Ortodontska terapija kod djece i odraslih

14. siječanj 2020.

Svi imamo neke svoje kriterije prema kojima procjenjujemo ljepotu, a oni se u mnogome razlikuju od osobe do osobe. Ipak, postoje neki objektivni kriteriji prema kojima možemo procijeniti je li nešto lijepo.

Prvi i najvažniji od njih je simetrija. Ona donosi sklad, ravnotežu i utječe na to je li nešto ili netko estetski privlačan.

Ortodoncija

Oči su prozori duše. Slažemo se, one su prvo što primijetimo na nekoj osobi. Međutim, oči će nam nešto reći o unutrašnjoj ljepoti osobe. Osmijeh je taj koji će najviše utjecati na našu ocjenu nečije vanjske ljepote.

Osmijeh kojeg diktiraju zubi, njihova boja, zdravlje i njihov položaj u čeljusti. Nepravilan položaj zubi, kao i nepravilan odnos između gornje i donje čeljusti negativno će se odraziti na estetiku lica.

Ortodoncija, kao specijalistička grana dentalne medicine, bavi se, između ostalog, baš tim problemom i njezin je zadatak da ispravi nepravilnosti u položaju zuba.

Ortodontska terapija ispravlja nepravilnosti u zagrizu

Estetika lica

Upravo simetrija, koja je toliko važna u procjeni ljepote i estetike lica, najčešći je razlog zašto se odrasle osobe odlučuju na ortodontsku terapiju zuba. Nepravilni zubi koji se preklapaju jedan preko drugog ili nisu izrasli savršeno ravni, trn su u oku pogleda u ogledalo.

Međutim, nije samo želja da zubi budu poredani jedno pored drugog poput bisera na ogrlici jedini razlog primjene ortodontske terapije.

Zdravlje cjelokupne čeljusti u opasnosti je u slučaju nepravilnog položaja zubi i to bi trebao biti najvažniji razlog odlaska stomatologu i ortodontu.

Prvi ortodontski pregled

Treba li pacijent ortodontsku terapiju odlučit će ortodont nakon detaljnog pregleda koji uključuje klinički pregled usne šupljine, ali i rentgenske snimke čeljusti. Ona će pokazati kakav je položaj zuba u čeljusti i odnos mliječnih i trajnih zuba ako se radi o djeci.

Prvi oregled kod ortodonta treba obaviti oko šeste godine života

Prvi pregled kod ortodonta savjetuje se napraviti već nakon šeste godine života djeteta, ali je suvremena praksa da se s ortodontskom terapijom čeka do navršene 12. godine života kako bi se formirali svi trajni zubi.

Dobna granica kod odraslih pacijenata ne postoji. Kod odraslih osoba ortodontska terapija je dugotrajnija, a nepravilnosti se teže ispravljaju pa je bolje s njome početi što je ranije moguće.

Indikacije za ortodontsku terapiju

Različite su indikacije za primjenu ortodontske terapije.

One najvažnije su:

  • ispravljanje pogrešnog odnosa zuba prilikom zagriza;
  • ispravljanje nepravilnog položaja zuba zbog estetskih razloga;
  • uspostava normalnog odnosa između gornje i donje čeljusti;
  • preraspodjela zuba u zubnom nizu u slučaju gubitka jednog ili više zuba, kako bi se stvorili dobri temelji za daljnju protetsku ili implantološku rekonstrukciju
  • ispravljanje nepravilnog položaja zuba u slučaju dijasteme ili kompresije zuba;
  • ispravljanje nepravilnog položaja zuba zbog pogrešnog izgovora pojedinih glasova;
  • radi odvikavanja od sisanja palca, pritiska jezika na zube i slično kod djece.

Ortodontska terapija je i postavljanje fiksnog aparatića za zube

Trajanje ortodontske terapije ovisi o težini problema koji se njome pokušavaju riješiti, a prosječno traje između godinu i pol do dvije godine. Nakon toga slijedi faza retencije, odnosno terapija radi zadržavanja zuba u položaju koji je postignut ortodontskom terapijom. Retencija je doživotna.

Vrste aparatića za zube

Kod jednostavnijih ortodontskih anomalija ortodont može donijeti odluku o korištenju mobilnog aparata za zube. Njega stavlja i vadi sam pacijent, a nosi se od 14 do 16 sati dnevno.

Ranije su mobilni aparatići bili glavno sredstvo u primjeni ortodontske terapije, ali su ih danas gotovo u potpunosti zamijenili fiksni aparatići. Mobilni aparati još se uvijek upotrebljavaju kod djece kad su u čeljusti prisutni i mliječni i trajni zubi.

Pod pojmom fiksnog aparatića podrazumijevaju se male bravice koje su zalijepljene na zub, a povezuje ih žica cijelom dužinom. Te bravice se ne skidaju do kraja terapije, a žice se mijenjaju od najtanje ka debljima. Oni su najučestaliji i najučinkovitiji način za ispravljanje ortodontskih anamalija.

Razlikujemo fiksne aparatiće koji se nalaze s vanjske strane ( labijalni ) te one koji se nalaze s unutarnje strane zuba ( lingvalni ). Postoji nekoliko vrsta bravica s obzirom na materijal. Metalne bravice su najučestalije i u mnogim slučajevima i najbolje rješenje za teže slučajeve. S druge strane postoje estetske bravice koje mogu biti keramičke i plastične.Najnovije bravice s posebnom tehnikom su Self-Ligating bravice, odnosno samoligirajuće bravice. Jedne od najpoznatijih su Damon bravice. Također uz fiksne aparatiće u ponudi je i Invisalign, prozirni aparatići , odnosno nevidljive folije koje će izravnati Vaše zube.

Stomatolog je taj koji će vas uputiti na pregled ortodontu

Uloga stomatologa u ortodontskoj terapiji

U slučaju postavljanja fiksnog aparatića potrebno je odlaziti na ortodontske kontrole svakih četiri do osam tjedana kako bi ortodont izvršio potrebne promjene na aparatiću, promijenio gumice, zategnuo ga i slično.

Uloga stomatologa iznimno je bitna u očuvanju zdravlja zuba tijekom cijelog procesa primjene ortodontske terapije.

Aparat se može postaviti samo na zdrave zube koji nisu zahvaćeni nekim upalnim procesom, karijesom ili drugim problemima. U slučaju duljeg nošenja aparata za zube zdravlje zuba može biti narušeno.

Održavanje oralne higijene usne šupljine otežano je kod postavljanja fiksnog aparatića. Preporuča se obavezno korištenje DENTALNOG TUŠA kako bi se spriječio nastanak karijesa.

Stomatolog će na redovnim kontrolama riješiti taj problem.

Ujedno, on će vas i uputiti na ortodontski pregled kad procijeni da postoje indikacije za ortodontsku terapiju.

 

Naručite se na stomatološki pregled

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email