Brz oporavak nakon ugradnje implatanta? Uz PRGF metodu je moguće.

PRGF metoda u oralnoj kirurgiji
11. rujan 2018.

Oporavak nakon zahtjevnijeg stomatološkog zahvata može biti dugotrajan, a u nekim slučajevima i bolan. No, ne i uz PRGF metodu.

Gubitak zuba nije ugodan, bilo da se radi o vađenju umnjaka ili zubu zahvaćenom cistom. 

Iako sam postupak vađenja nije bolan jer se svaki tretman odvija pod lokalnom anestezijom, oporavak može trajati i mjesecima.

Kod vađenja umnjaka zub se ne nadoknađuje te područje u kojem se nalazio zub samo ispunjava i zarasta kroz nekoliko mjeseci.

Kod gubitka ostalih zubi, oni se nadomješćuju implantantima jer imaju bitnu ulogu u usitnjavanju hrane.

Što je to PRGF® Endoret®?

Razlika između zuba i implantata. osim različitog materijala je i u tome što je implantant u donjem dijelu manji od izvađenog zuba i okolnom tkivu je potrebno neko vrijeme da ispuni preostali prostor.

Za to je potrebno nekoliko mjeseci jer se kosti ne regeneriraju istom brzinom kao meko tkivo koje okružuje zub.

Revolucija u oporavku od vađenja zuba patentirana je prije dvadesetak godina i koristi se u brojnim tehnološki naprednim ordinacijama. 

PRGF® Endoret® metoda omogućava mnogo brži i bezbolniji oporavak pacijenta nakon zahvata oralne kirurgije.

uz PRGF metodu oporavak je kraći

PRGF® ili  Platelet Rich in Growth Factors je sustav koji omogućuje dobivanje plazme bogate čimbenicima rasta iz krvi pacijenta koja se koristi za regeneraciju tkiva nakon vađenja zuba.

U krvi se nalazi fibrin, vlaknasti protein koji zajedno s trombocitima sudjeluje u zgrušavanju krvi. Fibrin se od prije koristi u kirurgiji, prvenstveno za zaustavljanje krvarenja jer djeluje kao membrana. 

PRGF® metodom se iz venske krvi, odnosno plazme izdvaja fibrin i stvara fibrinska membrana koja osim za zaustavljanje krvarenja potiče regeneraciju različitih vrsta tkiva jer je bogata faktorima rasta. 

Ti faktori ili čimbenici rasta potiču rast stanica, rast krvnih žila, sintezu kolagena, promjenu i gibanje stanica te urastanje novih krvnih žila, odnosno aktiviraju sve procese koji su ključni za obnovu mekih i koštanih tkiva.

Postupak PRGF® metode 

PRGF® metoda sastoji se od pripremnih radnji i postupka unutar usne šupljine. 

Velika prednost metode je što pripremne radnje traju svega nekoliko desetaka minuta i obavljaju se u ordinaciji.

Prvo je potrebno izvaditi 36 ml venske krvi pacijenta (otprilike 4 epruvete) i centrifugirati krv 8 minuta. 

Nakon 8 minuta centrifugiranja krv se odvaja na nekoliko slojeva koji se odvajaju pipetom. 

Plazma se odvaja pipetom

Plazma se odvoji na 2 frakcije od kojih jedna služi kao fibrinska membrana, a druga kao punilo ekstrakcijske rane.

U pripravcima se ne nalaze leukociti što garantira da fibrinsku membranu i punilo tijelo neće odbaciti. 

Osim toga, oba pripravka su bakteriostatici (onemogućuju razvoj bakterija) ako se ugrade unutar 4 sata od pripremanja tako da je rizik od upale nakon postupka veoma malen.

Nakon što su pripravci spremni, a zub izvađen počinje punjenje. U prostor gdje je bio korijen zuba stavlja se punilo i ugrađuje donji dio implantanta premazan fibrinskom membranom.  Nakon toga rana se zatvara kirurškim postupkom.

U prvih 24 sata otpušta se najveća koncentracija čimbenika rasta i već započinje regeneracija tkiva, i to bez bolova koji se mogu javiti kod klasičnih metoda u oralnoj kirurgiji. 

Trajanje cijelog postupka slično je klasičnim postupcima oralne kirurgije, no oporavak je brži.

 

Osim brže regeneracije tkiva nakon postupka i smanjenoj boli, jedna od glavnih prednosti PRGF metode je u tome što se smanjuje rizik od odbacivanja punila i implantanta, što se može dogoditi kod korištenja umjetnih materijala.

Tijelo ne odbacuje PRGF® pripravke jer su izrađeni od vlastite plazme i tijelo ih ne prepoznaje kao uljeze.

Osim u stomatologiji, PRGF® metoda koristi se i u estetskoj medicini i dermatologiji, sportskoj medicini i ortopediji te oftalmologiji.

Ugovorite svoj bezbolan postupak
 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email