10 jednostavnih pravila za dobru brigu o zubima

Ključ divnog osmijeha je dobra briga o zubima
06. ožujak 2017.

Danas 6. ožujka je Svjetski dan stomatologa. Kako smo mi najsretniji kada se vi dobro brinete o svojim zubima, pripremili smo vam 10 pravila koje bi trebali slijediti kako bi svi bili sretni i zadovoljni.

I stomatolozi imaju svoj dan! 6. ožujka Svjetski je dan stomatologa. I to sigurno niste znali laugh

Znamo da često posjet nama nije najugodniji. Nezadovoljno kimamo glavom jer nismo zadovoljni kako održavate oralnu higijenu i bušimo, brusimo i čačkamo po osjetljivim zubima. 

Mnogo vas boji se stomatologa, no mi nikad nismo uzrok tog straha već vaši zubi.  

Vjerujte nam, mi smo ipak najsretniji kad vi dobro održavate oralnu higijenu

Zato smo pripremili 10 jednostavnih pravila koje bi trebali slijediti u brizi o vašim zubima. 

1. Pravilno pranje zubiju dva puta na dan

Zube pravilno četkajte dva puta na dan, ujutro i navečer, barem 45 minuta nakon jela. Četkajte dvije do tri minute, koristite četkicu s mekanim vlaknima i pazite na tehniku pranja.

2. Koristite zubni konac

Koristite zubni konac kako bi očistili prostor između zubiju koji se ne može očistiti zubnom četkicom. Konac treba koristiti jednom dnevno i prilikom uporabe pazite  zubno meso od oštećivanja.

3. Čistite jezik za ugodan dah

Tko ima čisti jezik ima i svježi dah

Znate li da su bakterije na jeziku uzrok lošeg zadaha iz usta? Bakterije s jezika najbolje se uklanjaju strugalicom za jezik (koju možete kupiti u trgovinama zdrave hrane), ali ako nemate strugalicu možete i četkicom. Mada nije toliko učinkovito frown

4. Izbacite ili smanjite hranu, pića i navike koje bojaju zube

Kako vam zubi izgledaju nakon palačinki s džemom od borovnice? A nakon čaše crnog vina? Da, ljubičasti su. Ta boja ispere se nakon nekog vremena, istina. No konstantno unošenje obojene hrane i pića dovodi do neželjene boje na zubima.
Svi tamni voćni sokovi, džemovi, tamni umaci, crno vino, kava i crni čaj bojaju zube. Također, pušenje cigareta i cigara uzrokuje žutilo na zubima.
Smanjivanjem takve hrane, pića i navika zubi će vam dulje ostati bijeli. A kada se obojaju, morate se naručiti za izbjeljivanje.

5. Smanjite slatku hranu

Šećer s bakterijama u ustima stvara kiselinu koja nagriza zaštitni sloj minerala

Veza između šećera i pokvarenih zuba nije nikakva novost. Bakterije koje se nalaze u ustima koriste šećer i stvaraju kiseline koje otapaju zaštitni sloj minerala na zubima. Velika količina šećera znači veću količinu kiseline i jače otapanje minerala na zubima što vodi do stvaranja karijesa

6. Ispirite usta vodicom za usta ili jabučnim octom

Vodica za ispiranje usta uvijek je dobrodošla. Nikako ne može odmoći u oralnoj higijeni. No, usta možete ispirati i octom. Jabučni ocat pomaže pri odstranjivanju mrlja, izbjeljuje zube i djeluje antibakterijski. 

7. Jednom tjedno operite zube soda bikarbonom

Soda bikarbona staro je sredstvo za pranje zubi. Dobra je za izbjeljivanje, ali zbog njenog abrazivnog djelovanja ne bi je smjeli koristiti više od jednom tjedno da ne ošteti zubnu caklinu. Možete je samo staviti na četkicu poput zubne paste ili je pomiješati s pastom. 

8. Pazite zube od ozljeda

Znamo - svi pazite zube. No, ako se bavite sportom punim agresivnih kontakata upotrebljavajte štitnike za zube. Nisu bez veze izmišljeni. 

9. Zube koristite samo za žvakanje hrane

Zubi su za žvakanje hrane, a ne alat

Postoji toliko alata koje su ljudi izumili… I nisu vam potrebni zubi da bi otvorili bocu, zagrizli ljusku pistacije ili otvorili neku ambalažu. Zube bi trebali koristiti za žvakanje hrane, a ne kao alate.

10. Redoviti preventivni pregledi

Redoviti preventivni pregledi najbolja su prevencija. Stomatolog najbolje može uočiti problem na samom početku i brzo reagirati. I prije nego se javi bol. 

A kada ste vi posljednji put bili na kontroli? 

Naruči se za pregled

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email