5 negativnih posljedica nošenja totalne zubne proteze

28. siječanj 2020.

U slučaju potpune bezubosti postoji više mogućih rješenja. Jedno od njih je ugradnja implantata koji potom mogu služiti kao potpora keramičkim krunicama, mostovima ili protezama ( samo u donjoj čeljusti ). Drugo rješenje je izrada neke vrste proteze.

Za ugradnju implantata rjeđe se odlučuju osobe u starijoj životnoj dobi. Osim financijskog opterećenja, ugradnja implantata nosi i određene zdravstvene rizike, poput periimplantitisa, odnosno upale kosti oko implantata.

Proces oporavka nakon ugradnje implantata može biti dugotrajan, posebno za starije osobe kod kojih postoje kronične sistemske bolesti .

U slučaju potpunog gubitka zuba one se najčešće odlučuju na izradu potpune, odnosno totalne zubne proteze.

Vrste proteza

Za razliku od implantoloških rješenja koja su fiksna u čeljusti, proteze podrazumijevaju određeni stupanj mobilnosti. Njih pacijent sam po potrebi može izvaditi iz čeljusti i vratiti na mjesto.

Djelomična proteza bit će rješenje u slučaju kada nedostaje određeni broj zubi, ali kada postoje zdravi zubi na koje se djelomična proteza može osloniti i koji joj mogu biti dobro uporište.

Kada ne postoji nijedan zub u gornjoj ili donjoj čeljusti, potrebna je izrada totalne zubne proteze.

Ugradnja implantata dugotrajan je i bolan proces

Izrada totalne zubne proteze

Baza totalne zubne proteze se u pravilu izrađuje od akrilata koji svojom teksturom i bojom najvjernije imitira izgled zubnog mesa, a zubi u protezi izrađuju se od akrilata.

S obzirom da se radi o potpunoj bezubosti, ona se ne može pričvrstiti na neki preostali zub kao što se to može djelomična proteza, već se njena stabilnost ostvaruje što preciznijim prianjanjem baze totalne proteze na površinu sluznice.

Proteza koja se izrađuje za gornju čeljust mnogo je stabilnija u odnosu na onu koja se izrađuje za donju čeljust.

Svoju stabilnost totalna proteza duguje prianjanju na meka tkiva. Gornja čeljust joj to omogućuje u većoj mjeri jer postoji veća površina prianjajućih tkiva ( nepca i čeljusnog grebena ) na koju se oslanja.

Kod donje proteze, njena baza prianja na manju površinu mekih tkiva, onoliko koliko joj to dozvoljava prostor između zuba i jezika ( odnosno širina grebena ), a da ne ometa govor ili žvakanje.

Rješenje za mnoge probleme

Prednosti totalne proteze su brojne. Između ostalog, vraća izgubljenu žvačnu funkciju, olakšava govor koji je u slučaju potpune bezubosti iznimno otežan, a ima i estetsku funkciju.

Međutim, ona ima i značajne nedostatke u odnosu na druga protetska rješenja.

Nedostaci totalne zubne proteze

Totalna zubna proteza, osim što mora biti dobar nadomjestak za izgubljene zube, mora savladati brojne druge izazove.

Totalna zubna proteza

1. Loše prianjanje zubne proteze

U slučaju gubitka zuba, propada i čeljusna kost i zubno meso. To propadanje gotovo nikad nije ujednačeno već kost i zubno meso propadaju prateći gubitak pojedinog zuba. Rezultat je različita visina i grbavost čeljusnog grebena koji nije dovoljno čvrst oslonac za totalnu zubnu protezu.

U tim okolnostima ona ne može savršeno prianjati uz takav greben pa može doći do njenog učestalog ispadanja.

2. Dugotrajan oporavak

Da bi se kost i zubno meso ( gingiva ) u potpunosti oporavili nakon vađenja svih zuba ponekad treba proći i više mjeseci. Iz tog razloga pacijentima treba dosta vremena da se naviknu na nošenje totalne proteze.

3. Otežan govor i žvakanje hrane

Teškoće prilikom navikavanja na totalnu zubnu protezu pacijenti opisuju kao prisutnost stranog tijela u ustima, nelagodu, probleme s govorom ili probleme prilikom žvakanja hrane, a na samim počecima nošenja proteze može se javljati i nagon za povraćanjem.

4. Bolnost sluznice i nagnječenje

Nakon određenog vremena njenog nošenja, totalna proteza može izazvati bolnost sluznice usne šupljine na mjestu gdje je proteza dotiče. Ponekad nastaju rane i nagnječenja pa je potrebno napraviti korekciju proteze, čak i više njih tijekom godina.

5. Otežana higijena

Protezu je potrebno redovito prati i održavati, četkati četkicom za zube i pastom, a pacijentima su na raspolaganju i tablete koje se otope u vodi i koje učinkovito čiste zubnu protezu tijekom noći. U protivnom moguća je pojava neugodnog mirisa.

Starija žena s zubnom protezom

U slučaju potpunog gubitka zuba, totalna zubna proteza jeftinije je rješenje u odnosu na sva druga.  Zbog toga se pacijenti češće odlučuju na nju.

Ipak, samo iskusan stomatolog može pravilno procijeniti koje je optimalno rješenje za pojedinog pacijenta.

Naše višegodišnje iskustvo u dentalnoj protetici jamči najbolju stomatološku uslugu. Obratite nam se s povjerenjem.

 

Kontaktirajte nas za pregled

 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email