Zubne proteze: kada se koriste i kako ih održavati

Kada je vrijeme za zubalo i kako ga održavati?
21. studeni 2017.

Zubna proteza nikada nije najsretnije rješenje, ona je posljednje rješenje kod gubitka zuba i bezubosti. No kako bi nošenje zubne proteze bilo što ugodnije, ona mora biti pomno izrađena za svakog pacijenta, a potrebno ju je i dobro održavati. 

Na spomen zubne proteze prvo što pomislite su djedovi i bake. 

I to nije asocijacija koja se javlja bez razloga. Danas je dentalna medicina jako napredovala, a stomatolozi čine sve kako bi spasili pokvareni zub

Vađenje pokvarenog zuba posljednji je zahvat koji bira stomatolog. U slučaju da doista dolazi do vađenja jednog ili više zuba jedna od opcija za nadomještanje zuba koji nedostaju je:

  • parcijalna proteza ( djelomična )  ili
  • totalna proteza.

Parcijalna i totalna proteza: razlike

Djelomične i potpune proteze
Proteze, djelomične ili totalne,  rade se prema potrebama svakog pacijenta
 

Parcijalna ili djelomična proteza koristi se kod osoba koje su izgubile više zubi kako bi nadoknadila gubitak zubi

Totalna proteza koristi se  kod pacijenata koji su u potpunosti bez zuba. 
Na ove se proteze pacijenti nešto teže navikavaju zbog osjećaja stranog tijela u ustima, a obično su gornje proteze stabilnije od donjih zato što je greben donje čeljusti uži.

Zubne proteze na implantatima ( isključivo u donjoj čeljusti )

Totalne proteze nikad nisu najsretnije rješenje jer sa sobom nose neugodan osjećaj. No, za veću ugodu i stabilnost postoje i totalne zubne proteze koje nose zubni implantati. 

Ti zubni implantati ugrađuju se u donju čeljust, a na njih se stavljaju posebne konstrukcije koje tada drže cijelu protezu

Prednost takvih proteza je što su stabilnije. Naime, njihovom ugradnjom okolna kost donje čeljusti ne propada toliko koliko kod “običnih” totalnih proteza.

Zubne proteze na implatantima ugodnije su za nošenje
Zubne proteze na implantatima ugodnije su za nošenje

Kako održavati protezu?

Proteze traže posebnu vrstu održavanja. Ipak, radi se o zubnom pomagalu koje se svakog dana vadi, čisti i ponovno stavlja u usta. 

Kod loše higijene zubna proteza doista može dovesti do problema. 

Kako bi ih izbjegli brinite o higijeni usne šupljine i proteze na sljedeći način:

1) Temeljito čišćenje

Posebnom četkicom čistite protezu dva puta dnevno, a pažljivo četkajte jezik i zubno meso.

2) Koristite sredstvo za pranje proteze

Navečer koristite sredstvo za pranje proteze i ne nosite je noću. Osim u slučajevima u kojima vam je stomatolog savjetovao da je nosite tijekom noći.

3) Proteza se stvalja ujutro i vadi navečer

Znate onu uobičajenu sliku u svakoj seriji ili filmu koji prikazuje starački dom - proteza u čaši vode? 
Mnogi koji nose protezu, zbog nelagode u ustima koju izaziva vole je izvaditi kad god stignu. No to često vađenje i stavljanje nije dobra navika. Proteza se najčešće stavlja ujutro, a skida navečer. 

4) Posjećujte stomatologa

Ako mislite da ste riješili svoje probleme sa stomatologom sada kada više nemate zube, to baš i nije točno. Ako nosite protezu, stomatolog treba provjeriti je li sve u najboljem redu s njom. 

Ti bi kontrolni pregledi trebali biti minimalno jednom godišnje.  Ako se  radi o parcijalnoj protezi, stomatologa bi trebali posjećivati i češće.

I naravno, ako se proteza ošteti, miče se kada jedete, ako se zubno meso upali ili osjetite bilo što nije u najboljem redu - javite se svom stomatologu odmah.

U Ordinaciji dentalne medicine Galeković ugrađujemo implantate za proteze, baš kao što izrađujemo parcijalne i totalne proteze prema potrebama svakog pacijenta.

Brinite o svom dentalnom zdravlju. Ako nas trebate, javite nam se. 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email