Najčešći oralnokirurški zahvati

23. srpanj 2019.

Oralna kirurgija je grana dentalne medicine koja obuhvaća niz kirurških zahvata u usnoj šupljini. Uglavnom se radi o manjim zahvatima koji se provode u lokalnoj anesteziji i za pacijente su potpuno bezbolni.

Najčešći oralnokirurški zahvati

Oralnokirurški zahvati uspješno rješavaju i teža oboljenja zuba

Ekstrakcija zuba

Ekstrakcija podrazumijeva vađenje zuba i zubnih korjenova pomoću kliješta i drugih instrumenata. Jedan je od najčešćih oralnokirurških zahvata u dentalnoj medicini. Zahvatu vađenja zuba pribjegava se tek kada je zub toliko oštećen da ga se ne može spasti. Neki od najčešćih razloga podvrgavanju ovom zahvatu su klimavost zuba, zubne traume, upalni proces ili ciste te kada nije moguće liječenje zuba ni na koji drugi način. Ako se veći broj zuba izvadi u istoj posjeti taj postupak se naziva serijska ekstrakcija. Postupak vađenja zuba za pacijente je potpuno bezbolan jer se radi uz lokalnu anesteziju.

Alveolotomija 

Alveolotomija je naziv za rutinski operativni zahvat vađenja impaktiranog i retiniranog umnjaka. Ponekad ovaj zahvat uključuje i odstranjivanje okolne kosti radi lakšeg izvlačenja umnjaka. Umnjaci su zubi koji posljednji izrastu, u dobi između 18-e i 30-e godine života. Često stvaraju bol prilikom nicanja zbog nedostatka prostora u čeljusti, izazivaju upalu desni i brzo se pokvare.

Ovaj zahvat nije moguće izvršiti klasičnom metodom vađenja zuba jer se prilikom zahvata otvara koštani put do zaostalog korijena zuba ili ukliještenog zuba u čeljust. Stoga je  potrebna jača anestezija lokalnog područja. Nakon zahvata pacijent se treba strogo pridržavati uputa o oralnoj higijeni kako ne bi došlo do neželjenih komplikacija.

Apikotomija

Riječ je o kirurškom zahvatu pomoću kojeg se odstranjuje proces na vrhu korijena zuba, bilo da se radi o granulomu ili cisti. Na taj način očuva se zub, a time i njegova funkcija. Zahvat se izvodi kada više ne postoji mogućnost standardnog liječenja, a najčešće do njega vodi granulom, odnosno kronična upala oko vrha korijena zuba.

Zahvat je u potpunosti bezbolan, a izvodi se uz pomoć lokalne anestezije. Postupak apikotomije podrazumijeva uklanjanje vrha korijena zuba, nakon punjenja kanala kroz krunu zuba. Nakon zahvata pacijent se treba pridržavati uputa o oralnoj higijeni.

Oralna kirurgija bavi se manjim kirurškim zahvatima u usnoj šupljini

Kortikotomija

Kortikotomija je oralnokirurški zahvat koji se provodi kod pacijenata kod kojih postoje zubi u kosti gornje ili donje čeljusti, ali nisu niknuli i ne vide se u zubnom nizu. Kortikotomija je timski zahvat tijekom kojeg usko surađuju oralni kirurg i ortodont, a uključuje potpuno odstranjenje koštanog pokrova zuba kako bi se dodatno olakšalo i ubrzalo njegovo izrastanje ili omogućilo ortodontsko izvlačenje zuba. Ukratko, tijekom operacije ili netom nakon operacije, ortodont na zub postavlja element pomoću kojeg će ga u periodu od 8 do 16 mjeseci laganom silom spuštati i na taj ga način dovesti na pravilno mjesto u zubnom luku.

Frenulektomija

Mali kirurški zahvat kojim uklanjamo prerasli ili preizraženi frenulum naziva se frenulektomija. Zahvat je dobio naziv po frenulumu, malom naboru sluznice koji povezuje usnice, obraze i jezik sa zubnim mesom. Nabor sluznice može biti preniski i zadebljan pa njegova vlakna sežu duboko među zube. To će se negativno odraziti na položaj i zdravlje zubi i dovesti do stvaranja razmaka između zuba, povlačenja zubnog mesa ili ponovnog razdvajanja zubi nakon ortodontske terapije.

Preniski i prečvrsti frenulum gornje usnice uzrokovat će nastanak razmaka između dva prednja sjekutića - diastemu. Ako se pacijent podvrgne frenulektomiji u razdoblju rasta i razvoja zubi i čeljusti, pomicanjem frenuluma kirurškim putem zubi će se spontano spojiti i diastema će nestati. Međutim, ako se pacijent zahvatu podvrgne u kasnijoj dobi potrebna je ortodontska terapija. Ovaj zahvat u potpunosti je bezopasan i bezbolan, a oporavak brz. Nekoliko dana nakon zahvata pacijent mora opreznije četkati zube kako ne bi došlo do oštećivanja operiranog područja ili pucanja šavova.

Cistektomija

Cistektomija je zahvat koji podrazumijeva odstranjivanje ciste iz čeljusne kosti. Ciste su šupljine obložene tkivom i ispunjene tekućinom, svojim rastom razaraju kost i mogu ugroziti zdravlje zubi.

Ciste se mogu pojaviti iz više razloga. Prvi simptomi i bolovi javljaju se tek kad cista postane velika. Zato je od izuzetne važnosti obratiti pozornost na moguća ispupčenja čeljusti iznad zuba. Zahvat kojim se uklanja vrlo je sličan zahvatu apikotomije, a najčešće se obavlja pod lokalnom anestezijom i traje od 30 do 60 minuta, ovisno o lokaciji i veličini ciste.

Oralnokirurški zahvati se obavljaju u lokalnoj anesteziji

Sinus lift

Sinus lift je oralnokirurški zahvat kojim se podiže dno maksilarnog sinusa ( šupljina gornje čeljusti ). Ovim zahvatom nadomješta se kost koja nedostaje u stražnjem području gornje čeljusti, najčešće zbog nedostatka zuba dulje vrijeme. Kirurškim putem ispunjava se sinusna šupljina biomaterijalom koji će s vremenom okoštati, dovoljno za ugradnju dentalnih implantata. Djelomično ispunjen sinus neće imati nikakvih negativnih učinaka na fiziološke funkcije sinusa i zdravlje pacijenta.

Važno je reagirati na vrijeme

Snažna bol, oticanje zubnog mesa, traume zuba, upale i anomalije neke su od situacija za koje je najbolje rješenje oralna kirurgija. Imajte na umu da zanemarivanjem, odgađanjem ili nepravilnim tretiranjem stanja koja se brzo mogu riješiti kirurškim putem riskirate daljnji razvoj stanja ( bolesti ), upalnih procesa, anomalija i cisti, infektivnih promjena, uništenja zdravih zubi i narušenja cjelokupnog zdravstvenog stanja. Ujedno, zahvati se obavljaju pod lokalnom anestezijom i za vas su bezbolni. Bitno je reagirati na vrijeme! 

 

Ugovorite svoj termin i napravite kompletnu dijagnostiku



 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email