Zubni ispuni: bijelo je uvijek bolji izbor

06. lipanj 2017.

Postavljanje zubnog ispuna jedan je od najčešćih zahvata u našoj ordinaciji. Što su uopće zubni ispuni? Kako se izrađuju? Koja je razlika između bijelog i amalgamskog ispuna? Želite odgovore na ova pitanja - nastavite čitati.

Idem k stomatologu, samo ću promijeniti ispun. 
Ma, samo mi je pukao ispun. 

 
Stavljanje i mijenjanje ispuna u ordinaciji radimo svaki dan, to je jedan od najčešćih stomatoloških zahvata.
 
Koliko je nama često, toliko je to normalno i pacijentima. Svaka osoba u Hrvatskoj sigurno ima barem jedan ispun. Znate li zašto? Jeste li se ikad pitali zašto je to toliko normalno? 
 
 Ispuni su  prva pomoć kod istrošenog ili otkrhnutog zuba, ali i kod najčešće bolesti zuba - karijesa
 
Dio zuba koji je zahvaćen karijesom doslovno moramo odstraniti pa u čvrstom zubu nastane rupa koja se mora zapuniti, pogađate, ispunima. 
 
 Ispunjavanje kaviteta je često, jer je karijes čest, a u Hrvatskoj je on češći no što bi mi to htjeli.
   
Prema pokazatelju karijesa, odstranjenih i popravljenih zubi (KEP index) Hrvatska je najgora u Europi. OK, druga najgora - prva je Bugarska. Taj indeks u Hrvatskoj je 4,18 dok je u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Danskoj on 0,7.

To znači da Englezi, Britanci i Danci imaju manje od jednog zuba koji je zahvatio karijes ili je izvađen ili popravljen. Hrvati ih imaju više od četiri!  

Još je gore da u prosjeku hrvatski 12-godišnjaci imaju četiri pokvarena ili izvađena zuba.

Tom indeksu možemo i “zahvaliti” zašto toliko često radimo ispune u ordnaciji. A uvjeravamo vas to je jedan od najjednostavnijih dentalnih zahvata. 

Kako izgleda postavljanje ispuna?

Ljepilo se veže na zub pod UV svjetlom

 

Popravljanje zuba ne traje dugo. Sve se svodi na ispunjavanje rupe koje je nastala uklanjanjem karijesa.
Praznina se precizno očisti i dobro posuši kako bi se ispun dobro primio. Rupa u zubu nakon toga se puni s nekoliko slojeva ispuna koji oblikujemo prema zagrizu pacijenta.
 
Ispun mora biti točno toliko visok da pacijentu ne smeta kada grize a mora i estetski odgovarati izgledu zuba. 

Što je to crni ili amalgamski ispun?

Crne ili amalgamske plombe

Prilikom posjeta stomatologu vrlo je moguće pitanje: Želite li crni ili bijeli ispun?
 
Ti crni, amalgamski ispuni koristili su se unatrag 200 godina, a amalgam znači slitina srebra, kositra i bakra u različitim omjerima. 
 
Najveći nedostatak amalgamskog ispuna, gledano iz kuta pacijenta, je što za njegovo postavljanje treba više mjesta u zubu pa se uz karijes odstranjuje i zdravi dio zuba. Također, slitina tih ispuna sadržava živu koja se nakuplja u plućima, bubrezima, jetri i želucu te koncentrira u limfnim čvorovima, nadbubrežnim žlijezdama i hipofizi što može dovesti do urinarnih, probavnih i neuroloških smetnji.
 
No ti nedostaci nisu razlog zašto su crni ispuni zabranjeni u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj. Sjeveranjci su ih zabranili zbog štetnog utjecaja žive na okoliš tj. otpadnih voda punih žive koje stomatološke ordinacije stvaraju baratanjem s amalgamom. 
 

Što je bijeli ispun?

Bijela ili kompozitna plomba

Bijeli ispun standard je u našoj ordinaciji. Možda ste čuli da su crni ispuni bolji jer bijeli često pucaju. 
To se možda i događalo prije nekih 10, 15 godina no danas su ti spojevi čestica kvarca i minerala trajno čvrsti. Nakon što uklonimo karijes sa zuba u nastale udubine dodajemo ljepilo koje se kemijski veže na zub pod utjecajem UV svjetla. Kemijska veza ljepila, zuba i kompozita snažnija je od one mehaničke kod amalgamskih ispuna
 
Bijeli ispuni pravi su izbor jer osim što sprečavaju daljnji razvoj karijesa zadovoljavaju i sve estetske kriterije. Naime, bijeli ispuni osim što se prilagođavaju obliku zuba, postoji i mogućnost usklađivanja ispuna s prirodnom bojom zuba. 
Brinite o svojim zubima, redovito dolazite na kontrolne preglede i promijenite svoje crne ispune :)
 
Zamijeni crne ispune
 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email