Električne četkice za zube: da ili ne?

Električna četkica je mnogo bolji izbor od obične
20. rujan 2017.

Što će mi električna četkica? One se non-stop kvare i preagresivne su za zube. A i neću ništa elektroničkog stavljati u usta. Još će me udariti struja! To su samo neka od uvriježenih mišljenja, no istina je potpuno drugačija. Koliko su električne četkice čudesne za zdravlje naših zubiju dokazuje činjenica da ih i sve više stručnjaka i stomatologa preporučuje pacijentima. 

Redovito četkaj zube. 

Četkicu mijenjaj svaka dva do tri mjeseca. 

Koristi zubni konac kako bi odstranio plak s teško dostupnih mjesta. 

Već i vrapci na grani znaju osnove pravilne oralne higijene no nekako nam se čini kako većina vas ne shvaća koliko je važno koristiti odgovarajuću četkicu za zube koja je za svakoga od vas drugačija. 

Obično se oslanjate na našu preporuku koju ste dobili tijekom stomatološkog pregleda ili jednostavno posegnete za onom najjeftinijom u bilo kojoj trgovini. Vama su sve četkice u osnovi iste i ne vidite razloga u ulaganje u električnu četkicu - onu fancy, uglancanu verziju koja se lako pokvari. A i tko želi imati struju u ustima?

Iako su električne četkice već dulje vremena na našem tržištu, one su tek sada postale ozbiljna konkurencija onim običnima. 

 

Evo nekoliko prednosti električnih četkica za zube :

1. Električne četkice bolje čiste zube

Svrha zubne četkice je odstranjivanje plaka, tj. zubnih naslaga i stimuliranje desni radi prevencije zubnog karijesa i bolesti desni. Kada se električna četkica pojavila na tržištu, ona nije imala nikakvih prednosti nad ručnom četkicom. Zapravo su mogućnosti obje bile poprilično iste. 

No napretkom tehnologije, danas se sa sigurnošću može reći da neki modeli električnih četkica bolje uklanjaju zubne naslage nego obične četkice. Pogotovo kada se radi o teško dostupnim mjestima. 

Električne četkice temeljitije čiste zube

Glava električne četkice koristi motorizirani mehanizam koji se pokreće brzinom koju ljudska ruka ne može postići pa time i učinkovitije čisti zube, masira desni i sprečava upalne procese. Isto tako, dodatni pokreti glave četkice u kombinaciji s rotacijama i vibracijama omogućavaju četkici prodor do teže dostupnih mjesta.

S obzirom na to da električna četkica obavi više posla nego obična, morate obratiti pozornost na upute za pravilno korištenje kako bi se spriječilo oštećenje desni i zubne cakline.

2. Tehnika četkanja s električnom četkicom je mnogo jednostavnija

Četkanje zubi i nije toliko kompliciran proces, ali ipak vas većina to radi na pogrešan način. Vlakna četkice bi trebala biti nagnuta pod kutom od 45 stupnjeva, a zube bi trebali četkati laganim i polukružnim pokretima. Isto tako, glava četkice bi trebala biti prave veličine i oblika kako bi mogli doći do stražnjih dijelova zubi. 

Upravo ovdje dolazi još jedna prednost električnih četkica. Njihova glava je znatno manja nego kod običnih što vam omogućuje da bez problema i na jednostavan način dosegnete teško dostupna mjesta. Što se tiče tehnike četkanja, ona ovisi o modelu električne četkice, tj. radi li četkica na oscilirajućoj-rotirajućoj tehnici, vibraciji ili na zvučnoj tehnologiji. 

Električne četkice imaju manje glave pa lakše dolaze do teško dostupnih mjesta

Bez obzira koji model izabrali, s četkicom dolaze i upute korištenja koje vrijedi pročitati. 

3. S električnim četkicama točno znate koliko trebate četkati zube

Vjerovali ili ne, pojedini modeli električnih četkica imaju ugrađeni vremenski mjerač četkanja. Kada prođe tri minute od početka četkanja, četkica će zavibrirati ili će se oglasiti zvukom. Za one koji peru zube na brzaka, ovo vremensko tempiranje može pomoći da temeljito očiste zube. 

4. Električne četkice su jednostavnije za uporabu

I obične i električne četkice imaju prilično jednostavan dizajn. Savršenog su oblika i dužine, no električne četkice ipak imaju svoju prednost. One su spas u zadnji čas za one koji imaju zdravstvenih tegoba sa zglobovima (npr. artritis), kao i poteškoća s koordinacijom pokreta. 

Zahvaljujući mehaničkim pokretima četkice, manje se umaramo tijekom četkanja, a i lakše ju je držati jer ima veću i lakšu dršku. 

5. Električne četkice mogu biti mnogo blaže od običnih četkica

Iako mnogi misle da su električne četkice agresivne, one mogu biti puno blaže prema zubima od običnih. Naime, većina se od djetinjstva vodi mišljenjem da što snažnije četkamo zube, to će oni biti čišći. No realnost je potpuno drugačija. Ovakvo agresivno četkanje samo oštećuje zubnu caklinu i ozljeđuje desni. 

Zato današnje električne četkice imaju tehnologiju koja sprečava preagresivno četkanje pa su stoga i mnogo nježnije prema zubima.

6. Električne četkice su zabavne za djecu

Djeca vole čistiti zube s električnom četkicom

I za kraj još jedna prednost - električne četkice su prava zabava za djecu. Djeca vole što jednostavnije i lakše obaviti zamorne poslove, a vjerujemo da rijetko koje dijete voli prati zube

S električnom četkicom dobit će zabavu, četkanje će trajati kraće, škakljat će ih po zubima, a vremenski mjerač će ih obavijestiti kada su gotovi s četkanjem. Ovo je stvarno mnogo lakše i zabavnije četkanje :)

Ako trebate dodatni savjet, slobodno nas nazovite ili dogovorite stomatološki pregled!

Čekamo vas!

Rezervirajte termin

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email