Zašto je važno nadomjestiti izgubljeni zub?

23. travanj 2019.

Složit ćemo se svi da je najljepši ukras svakog lica upravo osmijeh. Ne samo da prekrasan osmijeh osobu ispunjava osjećajem samopouzdanja, on predstavlja i važnu komponentu sveukupnog zdravlja.

Lijep osmijeh podrazumijeva zdrave i bijele zube, ali također i da su svi na broju.

Nedostatak zuba može utjecati na različite aspekte života.    

Osim što može negativno utjecati na samopouzdanje, nedostatak zuba nije samo estetski problem. Nadomjestak izgubljenog zuba važan je i zbog funkcionalnosti.

Upravo zato većina ljudi ne oklijeva oko nadomještanja izgubljenog zuba, pogotovo ako se radi o prednjim zubima.

Ugradnja zubnog implantanta je najbolje rješenje ako ste izgubili jedan zub.

Međutim, često se događa da moramo izvaditi zub u stražnjem dijelu usne šupljine, a budući da je skriven od pogleda, postoji realna mogućnost da nećemo odmah reagirati. Ovdje moramo upozoriti da nezbrinjavanje izgubljenog zuba može imati ozbiljne posljedice na vaše zdravlje, izgled i svakodnevni život.

Što se događa kada izvadite zub?

Ako izgubite zub u stražnjem dijelu usne šupljine, to će utjecati na susjedne zube. Oni zbog gubitka stabilnosti više nemaju potporu i počet će se pomicati. Zubi suprotne čeljusti mogu urasti u slobodan prostor, a to će dovesti do smetnji u žvakanju.

Promjene u položaju susjednih zubi mogu dovesti čak i do nemogućnosti žvakanja ili različitih parafunkcijskih kretnji kao što je škripanje i stiskanje zubi. Također, nadomještanje izgubljenog zuba u budućnosti može postati otežano pa čak i nemoguće bez vađenja pomaknutih, zdravih zuba. Što vam duže nedostaju zubi to ih je teže kasnije nadomjestiti.

Gubitak zuba također dovodi do gubitka koštane mase u čeljusti. Čeljusnoj kosti je potrebna stimulacija koja se dobije nadomještanjem zuba, što dugoročno čuva kost i zaustavlja njeno daljnje povlačenje.

Gubitak zuba može narušiti stabilnost zubi i prouzročiti smetnje u žvakanju.

Ako izgubite više zuba, vaše lice će se postepeno mijenjati, obrazi i usne ostaju bez potrebne potpore te postaju udubljeniji i opušteniji. Posljedica toga je narušen izgled (izgledat ćete starije i naborano). 

Također, ako izgubljene zube ne nadomjestite, to može započeti lančanu reakciju neželjenih posljedica. Počet ćete izbjegavati određene namirnice koje vam je teže žvakati, a zbog promijenjenog izgleda bi mogli početi izbjegavati društvo.

Svaki izgubljeni zub može se nadomjestiti, pri čemu je najpopularnija metoda ugradnja zubnog implantata.

Zubni implantat će vratiti zdrav i prirodan osmijeh, te očuvati normalno žvakanje i govor.

 

Više o ugradnji implantata možete pročitati ovdje

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email