Kada je vrijeme za ugradnju zubnog implantata?

20. veljača 2018.

Ugradnja dentalnih implantata potpuno je bezbolna i odvija se pod lokalnom anestezijom, a jamči dugoročnu investiciju u vaše zdravlje i blistav osmijeh.

Pokvareni i žuti zubi mogu biti problem, a još je gore ako uopće nemate zube jer su ispali zbog loše dentalne higijene ili loših životnih navika.

Osim što gubitak zubi može narušiti samopouzdanje, ne utječe pozitivno ni na oralno zdravlje. Žvakanje je otežano, a s vremenom mogu ispasti i ostali zubi. 

Najbolje rješenje za ispale zube u suvremenoj stomatologiji su zubni implantati. 

Što je zubni implantat?

Zubni (dentalni) implantat je umjetni zubni korijen koji nadoknađuje izgubljeni zub. 

Implantati su zapravo vrlo malih dimenzija - njihova dužina je obično oko 10 mm, a širina od 3 do 5 mm pri vrhu.

Kada je pravo vrijeme za ugradnju zubnog implantata?

Nedostatak zubi ili bezuba čeljust dovoljan su razlog da počnete razmišljati o implantatima

Za zamjenu nepostojećih zubi postoje tri opcije:

  • Ugradnja zubnih implantata
  • Izrada mosta
  • Izrada krunice

U pravilu se most izrađuje kada pacijentu nedostaje više zubi u nizu dok se implantati ugrađuju kada nedostaje zub ili dva te na njega dolazi krunica.

Nedostatak zubi ili bezuba čeljust dovoljan su razlog da počnete razmišljati o implantatima

 

Prednost zubnih implantata je u tome što mogu trajati doživotno, dok mostovi traju maksimalno 8 - 10 godina.

Svaki pacijent stariji od 18 godina može ići na ugradnju implantata ukoliko ne boluje od neke kronične bolesti, dijabetesa ili osteoporoze.

Kako se ugrađuju implantati?

Sama pomisao na odlazak stomatologu već može uplašiti pacijenta, a posebno kada razmišlja o tome da će mu u čeljust ugraditi nekakve metalne vijke. Brr...

Ugradnja implantata manje je neugodna i bolna od vađenja zuba.

 

Međutim, važno je spomenuti da su ti vijci izrađeni od titana, čvrstog i laganog metala kojeg još nazivaju i kirurškim čelikom, te ga organizam jako dobro prihvaća.

Ugradnja implantata nije bolna, a odvija se pod lokalnom anestezijom. Stomatolog ugrađuje implantat u čeljusnu kost gdje on nakon nekoliko tjedana srasta sa zubnim mesom, a zahvat obično traje oko 15 minuta po implantatu.

Ugradnja implantata manje je neugodna i bolna od vađenja zuba.

 

Za dobivanje lokalne anestezije potreban je ubod igle, no postoji preparat za premazivanje koji se stavlja na zubno meso kako pacijent ne bi osjetio ubod.

 

Nakon ugradnje implantata može se javiti otečenost ili bol, no tada je dovoljno samo staviti hladan oblog i uzeti analgetik.

Također, nakon ugradnje implantata, u procesu srastanja s kosti, pacijent dobiva privremeni most, a nakon 3 -4 mjeseca u donjoj čeljusti ili 4 - 6 mjeseci u gornjoj čeljusti, implantat postaje nosač novih zubi (mosta, krunice ili proteze).

Tijekom nošenja privremenih zubi možete jesti sve, no preporučujemo da izbjegavate gristi kosti, koštice voća ili ljuske orašastih plodova.

Nakon ugradnje potrebno je:

  • pridržavati se savjeta liječnika,
  • redovito obavljati kontrolne preglede i
  • pažljivo brinuti o novim zubima.

Koji su rizici kod ugradnje zubnog implantata?

Loše reakcije na zubni implantat zaista su rijedak slučaj.

Prije nego se pacijent podvrgne zahvatu ugradnje, provjeravamo njegovo zdravstveno stanje, stanje tkiva i usne šupljine, higijenu zubi i usne šupljine, ali i rentgensku, a u nekim slučajevima i CT snimku.

Iako smo mi u Ordinaciji dentalne medicine Galeković vrlo oprezni, ponekad uspješnost ugradnje implantata i njihov vijek trajanja može ugroziti sam pacijent. Najčešći rizik je razvoj bolesti “peri implantitis".

Peri implantitis

 

Peri implantitis zahvaća mekano tkivo i kost oko implantata. Uzrok upale je loša oralna higijena, neredovite kontrole i prekomjerno pušenje.

Ukoliko se peri implantitis ne izliječi na vrijeme, dolazi do povlačenja i gubitka implantata zbog nestabilnog ležišta.

 

Zato je važno slušati savjete o higijeni i pridržavati se zdravih navika. No ipak, redovitom kontrolom bolest se može otkriti na vrijeme, a ispadanje implantata moguće je zaustaviti čišćenjem upalnog tkiva.

Zašto odabrati zubni implantat?

Implantati se smatraju najsigurnijom metodom za nadomještanje zubi. Oponašaju prirodne zube, njihovu boju, oblik i konturu te omogućuju prirodan osmijeh i vraćaju samopouzdanje.

Osim toga, stabilniji su i obično ugodniji i dugotrajniji od drugih nadomjestaka, a uz adekvatnu njegu i dobru oralnu higijenu mogu trajati i doživotno.

Za razliku od ostalih nadomjestaka te zbog vijeka trajanja implantati se smatraju dugoročnom investicijom u zdravlje.

Ako vam nedostaje zub ili više njih, svakako se naručite na pregled!
 

Podijeli s prijateljima
Newsletter
Primajte novosti i obavijesti iz naše poliklinike na email