Pripremite dijete na posjet stomatologu

26. ožujak 2019.

Roditelji često nisu sigurni kada prvi puta odvesti dijete stomatologu. Treba li pričekati da se pojave svi zubići, ili pričekati dok ne dođe do stvarnog problema? Stručnjaci se slažu da ne trebate dugo čekati i da dijete odvedete stomatologu već kad se pojavi prvi zubić.

Iako stomatolog još nema posla s tek nekoliko zuba vašeg mališana, to je zapravo uvođenje vašeg djeteta u stomatološku ordinaciju, dopuštajući mu da se upozna s ordinacijom, možda se čak i provoza u zubarskoj uredskoj stolici.

Tek nakon što je djetetu udobno u novoj okolini vrijeme je da stomatolog na brzinu zaviri u njegova usta.

S takvim prvim posjetom postižu se tri stvari:

  • dijete se upoznaje s osobljem i okruženjem na način koji ne ugrožava, čime se gradi povjerenje
  • uvodi ga (i vas) u određeni jezik koji ured koristi
  • stomatologu omogućuje brz pregled

Stomatolog će provjeriti desni, čeljust i ugriz vašeg djeteta, provjeriti ako ima karijes, probleme s frenulomom ili druge probleme koji mogu utjecati na zube ili govorne obrasce.

Zubar će s vama razgovarati i o dobroj oralnoj higijeni i omogućiti vam da postavite bilo kakva pitanja. Ako želite, pripremite popis pitanja koje imate, da nešto ne zaboravite.

Stomatolog će preporučiti pregled svakih šest mjeseci.

Ovisno o stomatologu i razini udobnosti vašeg djeteta, od vas se može tražiti da primite u naručje svoje dijete dok stomatolog pregledava njegova usta.

Nakon prvog posjeta, od vas se može tražiti da izađete van kako bi vaše dijete steklo osjećaj neovisnosti i samopouzdanja i imalo priliku da samostalno upozna stomatologa i osoblje.

Teme o kojima možete razgovarati s obiteljskim stomatologom mogu uključivati:

  • dobre navike oralne higijene za zube i desni
  • prevencija nastanka karijesa
  • oralne navike djeteta (sisanje palca, guranje jezika, sisanje usana)
  • nicanje zuba
  • prevencija nastanka karijesa (fluoridacija)
  • pravilna prehrana
  • raspored stomatoloških pregleda

Stomatolog će obično preporučiti pregled svakih šest mjeseci kako bi podigli razinu djetetove udobnosti i povjerenja u posjetu stomatologu, pratili razvoj zuba i odmah liječili probleme u razvoju.

Počnite sa "pregledom" kod kuće

Prvi stomatološki posjet vašeg djeteta može biti zastrašujući, ali što više zna o tome što može očekivati, bolje će se osjećati kada dođe vrijeme posjeta. Roditelji mogu olakšati taj prvi posjet kroz igru - složite pravu malu ordinaciju kod kuće. Neka vaš mališan glumi zubara, a kasnije možete zamijeniti uloge.

Djeca će se kroz takve igre i zabaviti i naučiti korisne informacije - učenje o dobrom oralnom zdravlju je zabavno kad su svi članovi obitelji uključeni! Neka "mali stomatolog" prebroji zube svim ukućanima.

Prenesite svojoj djeci korisne informacije kroz igru!

Zahvaljujući takvim igrama, vaše dijete bit će otvorenije za ideju posjeta stomatologu.

Roditelji također mogu nabaviti zabavnu šarenu električnu četkicu za zube kako bi se djeci omogućilo da se osjećaju ugodno.

Osim toga, razgovarajte o tome kako zadržati zube vaše djece zdravima. Kada raspravljate o karijesu, nemojte dopustiti djeci da se osjećaju loše i da se zbog toga pojavi strah od pregleda.

Dječja dentalna medicina

Pedodoncija je dio dentalne medicine koja se bavi prevencijom i liječenjem zubi kod djece.

Dodatna obuka usredotočena je na upravljanje i liječenje djetetovih zuba, ponašanje djeteta i fizički rast i razvoj.

Iako je bilo koji tip stomatologa sposoban rješavati potrebe vašeg djeteta za oralnom zdravstvenom zaštitom, dječji stomatolog, njegovo osoblje, pa čak i uređenje ordinacije, usmjereni su na brigu o djeci.

Ako vaše dijete ima posebne potrebe, treba razmotriti posjet dječjem stomatologu. Pitajte svog stomatologa ili pedijatra što on ili ona preporučuju vašem djetetu.

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email