Rano otkrivanje oralnog karcinoma

09. travanj 2019.

Mjesec travanj je mjesec podizanja svijesti o raku usne šupljine, glave i vrata. Radi se o jednom od najučestalijih tipova raka u Europi i svijetu (u Hrvatskoj godišnje oboli oko tisuću osoba).

Uključuje skupinu malignih bolesti koje se najčešće razvijaju u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i paranazalne sinuse.

Karcinom usne šupljine može se otkriti u najranijem stadiju jednostavnim pregledom oralne sluznice. Radi se o promjenama koje su dostupne pregledu golim okom i vidljive tijekom uobičajenog stomatološkog pregleda. Sam pregled je neinvazivan, traje dvije minute, ne zahtijeva nikakvu posebnu opremu i nije neugodan za pacijenta.

Činjenica da se više od polovice slučajeva otkrije u uznapredovalom stadiju je i uzrok visoke smrtnosti.

Za razliku od karcinoma pluća, dojke, debelog crijeva ili prostate o karcinomu usne šupljine se jako malo govori. Opća populacija nije upoznata s uzročnim čimbenicima te uglavnom ne zna što treba poduzeti po pitanju prevencije i ranog otkrivanja karcinoma usne šupljine, a ne zna ni prepoznati simptome.

Karcinom usne šupljine u ranim stadijima ne izaziva nikakve tegobe. Simptomi počinju biti izraženi tek u uznapredovalom stadiju bolesti.

Manifestacija oralnog karcinoma

U početnom stadiju karcinom usne šupljine se manifestira kao lezija crvene ili crveno bijele boje, baršunaste površine koja je oštro ograničena od ostale sluznice. S vremenom dolazi do razvoja ulkusa s uzdignutim i induciranim rubovima. Najčešće se javlja na rubovima jezika, dnu usne šupljine, nepčanim lukovima, retromolarnom području i gingivi gornje i donje čeljusti, iako se može javiti bilo gdje u ustima.

Najčešći simptom je neugoda i peckanje u ustima. Uz to, može se javiti:

  • otežano žvakanje ili gutanje,
  • bol prilikom gutanja,
  • pomičnost zuba,
  • pojava ulceracija koje ne cijele,
  • krvarenje iz usne šupljine
  • ili gubitak osjeta u dijelu lica.

Prvi znak karcinoma usne šupljine može biti i pojava jednog ili više čvorova na vratu.

Treba obratiti pažnju na ove detalje: sluznicu gingive (zubnog mesa),  palpatorni pregled donje usne i sluznice (tako da se palčevima obje ruke ispipa to područje) te stražnji dio zubnog mesa, odnosno područje iza zuba.

Sve promjene u ustima moraju biti pod kontrolom.

Svakako treba pregledati sluznicu na unutarnjoj strani oba obraza, gornje tvrdo nepce te područje mekog nepca (ili krajnika). Ne smije se zanemariti donja strana jezika i dno usne šupljine te obje strane jezika.

Sve promjene u ustima moraju biti pod kontrolom. Čak i kada promjena u usnoj šupljini nije maligna, treba je liječiti i nužno je da je pacijent pod kontrolom liječnika.

Promjene i simptomi koje ne smijete zanemariti

Sve ranice, kao i crvene, crveno-bijele ili bijele promjene nejasnog uzroka na sluznici usne šupljine koje ne cijele nakon dva do tri tjedna trebalo bi obraditi s ciljem isključenja karcinoma. To se odnosi i na sve kvržice i povećanje tkiva u usnoj šupljini ili na vratu.

Uzroci takvih pojava jesu najčešće benigni, no ipak se preporučuje specijalistički pregled, naročito ako promjene traju dulje od navedenog vremena. Promjene ne moraju biti bolne jer oralni karcinom u ranijim stadijima najčešće ne uzrokuje bol, iako ga postojanje boli ne isključuje. Ostali simptomi koji su razlog obraćanja stomatologu ili liječniku su i teškoće pri žvakanju, gutanju, nagla rasklimanost zubi i promuklost ili promjena mimike lica.

Rizični čimbenici

Glavni rizični čimbenici za nastanak raka usta i usne šupljine su pušenje i alkohol, dok je kod raka usnica to prvenstveno izlaganje suncu, te kod raka stražnjeg dijela usne šupljine humani papiloma virus.

Pregled usne šupljine preporučuje se posebno kod pušača starijih od 45 godina.

Uloga stomatologa

Upravo je stomatolog zdravstveni djelatnik koji svakodnevno ima priliku jednostavnim i neinvazivnim pregledom usne šupljine utvrditi postoji li sumnjiva promjena zbog koje bi pacijenta trebalo uputiti specijalistu oralne medicine radi dijagnostičke obrade.

Ako se oralni karcinom otkrije prije nego što je uznapredovao i uzrokovao metastaze u vratnim limfnim čvorovima, petogodišnje preživljenje bit će uspješno u više od 80 posto slučajeva, a oblici liječenja poštedniji i s manje posljedica za pacijenta.

No, ako se otkrije u kasnim stadijima, zahtijeva opsežan zahvat u kojem stradavaju brojne strukture usta, čeljusti i lica, a postoji i potreba za uvođenjem drugih modaliteta liječenja (zračenje i kemoterapija) koji izazivaju dodatna oštećenja i na kraju petogodišnje preživljenje pada ispod 40 posto, usprkos znatno agresivnijem pristupu.

Ako sve to uzmemo u obzir, jasno je kako je vrijeme otkrivanja presudno za obim liječenja i izlječenje. Stoga su Europski parlament i Vijeće europskih stomatologa (Council of European Dentists, CED) 23. lipnja 2015. održali sastanak sa svrhom podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja oralnog karcinoma i ulozi stomatološke profesije u spašavanju života.

Vrijeme otkrivanja presudno za obim liječenja i izlječenje.

Kad bi svi stomatolozi rutinski pregledavali sluznicu usne šupljine svojim pacijentima (a u prilici su zbog prirode svog posla), osigurali bi da ne dođe do razvoja uznapredovalog oralnog karcinoma.

Uz edukaciju i motivaciju stomatologa, dio aktivnosti odnosi se i na građanstvo, koje je nedovoljno informirano o obolijevanju i smrtnosti od oralnog karcinoma. Osim toga, problem je i što se neki pacijenti, posebno oni najrizičniji, godinama ne javljaju stomatologu, zbog čega se sumnjive promjene ne otkriju na vrijeme.

Stoga je jako važno podizanje svijesti i zdravstvenih djelatnika i pacijenata o važnosti ranog otkrivanja raka oralne šupljine, redovitih pregleda i pravovremenog reagiranja, kao i preventivnim aktivnostima – prestanak pušenja, konzumiranja alkohola i redovit odlazak stomatologu.

Dogovorite termin za pregled
 

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email