Vijek trajanja protetskog rada

25. lipanj 2019.

Nedostatak zuba nije samo estetski problem. To je prije svega  veliki zdravstveni problem koji se nikako ne bi smio ignorirati, a zub koji nedostaje mora se čim prije nadomjestiti. Posebice ako se radi o situaciji kada nedostaju dva ili više zuba.

Osim što nedostatak zuba dovodi do vidljivih promjena u izgledu vašeg lica i umanjuje ljepotu vašeg osmijeha, on dovodi i do pomicanja susjednih zuba u prazan prostor. Problematičan zagriz ili otežano žvakanje samo su mali dio problema koje nosi nedostatak zuba.

Srećom, postoje relativno jednostavna rješenja tog problema, najčešće se radi o krunici ili mostu

Most

Most je protetski nadomjestak, konstrukcija kojom se učinkovito nadomještaju zubi koji nedostaju, bez obzira na razlog zbog kojeg je došlo do gubitka zuba. Most se cementira na  postojeće zube pacijenta tako da se oni prvotno izbruse. Ukoliko pacijent ne želi brusiti svoje zube iz više razloga, postoji mogućnost ugradnje dentalnih  implantata na koje se također može postaviti most.

Redoviti posjeti stomatologu ključni su za zdravlje zubiju

Doktor dentalne medicine je taj koji, na osnovi mnogih faktora, može odlučiti hoće li se ugrađivati implantat ili će se brusiti zubi za most. To ovisi o zdravstvenom stanju pacijenta, o stanju postojećih zuba, higijeni usne šupljine i mnogim drugim faktorima.

Prvenstveno je potrebno napraviti ortopantomogram snimku i u nekim slučajevima, CBCT snimku čeljusti kako bi se donijela konačna odluka.

Ugradnja implantata za potrebe stavljanja mosta

Jedno od mogućih rješenja, u slučaju da nedostaje više zuba jest ugradnja dentalnih implantata na koje se onda postavlja most. Radi se o vijku napravljenom od biokompatibilnog materijala, titana koji se ugrađuje u kost. Takvo rješenje bolje je od stavljanja mosta na prirodne zube jer ne iziskuje njihovo brušenje i sprečava njihovo pomicanje.

Nakon oseointegracije (srastanje s kosti) na dentalni implantat se montira nadogradnja (abutment) na koju se postavlja most ili krunica. 

Za kvalitetan most ključno je napraviti kvalitetnu dijagnostiku

Brušenje prirodnih zuba pacijenta

Ako se most postavlja na prirodne zube pacijenta, prethodno je takve zube potrebno izliječiti od eventualnih oštećenja ili karijesa. Za izradu mosta na prirodnim zubima pacijenta potrebno je izbrusiti dva susjedna zuba. Krunice na takvim zubima mijenjaju se svakih 5 do 8 godina, a oralnoj higijeni potrebno je posvetiti dodatnu pažnju.

Zubi su ispod nadomjestka i dalje podložni nastanku karijesa.

Privremeni i trajni most

S obzirom na to da su izbrušeni zubi osjetljivi na vanjske podražaje, za vrijeme dok se ne stavi trajni most, potrebno je napraviti privremeni. On će osigurati nesmetano funkcioniranje za vrijeme liječenja. Ujedno, možda jednako važno, privremeni most ima i estetsku funkciju. Uglavnom se izrađuje od akrilatnih ili kompozitnih materijala.

U završnoj fazi protetske terapije postavlja se trajni most. Najčešće se radi o njegovom cementiranju čime se on u potpunosti integrira estetski i funkcionalno u ostatak žvačnog sustava

Za vrijeme liječenja postavlja se privremeni most

Vrste mostova

Keramički most

Vrsta mosta ovisi o materijalu od kojeg je napravljen. Keramika je idealan materijal za izradu zubnog nadomjestka upravo zbog njenih svojstava. Lagana je, a osigurava visoku razinu sigurnosti i dugotrajnosti, pri čemu imitira sjaj i boju prirodnih zubiju.

Ipak, njome se ne može postići dovoljno čvrst zagriz pa se ne koristi za izradu mostova šireg raspona niti za područje kutnjaka s obzirom na velike žvačne sile koje se tamo javljaju. Idealna je, s druge strane, za izradu estetski privlačnih i funkcionalnih mostova na prednjem dijelu usne šupljine. Mana joj je što zbog krhkosti materijala postoji mogućnost oštećenja mosta u slučaju udarca.

Metal-keramički most

Metal-keramički mostovi znatno su čvršći od keramičkih jer im je baza napravljena od metala. Na njega se u kasnijoj fazi izrade mosta nanosi keramika. Za razliku od potpuno keramičkih mostova ne imitira vjerno boju prirodnih zubiju. Ujedno, njihova preciznost izrade je manja pa su moguće komplikacije, od upale zubnog mesa do nastanka metalnog ruba koji s vremenom postane vidljiv i daje karakterističnu sivkastu boju zubu. Najčešće se koristi za mostove širokog raspona ili u stražnjim regijama.

Trajnost mosta

Trajnost mosta ovisi o brojnim čimbenicima, prvenstveno o problemu koji se želi riješiti postavljanjem mosta pa do iskustva doktora dentalne medicine koji ga postavlja, materijala koji se koristi, zagriza, higijene usne šupljine i redovitosti odlaska na kontrole. Prosjek trajanja je od 5 do 8 godina. Ni jedan protetski rad nije doživotan.

Oralna higijena važan je faktor u trajnosti mosta

Kako biste maksimalno produžili vijek trajanja mosta potrebno je:

  • redovito četkati zube
  • koristiti zubni tuš
  • koristiti interdentalnu četkicu
  • koristiti zubni konac
  • četkicom masirati desni
  • koristiti vodicu za ispiranje usta 
  • redovito odlaziti na preglede kod stomatologa

 

Ovdje smo za sva vaša pitanja

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email