Saznajte kako poremećaji u prehrani uništavaju zube

26. veljača 2019.

Poremećaji prehrane kao što su anoreksija i bulimija nervoza mogu imati nepovratne negativne učinke na tijelo pojedinca, pa tako i na zube i desni. Stomatolog može prepoznati znakove tih poremećaja tijekom rutinskog pregleda.

Sa svih strana obasipani smo fotografijama savršenih tijela, kose, lica... Nameću se standardi koje je jednoj običnoj osobi veoma teško postići, te zbog toga brojne žene, no čak i muškarci podliježu raznim rigoroznim mjerama kako bi se uklopili u kalup “savršenstva”.

Takav stil života može imati niz trajnih negativnih posljedica, a jedna od njih je i propadanje zubi i desni. Rano otkrivanje poremećaja u prehrani može osigurati lakši i uspješniji oporavak tijela i zubi.

Navike u prehrani mogu utjecati na zdravlje zuba

Izgladnjivanje može znatno utjecati na vaše zdravlje. Anoreksija i bulimija danas su toliko raširene, da su postale kronična bolest među mlađom populacijom, a kod pacijenata koji boluju od poremećaja u prehrani, bolest neće utjecati samo na tijelo, nego će zahvatiti njihove zube i desni. I to u nepovrat.

Cijenite vlastito zdravlje.

Razumijevanjem poremećaja prehrane, prepoznavanjem znakova i pravovremenom intervencijom, stomatolozi mogu pomoći i usmjeriti vas na pravi put koji vodi do oporavka.

Veza između poremećaja u prehrani i bolesti zubi

Poremećaj u prehrani može biti izgladnjivanje, tj. restrikcija unosa hrane do iznemoglosti ili prejedanje, te izbacivanje pojedenog iz sebe prisilnim povraćanjem. Simptomi se mogu pojaviti već unutar šest mjeseci nastanka poremećaja.

Znanstvene studije i istraživanja provedena na ovu temu žele ukazati na ovaj problem, kako stomatolozi mogu na vrijeme primijetiti i ukazati na poremećaj u prehrani iako pacijentu nije službeno dijagnosticiran, te sukladno tome i na vrijeme intervenirati.

Prilikom istraživanja uzete su dvije grupe ljudi, jedna s osobama koje pate od poremećaja u prehrani i druga s osobama koje imaju normalne prehrambene navike. Grupa koja se hranila normalno, nije imala značajnije probleme sa zubima, dok je druga grupa imala drastične promjene u kvaliteti zubnog mesa i zuba.

Svijest oko zdravstvenih komplikacija vezanih uz poremećaje u prehrani, te kako mogu utjecati na organe i biti opasni po život je postignuta, no isto tako važno je ukazati i na posljedice koje loša ishrana nosi za zube.

Zubi se kvare zbog loše ishrane.

Što se sve dešava sa zubima kod poremećaja u prehrani:

  • Dolazi do erozije zuba - kompleksno i progresivno stanje koje karakterizira nepovratno uništavanje zubne strukture i vrlo brzi gubitak zuba, sve zbog kemijskih procesa koji se počnu odvijati u ustima. Manifestira se tako da se caklina -  tanak i najsnažniji sloj koji štiti i prekriva zube - stanji ili u potpunosti nestane.
  • Povraćanje - kada povraćate, stvara se želučana kiselina koja napada zubnu caklinu. Kod bulimije, ta kiselina redovito dospijeva u usnu šupljinu s povećanjem učestalosti povraćanja.
  • Kada si uskraćujete hranu, vaše tijelo, te isto tako i zubi ne primaju dovoljno hranjivih tvari koje su nužne za oralno i generalno zdravlje, te se počinju razvijati bolesti desni, kavitacije, loš zadah i još niz komplikacija.
  • Degenerativni artritis čeljusti - da, artritis može zahvatiti i čeljust! Kada je zglob zahvaćen, počinju bolovi, kronične glavobolje i problemi sa žvakanjem i zatvaranjem usta.

Zatražite pomoć i kod stomatologa

Stomatolozi redovno prate razvitak vaših zuba i oni mogu biti prvi koji će shvatiti da s vama nešto nije u redu. Iako je čest slučaj da je mnogima neugodno priznati kako boluju od poremećaja u prehrani, vaš stomatolog vjerojatno je to to već primijetio.

Stomatolog jasno vidi da nešto nije u redu s vama.

Stomatologu je u interesu zdravlje pacijenta, te mu je uz održavanje vaših zuba zdravih i snažnih, također dužnost da izraze zabrinutost za vaše zdravlje u globalu. Oboljeti od poremećaja u prehrani nije sramota. Svjesni smo da postoji niz razloga koji su nekoga doveli do toga. Nitko nije ovdje da vas osuđuje, već je tu da vas liječi.

Jasno je da će prestanak sa lošim navikama koje narušavaju zdravlje spriječiti i zaustaviti probleme, no to nije uvijek moguće.

A ako želite trajno spriječiti utjecaj na vaše oralno i čitavo zdravlje, medicinsko osoblje uvijek je spremno pomoći vam na tom putu.

Smatrajte svog stomatologa saveznikom u borbi protiv bolesti.

 

Zatražite pregled.

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email