Parodontoza kod djece - kako je spriječiti?

zdravi_zubi_kod_djece
21. srpanj 2020.

Što mislite, koja je druga najčešća dentalna bolest, iza karijesa? Možda ćete se iznenaditi kad kažemo da se radi o parodontozi. Jedna od najvećih zabluda o ovoj dentalnoj bolesti jest ta da se pojavljuje samo kod starijih ljudi. Da, parodontoza ne bira godine, pa se tako može pojaviti i u dječjoj dobi.

Parodontoza je bolest koja oštećuje zubno meso, kost i ostale noseće strukture zuba. Uzrokuje je zubni plak čije bakterije izlučuju kiseline koje iritiraju zubno meso i postepeno oštećuju zub i njegovu potpornu strukturu. Djeci i adolescentima u pravilu se dijagnosticira gingivitis, početni stadij bolesti desni.  

Razvoj parodontalne bolesti kod djece

Gingivitis i parodontitis predstavljaju glavne parodontalne bolesti. 

Gingivitis ili upala zubnog mesa najblaži je oblik bolesti desni i česta je pojava kod djece. Popratni simptomi su upaljene, otečene desni koje lako krvare. Gingivitis je često bezbolan, pa ga je u početnom stadiju teško prepoznati.

Zubi se mogu početi kvariti od najmlađih dana.

Ako dijete ne osjeća bol, ne znači da su mu svi zubi zdravi, a to može provjeriti samo stomatolog. Redovite kontrole kod stomatologa vrlo su važne, prije nego što početni procesi uzmu maha i naprave veću štetu.

Gingivitis će se rijetko pojaviti kod djece prije navršene pete godine, a češće kod adolescenata.

Važno je napomenuti da se gingivitis može spriječiti i liječiti veoma jednostavno uz profesionalno stomatološko čišćenje zuba i desni, kao i poboljšanje oralne higijene. Međutim, ako je neliječen, može lako prerasti u ozbiljnije forme bolesti, odnosno razviti se u parodontitis (parodontozu).

Parodontitis (parodontoza) je ozbiljnija upala potpornih tkiva zuba. Osim zubnog mesa, zahvaćeni su i potporna kost, periodontalni ligament i cement korijena zuba. Neliječeni višegodišnji parodontitis može biti odgovoran za gubitak zubi, ali i ozbiljno povećati rizik od brojnih sistemskih bolesti.

Bolesti desni česte su kod djece.

Parodontitis u mlađoj dobi često ima daleko brži i agresivniji tijek nego što je to slučaj kod odraslih pacijenata. Specijalističkim pregledom jasno se dijagnosticira o kojem se obliku parodontalne bolesti radi, nakon čega se planira parodontološka terapija.

Parodontitis se, isto kako i gingivitis, češće javlja kod adolescenata, nego kod djece mlađe dobi.

Znakovi i simptomi parodontalne bolesti

Zdrave su desni čvrste i elastične, svijetlo ružičaste boje, ne krvare i nisu bolne. Prvi znaci da nešto nije u redu su intenzivno crvene, bolne i nabrekle desni koje na dodir mogu krvariti. Moguća je i pojava neugodnog zadaha iz usta. Ovo su glavne karakteristike upale desni, odnosno gingivitisa i potrebno je što ranije raegirati.

No, parodontalna bolest može napredovati i bez prisutnosti boli, pokazujući samo neke od ostalih znakova, čak i u kasnim stadijima bolesti. 

Bolest desni može napredovati i bez znakova boli.

Osnovni znaci upozorit će vas na razvoj parodontalne bolesti kod vašeg djeteta:

·   zubno meso koje krvari tijekom i nakon četkanja zubi

·   crveno, otečeno ili osjetljivo zubno meso

·    trajni zadah i/ili loš okus

·    povlačenje zubnog mesa

·    labavi ili razdvajajući zubi s većim razmakom od normalnog

·    promjene u zagrizu.

Ne smiju se zaboraviti kontrole kod stomatologa koji tijekom redovitog pregleda može otkriti probleme koje mali pacijenti ne mogu sami vidjeti ni osjetiti.

Uzroci parodontalne bolesti kod djeteta

Bolest desni uglavnom je uzrokovana lošom oralnom higijenom.

Ostali su uobičajeni uzroci dijabetes, upotreba određenih lijekova, hormonalne promjene u tijelu, nezdrava prehrana, pušenje, bruksizam i genetska predispozicija. Međutim, većina bolesti desni započinje kao jednostavan gingivitis, koji se lako može liječiti, ali i spriječiti.

Nezdrava pića štetna su za zdravlje zubi.

Stomatolog može spriječiti pojavu određenih bolesti čak i prije pojave njihovih simptoma i dati vam dodatne savjete za održavanje zdravlja usne šupljine. U ovom slučaju itekako vrijedi dobro poznata izreka: "Bolje spriječiti nego liječiti."

Korisni savjeti za prevenciju

Najvažniji preventivni korak protiv parodontalne bolesti uspostavljanje je dobrih oralnih higijenskih navika još od malih nogu. 

U prevenciji parodontalnih bolesti pomaže sljedeće:

1.  rano usvajanje dobre oralne higijene,

2.  redoviti pregledi usne šupljine mališana i traženje simptoma gingivitisa,

3.  redoviti posjeti stomatologu 

4.   informiranje - genetski faktor često igra ulogu, pa je poželjno obratiti posebnu pozornost ako bliski članovi obitelji imaju parodontalne probleme.

Dobre navike održavanja oralne higijene mogu spriječiti bolest desni. Prevencija i rana dijagnoza su najvažniji. Bitno je održavati određenu razinu preventive kako bi se izbjegli problemi sa zubima, zubnim mesom, bolesti parodonta i ispadanje zubi.

Dobre navike održavanja oralne higijene važne su od malih nogu.

Za sva pitanja ili nedoumice, stručan savjet stomatologa je od presudne važnosti kako bi najmanji na vrijeme krenuli s liječenjem ukoliko je potrebno i kako bi se spriječio razvoj bolesti desni.

Klik do zdravog osmijeha

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email