Tretman botoxom kod stomatologa?

Estetska korekcija bora
09. lipanj 2020.

Kada netko spomene botox, većina prvo pomisli na kozmetički tretman koji pomlađuje kožu, ali botulinum toksin zapravo ima dugu povijest primjene u medicinskim terapijama.

Istina, kada su u pitanju estetski zahvati, ubrizgavanje Botoxa ili botulinskog toksina najčešći je kozmetički postupak koji se danas obavlja.

Međutim, ovaj toksin je izuzetno svestran i koristi se za mnoga druga stanja, uključujući strabizam (prekrižene oči), blefarospazam (nehotično kretanje kapka) i cervikalnu distoniju. Botox se također koristi za liječenje pretjeranog znojenja (hiperhidroze).

U početku, toksin botulinum korišten je za liječenje strabizma.

Kada je riječ o estetskoj stomatologiji, botox se koristi kao minimalno invazivna alternativa kirurškom liječenju određenih slučajeva.

Botulinum toksin bez sumnje je proširio horizont stomatologije. A priča o tome kako su ljudi došli na ideju da ubrizgaju ovaj mikrobni toksin u svoja tijela kako bi zagladili bore je slučajna, kao i brojna druga otkrića u medicini.

Što je botox i kako je otkriven?

Botulinski toksin (egzogeni neurotoksin, botox), je enzim koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Spada u skupinu biološki najjačih otrova, koji ostvaruje paralitički efekt brzom i privremeno ireverzibilnom blokadom neuromišićne transmisije.

Clostridium botulinum prvi je otkrio belgijski znanstvenik po imenu Emile Pierre van Ermengem nakon izbijanja botulizma u Belgiji. Još su 1920-ih znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, prvi put pokušali izolirati toksin iz botulina.

Međutim, trebalo je proći punih 20 godina prije nego što je dr. Edward Schantz konačno izolirao botulinum toksin u kristalnom obliku, što je omogućilo istraživačima da ga detaljnije proučavaju.

Nakon dodatnih istraživanja, prijavljen je patent.

Otkriveno je da botulinski toksin u malim dozama može zaustaviti grčeve mišića koji izazivaju određene bolesti. U 1970-ima znanstvenici su počeli koristiti toksin botulinum za liječenje strabizma (prekriženih očiju).

Dok su testirali ovaj tretman na majmunima, istraživači su primijetili da botulinski toksin smanjuje bore u glabelli, području lica između obrva i iznad nosa.

Nakon provedenih dodatnih istraživanja, prijavljen je patent te je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila korištenje botulin toksina, brendiranog kao Botox, za razne medicinske i kozmetičke svrhe.

Kako botox djeluje?

Nakon ubrizgavanja u mišić, botulin toksin blokira živčani signal sprečavajući oslobađanje acetilkolina, neurotransmitera.

Bez acetilkolina, mišićna aktivnost prestaje. Drugim riječima, Botox djeluje tako što “paralizira” mišićno tkivo.

Rezultati primjene botoxa postaju vidljivi nakon nekoliko dana, a učinak bi trebao trajati nekoliko mjeseci, odnosno učinak traje duže ponavljaju li se tretmani redovito.

Učinak botoxa traje nekoliko mjeseci.

Iako su komplikacije kod tretmana botoxom relativno rijetke, ipak se događaju. Prije nego se odlučite na tretman, dobro istražite tko će ga izvoditi i koje će proizvode koristiti.

Stomatolozi su iskusni i dobro opremljeni za praćenje medicinskih i estetskih elemenata postupka što klijentima daje veću sigurnost da tretman izvodi kompetentan i kvalificirani stručnjak i da pritom koristi kvalitetne proizvode.

Zašto odabrati stomatologa za tretman botoxom?

Vaš stomatolog je možda netko tko vam odmah ne bi pao na pamet, ali od svih profesionalaca koji su specijalizirani za ove tretmane, on je često najbolji izbor. A zašto su stomatolozi najbolji odabir?

Stomatolozi su visoko kvalificirani medicinski profesionalci. Tijekom godina izobrazbe stomatolozi će steći dubinsko znanje o anatomiji lica od čela do brade (maksilofacijalno područje).

Nadalje, stomatolog je u stanju pružiti cjelovitu dijagnozu i savjete pacijentima. Drugi profesionalci često nemaju istu razinu znanja koju ima stomatolog, kada govorimo o licu.

Slijedom toga, stomatolozi osiguravaju da su tretmani bezbolni, brzi i ugodni za pacijenta.

Dobro istražite kome se prepuštate u ruke.

Isto tako, stomatolog je upoznat s načinom rješavanja komplikacija koje se mogu pojaviti. Stomatolozi provode daleko invazivnije postupke na području lica od bilo kojeg drugog zdravstvenog stručnjaka.

Estetska korekcija bora u našoj poliklinici

Primjena botoxa je siguran, nekirurški, reverzibilan, minimalno invazivni postupak za postizanje kozmetičkih rezultata.

Dodatna edukacija je apsolutno neophodna za stomatologe, ali krivulja učenja je vrlo kratka, jer stomatolozi već imaju veliko teorijsko znanje na području lica i kao rezultat toga mogu zahvat ili liječenje učiniti ugodnijim za pacijenta.

U Dentalnoj poliklinici Vinica za taj dio posla educirane su dr.dent.med. Nina Galeković Rački i dr.dent.med. Ana Koračević. Pohađale su edukativne tečajeve i stekle su certifikat za obavljanje tog zahvata.

Tražite li način kako svojem licu vratiti svježinu i mladenački izgled, obratite nam se za savjet s punim povjerenjem.

Kontaktirajte nas

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email