Povezanost parodontoze i drugih bolesti

11. veljača 2020.

Pod pojmom parodont smatra se potporna struktura zuba kojom se bavi posebna grana dentalne medicine, parodontologija.

Bolesti parodonta su upalna stanja kod kojih dolazi do razaranja onih tkiva koja učvršćuju zube, odnosno zubnog mesa, alveolarne kosti i ligamenata koji vežu zub za kost.

Parodontalne bolesti

Gingivitis je prvi stadij parodontalnih bolesti i odnosi se na upalu zubnog mesa. Ona je izlječiva i ne podrazumijeva gubitak mekih i koštanih tkiva, ali je iznimno neugodna jer je zubno meso natečeno, crveno i bolno na dodir.

Kada se takva upala ne liječi, ona napreduje i širi se pa dolazi do razvoja parodontoze.

Riječ je o podmukloj bolesti koja ne pokazuje jasnije znakove sve dok bolest ne uznapreduje.

Parodontoza je vodeći uzročnik gubitka zuba i zahvaća čak 30 do 40 posto odrasle populacije. Treba je shvatiti ozbiljno.

Loša oralna higijena glavni je uzrok razvoja parodontoze

Uzrok nastanka parodontoze

Za parodontozu je najčešći krivac loša oralna higijena i nedovoljna briga o zdravlju zuba.

Nakupljanje plaka na zubima dovodi do razvoja zubnog kamenca i nakupljanja bakterija u ustima. One pak uzrokuju infekciju koja razara vezivno tkivo pa dolazi do razvoja takozvanih parodontalnih džepova gdje se dodatno nakupljaju ostaci hrane i dovode do još ozbiljnije infekcije.

Redovitim uklanjanjem zubnog kamenca u najvećem broju slučajeva sprečava se nastanak i razvoj parodontoze.

Osim loše oralne higijene, u nekim slučajevima postoji i genetska predispozicija za razvoj parodontoze, a ona se može javiti i kao nuspojava pojedinih lijekova, hormonalnog disbalansa ili narušenog imuniteta uslijed drugih kroničnih bolesti organizma.

Posljedice parodontoze

Parodontoza je najčešći razlog gubitka zuba kod odraslih osoba. Prvi simptomi bolesti su otečeno i crveno zubno meso, učestalo krvarenje zubnog mesa, a u kasnijim stadijima uočljiva je i pomičnost zuba.

Parodontoza dovodi do kardioloških i respiratornih problema

Osim što dovodi do gubitka zuba, povezuje ju se s nizom drugih, iznimno opasnih bolesti. Uslijed neadekvatne oralne higijene, nakuplja se veliki broj bakterija u ustima, a njihova prisutnost u organizmu može dovesti do razvoja određenih sistemskih bolesti ili ubrzati njihov tijek.

  1. Pacijenti koji boluju od parodontoze češće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti i kod njih je dokazano dva puta veći rizik od nastanka bolesti srca i tri puta veći rizik od moždanog udara.
  2. Osim bolesti srca i krvnih žila, parodontoza može imati i posljedice na zdravlje respiratornog sustava. Bakterije iz usne šupljine lako se šire u donje dišne puteve i uzrokuju plućne infekcije. Rizik od razvoja upale pluća posebno postoji kod starijih osoba i onih koji pate od neke druge kronične bolesti.
  3. Pacijenti koji boluju od dijabetesa imaju povećan rizik od nastanka parodontoze pa bi trebali dodatno brinuti o zdravlju usne šupljine, a ako dođe do razvoja parodontoze, oni teže kontroliraju razinu šećera u krvi.
  4. Istraživanja pokazuju usku vezu posljednjeg stadija parodontalne bolesti i mogućnosti prijevremenog porođaja, kao i rađanje djece preniske porođajne težine. Znanstvenici u vezu dovode spoj koji potiče trudove, a koji se može naći u bakterijama u usnoj šupljini kod pacijenata s parodontozom. Trudnice koje imaju parodontozu imat će sedam puta veću mogućnost komplikacija u trudnoći.

Redovito čišćenje kamenca sprečava nastanak parodontoze

Prevencija nastanka parodontoze

Parodontoza se jednostavno može spriječiti, a teško ili nikako izliječiti i najčešće završava gubitkom zuba.

Redovito uklanjanje kamenca sprečava razvoj bakterija u ustima i tako onemogućuje da one uzrokuju daljnje probleme u usnoj šupljini i razvoj parodontoze.

Redoviti odlasci stomatologu presudni su za održavanje zdravlja usne šupljine.

Parodontoza nije nimalo bezazlena bolest i može dovesti do brojnih drugih komplikacija.

Spriječite njen nastanak, posjetite stomatologa na vrijeme i prepustite zdravlje usne šupljine u ruke profesionalaca.

 

Naručite se za pregled

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email