Strojna endodoncija

08. siječanj 2019.

Nekada zamoran i nesiguran postupak koji je znao trajati mjesecima i nerijetko završavao vađenjem zuba, danas se svodi na samo posjet ili dva te očuvanje prirodnog zuba.

Uz pravu njegu, vaš osmijeh može trajati cijeli život. Ali problemi poput propadanja, bolesti ili ozljede mogu ugroziti vaše zube i ukrasti vam osmijeh.

Zahvaljujući napretku u tretmanima i tehnologiji, vaši prirodni zubi mogu se spasiti, a cijeli proces je brz i bezbolan.

Jedan od načina na koji se zub može spasiti je postupak koji se naziva liječenje korijenskog kanala, također poznat kao endodontsko liječenje.

Endodoncija je specijalizirano područje stomatologije koja se bavi liječenjem korijenskih kanala zuba tj. liječenjem mekih tkiva zuba uz pomoć najsuvremenije tehnologije.

Endodoncija je specijalizirano područje stomatologije.

Zubna pulpa

Naši zubi sastoje se od tvrdih tkiva - cakline, dentina i cementa, te mekih tkiva kao što je zubna pulpa.

Zubna pulpa je prožeta živčanim vlaknima tj. predstavlja splet živaca, krvnih žilica i ostalog potpornog tkiva koje prehranjuje zub, brani ga od štetnih utjecaja i daje mu osjet.

Pulpa se nalazi u kompleksnom i teško dostupnom spletu krunskih i korijenskih prostora i kanalića, u unutrašnjosti zuba, ispod cakline i dentina. Infekcija pulpe može uzrokovati upale kosti i razvoj granuloma. Ako pulpa postane upaljena ili inficirana, potrebno ju je ukloniti čime će se smanjiti bol ili nelagoda.

Endodontska terapija provodi se kada dođe do patoloških procesa koji zahvaćaju zubni živac. Jedan od najčešćih uzroka je karijes koji razara caklinu i dentin pri čemu zahvaća zubnu pulpu.

Cilj endodontskog liječenja zuba je spriječiti širenje infekcije te tako očuvati zub.

Strojna endodoncija

Zahvaljujući tehnici strojne obrade korijenskog kanala postiže se maksimalna uspješnost u liječenju zuba te se ubrzava terapijski postupak u odnosu na klasičnu, ručnu obradu korijenskog kanala.

Endodontski tretman je složen mikrokirurški zahvat o kojemu ovisi budućnost samog zuba. Za uspješnost zahvata bitno je suho radno polje bez sline, kontrola RTG snimkama i uporaba najsuvremenijih tehnologija i materijala.

  • Prije svega potrebno je napraviti rendgensku snimku koja će pokazati u  kakvom je stanju zub, odnosno koliko se infekcija proširila.

Prije svega potrebno je napraviti rendgensku snimku.

  • Nakon primjene anestezije, zub se otvara. U slučaju da unatoč anesteziji nije moguće postići bezbolnost zahvata, to se postiže devitalizacijskim sredstvom koje kroz nekoliko dana umrtvi živac.
  • Zub se izolira kako bi za vrijeme postupka bio suh i čist. Napravi se otvor kroz krunu zuba do pulpe. 
  • Tada se pulpa uklanja ručnim ili strojnim instrumentima. Kanali se pažljivo očiste i oblikuju. Nakon toga se ispiru i dezinficiraju, zatim se ispunjavaju i zatvaraju kako bi se spriječile nove infekcije.
  • Nakon završetka liječenja korijenskog kanala, zub se zatvara ispunom ili krunom što će zaštiti zub i osigurati uspjeh liječenja.

 

Zahvaljujući modernoj endodonciji za većinu zahvata dovoljan će vam biti jedan posjet.

 

 

Primjenjujemo najsuvremenije tehnike obrade korijenskih kanala koje ubrzavaju terapijski postupak. Obratite nam se s povjerenjem.

 

Rezervirajte termin

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email