od kojih je gotov protetski rad napravljen, stručnosti doktora dentalne medicine koji ga postavlja ili zagrizu pacijenta, preporučuje se svakih pet do osam godina zamijeniti most ili krunicu.

U međuvremenu je, kao i kod ugradnje implantata, potrebno održavati oralnu higijenu koja uključuje zubni tuš, zubni konac, pravilno četkanje zuba, interdentalne četkice i po potrebi vodicu za ispiranje usta.

Postoperativna oralna higijena

Kod ugradnje implantata nužno je provesti kvalitetnu postoperativnu skrb usne šupljine. Svaka ugradnja implantata oralnokirurški je zahvat koji, ako se stručno obavlja, ne mora biti ni bolan niti oporavak mora biti dugotrajan.

Nakon zahvata pacijenti mogu popiti tabletu protiv bolova, odnosno analgetik jer kad prestane djelovati lokalna anestezija pod kojom se zahvat izvodio, na mjestu reza i ugradnje implantata javlja se kratkotrajna i prolazna bol.

Ugradnja implantata oralnokirurški je zahvat

Na mjestu ugradnje implantata može se očekivati pojava otekline, a tu je oteklinu potrebno uputno hladiti oblozima s vanjske strane kože iznad operiranog dijela lica.

Ne bi smjelo doći do pojave krvarenja. Ukoliko dođe do krvarenja potrebno se odmah javiti doktoru dentalne medicine kako bi se to krvarenje što prije zaustavilo.

Što se tiče konzumacije hrane ili pića nakon ugradnje implantata, prvi dan bi se trebala izbjegavati kruta i oštra hrana kako ne bi došlo do ozljeđivanja operiranog područja. Isto tako, usta se ne smiju ničim ispirati čak niti vodicama za ispiranje usta.

Preporučuje se konzumiranje kašaste hrane i izbjegavanje toplih napitka. Pušači se trebaju suzdržati od pušenja prva 2 tjedna.

Dugoročna briga za zdravlje usne šupljine

Oralna higijena nakon ugradnje implantata podrazumijeva detaljno čišćenje okolnog područja kako bi se spriječilo nakupljanje nečistoća u području svježe rane. Potrebno je koristiti izrazito mekanu četkicu i interdentalnu četkicu s plastificiranom žicom koja neće oštetiti implantat.

Nakon vađenja šavova kroz tjedan dana od zahvata, potrebno je nastaviti s istom oralnom higijenom kao da se radi o prirodnim zubima.

To je jedini način za održavanje dugotrajnosti implantata ili dugotrajnog zdravlja zuba u slučaju postavljanja mosta ili krunice na implantat.

Zlatni standard u održavanju potpune i pravilne oralne higijene nakon ugradnje dentalnih implantata je svakako upotreba ZUBNOG TUŠA !

 

Kontaktirajte nas za sva pitanja i nedoumice

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email