Popravak mliječnih zuba

11. lipanj 2019.

Mliječni su zubi jedna od tema oko koje se uvijek vrti tisuću pitanja i tisuću odgovora. Kada počinju rasti, na koji način treba brinuti o njima, kada ispadaju, hoće li ih duda iskriviti, zašto i kako se kvare te na što treba pripaziti samo su neka od njih.

Zdravlje mliječnih zuba vrlo je važno, unatoč tome što će oni jednog dana ispasti i što će ih zamijeniti trajni zubi. Mliječni zubi trajnima utabaju put, osiguravaju nesmetan rast i okruženje bez bakterija i povijesti bolesti ako se za njih brinemo na adekvatan način. Trajni zubi pri rastu mogu biti zahvaćeni bakterijama koje su mliječni zubi ostavili iza sebe prilikom ispadanja. Trajni zub tek nikne a već je prekriven karijesom i treba ga popravljati.

Mliječni zubi se kvare

Bolesti zuba nisu bezazlene. Na oko bezopasan karijes može prouzročiti mnogo veće probleme vašim mališanima, pogotovo na mjestima koja su oku nevidljiva a problemi oko istih mogu početi čim mliječni zubi počnu rasti.

Kada rastu mliječni zubi?

Bebama prvi mliječni zubi niču između 5. i 7. mjeseca života ili kasnije, ovisno o djetetu. U pravilu, svi milječni zubi bi do treće godine djetetova života trebali izaći.

Raste ih dvadeset - deset u gornjoj čeljusti i deset u donjoj čeljusti a dijelimo ih na osam sjekutića, osam kutnjaka i četiri očnjaka

Popravak ili vađenje?

Zub je u većini slučajeva, bio on trajan ili mliječan, bolje popravljati nego vaditi. Pravilnom oralnom higijenom i pravovremenim liječenjem pokvarenog zuba umanjujemo potrebu za vađenjem istog. Mliječni zubi se ne smiju vaditi, potrebno ih je popraviti i pustiti da sami ispadnu prirodnim putem kako bi osigurali nesmetani izlazak trajnima tj. kako bi im čuvali mjesto.

Karijes kod djece

Jedan od prvih problema s kojima se mliječni zubi susreću je karijes bočice. Uništeno zubno tkivo puno bakterija jedna je od glavnih značajki bolesti a pojavljuje se od najranije dobi djeteta jer jedan od uzroka može biti dojenje.

Djeca koja dugotrajno doje ili konzumiraju značajne količine zaslađenih napitaka (sokova, mlijeka, čaja) razvijaju veće šanse za karijes bočice jer se zubi po konzumaciji napitka ne čiste. Iste konzumacije česte su i u noćnim satima, kad dijete spava te ga sigurno nećete buditi četkanjem zubi.

Karijes nastaje lošom oralnom higijenom. Slatkiši, koje mališani jako vole, najgora su vrsta hrane za zdravlje zubi zbog količine šećera koju sadrže. Šećer nagriza zubnu caklinu i oštećuje zube te je u kombinaciji s bakterijama odgovoran za nastanak karijesa.

Ako je oralna higijena strani pojam kod djeteta, odnosno roditelja, karijes će se širiti i ući u dio zuba koji je oku nevidljiv te napraviti mnogo veći problem koji se može nastaviti i na trajne zube kad dijete odraste. Uznapredovala bolest može prouzročiti opasne probleme za razvoj čeljusti. Vrlo je važno naviknuti djecu da četkaju zube od najranije dobi, na taj način će i sami voditi više brige o oralnoj higijeni. Nakon što djeca očetkaju svoje zube, nemojte ih pustiti, potrebno je provjeriti dali su zubi dobro oprani. Idealno bi bilo da roditelji četkaju zube svojoj djeci do njihove dvaneaste godine života.

Prevencija

Prevencija je uvijek bolja opcija od liječenja. Higijena i redovite kontrole kod stomatologa najvažniji su koraci u održavanju zdravih zuba a glavnu ulogu imaju roditelji. Većina roditelja odgađa prvi posjet stomatologu razmišljajući da se radi samo o mliječnim zubima koji će ionako ispasti. Djeca bi trebala prvi put posjetiti stomatologa u dobi od jedne godine a idealno bi bilo onda kada počinju nicati prvi mliječni zubi.

Svoju ulogu odigra i dentalna anksioznost roditelja koju oni podsvjesno prenesu na djecu. Zbog tog straha odlasci kod stomatologa nisu redoviti što utječe na razvoj bolesti zuba i čeljusti te otvara vrata nizu problema usne šupljine.

Nemojte čekati, dogovorite prvi stomatološki pregled za svoje mališane.

Bolje spriječiti, nego liječiti.

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email