Zabavna povijest četkice za zube: od 5.000 godina pr. Kr. do danas

Povijest četkice za zube
26. travanj 2017.

Jeste li se ikada zapitali od kuda je došla četkica za zube? Kako je nastala i koliko je već dugo s nama? Zanimljivo je da je prva četkica bila grančica drveta, a prva prava četkica napravljena je u zatvoru. Otkrijte zabavnu povijest ovog malog alata nakon koje ćete ostati zalijepljeni za ekran računala.

Svakodnevno četkate zube.

I kad se četkica istroši, otiđete do dućana i kupite novu. Tvrđu, mekšu, crvenu, plavu, električnu ili onu s gibljivom glavom, sasvim je svejedno. Ako nečeg ima na odabir, onda su to četkice.

No jeste li se zapitali kako je uopće nastala četkica za zube? Tako jednostavno pomagalo za održavanje higijene usne šupljine i zdravih zubi, a malo tko zna kako je ovaj oblik četkice uopće došao u naše ruke.

Četkica za zube je važnija od automobila

Budući da smo stomatolozi, četkice za zube su nam same po sebi zaista zanimljive.

Uz to što su s nama već toliko dugo vremena, one se također smatraju i neophodnima u svakodnevnom životu. Naime, u nedavnoj američkoj anketi, četkica za zube našla se ispred računala i automobila na listi izuma koje Amerikanci smatraju neophodnima za život.

Zamislite. Četkica za zube je važnija od automobila. Hah, stvarno volimo četkice za zubesmiley

U početku je za pranje zubi kažiprst bio sasvim dovoljan: 5.000 godina pr. Kr

I... od kuda je došao ovaj nevjerojatan, a tako jednostavan alat za čišćenje zubi?

Na samom početku povijesti, prva četkica za zube je gotovo sigurno bila ljudski kažiprst kojeg su drevni Egipćani namakali u "prašak za zube". Njega su izradili već 5.000 godina prije Krista i on je ujedno prva pasta za zube. Sastojao se od pepela volovog kopita, mirte, ljuske jajeta i vulkanskog kamena (izgleda kao spužva).

Kako ne postoje dokazi o postojanju pomagala kojim se ovaj prah nanosio na zube, vjerojatno se samo prstima trljao na zube. 

Od kažiprsta do grančice drva: 3.500 - 3.000 godina pr. Kr.

Najraniji poznati “alat” za čišćenje zuba bio je takozvani štap za žvakanje. Koristili su ga Babilonci negdje oko 3500 do 3000 godine pr. Kr., a štap je u stvari bio grančica drveta s tanjim krajem (vjerojatno zbog žvakanja).

Grančica drva koja se koristila kao četkica za zube

S vremenom su se ovi štapići modernizirali i gotovo da su nalikovali današnjem stvarnom “proizvodu”. Drevni kineski zapisi (oko 1.600 godine pr.Kr.) prikazuju korištenje grančica za žvakanje izrađenih iz aromatiziranih stabala (vjerojatno radi osvježavanja daha) i sa zašiljenim vrhom koji je najvjerojatnije imao ulogu današnje čačkalice.

Iskreno, ovo zvuči kao dosta djelotvoran alat smiley

Kinezi su ipak izradili prvu četkicu za zube: 13.stoljeće

Za prvi prototip (ili slabiju verziju današnje četkice za zube) trebali smo čekati Kineze sve do 13. stoljeća. Iz starih spisa (1223. godine) vidljivo je kako su redovnici koristili četkicu napravljenu iz svinjske kosti ili bambusa na čijem su se kraju nalazile konjske dlake.

 

Umjetnost pranja zubi kod Japanci

 

Tijekom godina i u raznim dijelovima svijeta, koristile su se razne životinjske dlake. Tako su za vrijeme srednjeg vijeka na Istoku bile popularne svinjske dlake, dok su na Zapadu preferirali konjske dlake koje su bile mekše. Za držač su se osim svinjskih kosti i bambusa koristila i guščja pera i plemeniti metali poput srebra i bakra.

Prva četkica za zube kupljena je 1690. godine 

U redu, idemo s našim vremeplovom malo naprijed sve do 1690. godine kada je prvi puta zabilježena riječ “četkica za zube”. Čovjek po imenu Anthony Wood napisao je u svojoj autobiografiji da je kupio četkicu za zube od nekog čovjeka. 

Vjerojatno se pojam četkica za zube koristio već i prije, no ovo je prvi pravi dokaz za upotrebu ovog pojma.

Prva prava četkica za zube izrađena je u zatvoru: 1780. godine

Prvu četkicu za zube napravio je čovjek po imenu William Addis i to ni više ni manje nego u zatvoru. 

Tijekom boravka u zatvoru, Addis je došao do zaključka da zasigurno postoji bolja metoda za čišćenje zubi od krpa umočenih u čađu. Naime, svinjske dlake i držači od plemenitih metala nisu bili ni blizu zatvora, pa su zatvorenici čistili zube na dosta primitivniji način.

Budući da Addis više nije želio trpjeti ovo mučenje za zube, uzeo je malu životinjsku kost na kojoj je napravio male rupice. Svinjsku dlaku koju je dobio od zatvorskog zaštitara vezao je kroz rupice i dodatno je zalijepio. 

William Addis napravio je prvu pravu četkicu u zatvoru

I tako je stvorena prva četkica za zube kakvu znamo danas.

Nakon što je Addis izašao iz zatvora, započeo je masovnu proizvodnju četkica, a njegova tvrtka radi još i danas. Zove se Wisdom Tootbrushes (Mudre četkice).

Što se još zanimljivog događalo od Addisove četkice za zube?

  • Oko 1885. godine, diljem svijeta započela je masovna proizvodnja četkica za zube.
  • Tvrtka Firence Firence bila je među prvima koja je četkice prodavala u kutijama
  • Wallace H. Carothers zamijenio je životinjske dlake s najlonskim čekinjama koje se danas nalaze na svakoj četkici
  • Prvu električnu četkicu Broxodent proizvela je tvrtka Squibb, 1956. godine u Švicarskoj 

 

Prva električna četkica za zube
  

I to bi uglavnom bilo to. Danas imamo raznih vrsta četkica za zube. Od onih koji nakon određenog vremena četkanja promijene boju do onih koji sviraju najomiljeniju muziku.

No općenito govoreći, četkice za zube koristimo već od 30-ih godina prošlog stoljeća, a dizajn je praktički isti još od 1780-ih godina. 

Što još reći? Redovito perite zube i brinite se za zdravlje usne šupljine. Naravno, uvijek je dobro doći i na preventivni stomatološki pregled smiley

Čekamo vas!

Rezervirajte termin

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email