Trebam li stvarno vaditi umnjak?

Je li vrijeme za vađenje umnjaka?
21. veljača 2017.

Osjećate kako umnjak izlazi van, ali ovu mizerno slabu bol možete pretrpjeti. Zubno meso sve više naotiče, no ni to nije ništa strašno... Ili? Umnjaci često rade više problema nego koristi. Iako ne bole, oni tek kasnije mogu stvoriti probleme kao što su razvoj karijesa, upalu desni, a mogu i deformirati cijelu čeljust.

Stomatolog vam priopći sretnu vijest da trebate vaditi umnjak, a vi odjednom problijedite i skamenite se od straha. Malo vas boli zubno meso, ali ne toliko da treba nešto vaditi.

A možda je stomatolog preporučio vađenje umnjaka makar vas ništa ne boli. Iako na prvi pogled nema logike, i to je moguće. 

U nekoliko zadnjih godina je uklanjanje umnjaka postala standardna praksa u oralnoj kirurgiji. Kao da susjedi na ulici kažete dobar dan. 

No zašto umnjaci zadaju tolike probleme? 

Sve čari rasta jednog umnjaka

Umnjaci su zubi koji rastu posljednji i to obično u dobi između 17 i 25 godine.  Ako postoji dovoljno mjesta u ustima, umnjak se uspješno probija van i ne stvara nikakve probleme. 

No ako nema dovoljno mjesta za rast, umnjak će zapeti na drugom zubu i polako će gurati ostale zube da bi sam sebi napravio mjesta za rast. Rast će pod krivim kutem i neće uspjeti izrasti do kraja. Uzrokovat će stalnu bol i iritaciju zubnog mesa. 

Druga mogućnost je da umnjak probija zubno meso zbog čega će desni biti bolni i natečeni. Isto tako, moguće je da se oko umnjaka nakupe komadići hrane i bakterije koji će uzrokovati upalu, bol i oticanje i eto opet infekcije! 

Zapravo je logično da umnjake koji konstantno stvaraju probleme trebamo izvaditi.

Vađenje umnjaka radi prevencije

Iako umnjaci nisu izvor boli to ne znači da ne rade ništa loše u usnoj šupljini. Tijekom rasta, umnjak se može zaglaviti i prestati rasti. Iako ne osjećamo bol, umnjak svejedno vrši pritisak na ostale zube. Kasnije može doći do stvaranja karijesa i drugih problema sa zubima.

Zanimljivo je spomenuti da iako umnjaci zadnji izlaze, oni se među prvima pokvare. Razlog je upravo taj što umnjaci često ne izađu do kraja što otežava njihovo četkanje, a olakšava nakupljanje hrane i stvaranje bakterija.  

Da bi spriječili takve moguće probleme neki stomatolozi će htjeti što prije izvaditi zdrave umnjake. Tako će ih lakše izvaditi jer nisu toliko očvrsnuli. Ako čekate predugo tada bi nakon vađenja umnjaka mogli imati problema kao što su teška krvarenja, fraktura kosti čeljusti s teškom ukočenosti i gubitkom pokreta čeljusti. Ovi problemi mogu trajati nekoliko dana ili cijeli život.

Kada je zaista potrebno vaditi umnjak?

Ako vam rast umnjaka zadaje bolove u usnoj šupljini tada je vrijeme za vađenje
Vađenje umnjaka ne izgleda tako strašno :)
 

Kada umnjaci uzrokuju probleme, potrebno je napraviti rendgensku snimku na kojoj će stomatolozi vidjeti ima li smisla vaditi umnjak ili ne. Ako ne rastu po liniji zuba, potrebno ih je vaditi.

Drugi razlozi mogu biti:

  • Narušavaju zdravlje drugim zubima. Umnjaci mogu gurati ostale zube te uzrokovati bolni zagriz.
  • Stvaraju ciste na čeljusti. Ciste nastaju kao reakcija organizma na kroničnu infekciju koju najčešće uzrokuje rast umnjaka. 
  • Uzrokuju sinusne probleme. Rast umnjaka može izazvati otežano disanje, povišeni tlak i začepljenja dišnih puteva.
  • Uzrokuju upalu zubnog mesa. Tkivo oko umnjaka može nabubriti što zadaje glavobolje tijekom čišćenja usne šupljine.
  • Loš zagriz. Zbog guranja zuba, čeljust se polako deformira i nastaje krivi zagriz. Krivi zagriz sam po sebi nije bolan, ali opterećuje zube.

Operacija umnjaka - ukratko

Vjerovali ili ne, vađenje umnjaka je kratka, sigurna i poprilično bezbolna operacija. Naravno, zbog anestezije :)

Iako vađenje umnjaka nije bolno, zbog tolikog črčkanja po brojnim živcima poprilično je nelagodno iskustvo od koje vas anestezija ne može zaštiti.

Najbolje je da se prije zahvata dobro najedete i odspavate koliko god možete. Nikako nemojte doći na tašte. 

Kako podnijeti bol nakon vađenja umnjaka?

Vađenje umnjaka će boljeti, ali svega dva do tri dana
Vađenje umnjaka će vas malo boljeti, no bol će proći nakon par dana
 

Oporavak će u većini slučajeva trajati svega nekoliko dana. Tijekom tog vremena preporučuje se uzimanje tableta protiv bolova koje će vam propisati stomatolog ili kirurg. 

S vremena na vrijeme morat ćete mijenjati gaze u ustima jer će se one natopiti krvlju. Preporučujemo da se ne zalegnete u krevet jer ćete u ležećem položaju samo produljiti krvarenje.

Isto tako se u prvih 24 sata preporučuje stavljanje hladnih obloga na vanjsku stranu obraza, a nakon prvog dana preporučuju se topli oblozi.

Dobra vijest (barem za neke) je da fizička aktivnost može pojačati krvarenje, pa budite spremni na mirovanje u prvih nekoliko dana tijekom kojih nema ni pušenja! 

Još imate nedoumica oko vađenja umnjaka? Preporučujemo da se dodatno informirate kod svojeg stomatologa ili pitajte nas za savjet. Štoviše, slobodno dođite i na pregled kako bi vam što bolje objasnili u čemu je zapravo problem. 

U većini slučajeva možete pričekati i nekoliko mjeseci da vidite hoće li bolovi i otekline splasnuti, no,ako to neće biti slučaj, vrijeme je za drugi pregled i vjerojatno vađenje umnjaka.

Dogovorite pregled :)

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email